Εγκυμοσύνη και υπερβολική αύξηση βάρους. Όλα όσα πρέπει να ξέρει μια μέλλουσα μαμά!
Η εγκυμοσύνη είναι ένα δώρο Θεού για μια γυναίκα. Πρόκειται για ένα χαρμόσυνο γεγονός που αλλάζει ριζικά τη ζωή του ζευγαριού από τη μια στιγμή στην άλλη.
Εκτός από τη ζωή όμως, αλλάζει και το σώμα της γυναίκας. Τα όργανα κάνουν χώρο ώστε να φιλοξενηθεί στην κοιλίτσα της για εννέα μήνες το μικρό της πλασματάκι. Πρόκειται για μια περίοδος που οι γυναίκες ωστόσο πρέπει να είναι και αρκετά προσεκτικές.
Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουν καθ'όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, αλλά παραβλέπουν τις διάφορες επιπλοκές με δική τους ευθύνη. Ένα κακό ελάττωμα που αποκτούν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι θέλουν να τρώνε πολύ. Η πρόσληψη ωστόσο πολλών θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους.
Κίνδυνοι και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω υπερβολικού βάρους:
- Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο , εμποδίζοντας τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
- Η σήψη είναι μια πιθανότητα, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
- Ο διαβήτης κύησης, είναι η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη (δηλαδή η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα) για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης
- Προβλήματα αρτηριακής πίεσης, όπως η υπέρταση.
- Πιθανές καρδιακές παθήσεις.
- Επιβράδυνση της επούλωσης του τραύματος μετά την γέννα.
- Κίνδυνοι και επιπλοκές για το μωρό:
- Αποβολή ή θνησιγένεια, πρόωρος τοκετός, εμβρυϊκές ανωμαλίες και θάνατο του νεογνού (θάνατος κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής).
Οι γυναίκες που «παίρνουν» πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γεννήσουν ένα υπέρβαρο παιδί, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης ενώ η κορυφαία ειδικός Δρ Κλερ Ντε Λα Σέρα, από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας,ισχυρίζεται ότι η υπερβολική πρόσληψη κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλεί αλλαγές στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος του μωρού.
Πώς να διαχειριστείτε το βάρος σας;
- Αρχίστε να γυμνάζεστε ελαφρά.
- Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, αν χρειάζεστε περισσότερες λεπτομερείς διατροφικές συμβουλές.
- Ελαττώστε το αλάτι από τα φαγητά που μαγειρεύεται.
- Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά.
- Παρακολουθήστε τις μερίδες σας, καθώς ο έλεγχος είναι σημαντικός.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας.
Η φράση «να τρως για δύο» στην πραγματικότητα είναι ένας μύθος. Δείτε παρακάτω πόσα κιλά πρέπει να πάρει μια γυναίκα στην πραγματικότητα ανάλογα με τον φυσιολογικό ΔΜΣ(δείκτη μάζας σώματος).
Υπολογίστε πόσο βάρος μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος σώματος πριν από την κύηση θα πρέπει να πάρουν 9 έως 13 κιλά.
- Οι γυναίκες με βάρος σώματος μικρότερο του φυσιολογικού θα πρέπει να πάρουν 13 έως 18 κιλά.
- Οι υπέρβαρες γυναίκες θα πρέπει να να πάρουν 7 έως 11 κιλά.
- Ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες θα πρέπει να πάρουν 5 έως 9 κιλά.
Μέλλουσες μανούλες, προσέξτε το βάρος σας, τρώτε υγιεινά, δημιουργήσετε μια ισορροπημένη διατροφή για τον εαυτό σας και θα παρατηρήσετε πόσο καλά θα αισθανθείτε! Εκτός από την καλή αίσθηση, θα είστε σε θέση να εξαλείψετε και όλους τους προαναφερθέντες κίνδυνους.