Πώς νιώθει μια μαμά που προσπαθεί να αποκτήσει δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορεί

Μία Μαμά
Instagram @ mummataralouise
  • Το ποστ μιας μαμάς για την δευτερογενή υπογονιμότητα
  • Τι είναι η δευτερογενής υπογονιμότητα

«Το ότι έχω ένα παιδί δεν σημαίνει ότι δεν λαχταράω να αποκτήσω και δεύτερο

Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού» πολλοί είναι εκείνοι που μου έχουν πει πόσο τυχερή είμαι που έχω την Chiara και συμφωνώ 100%.

Την αγαπώ με όλη μου την καρδιά και η χαρά που μου προσφέρει είναι το αντίδοτο για πολλές πραγματικά δύσκολες στιγμές.

Αυτό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντα με τη δευτερογενή υπογονιμότητα (και σίγουρα δεν το είχα συνειδητοποιήσει ούτε εγώ πριν μου συμβεί), είναι ότι δεν μπορείς να «σβήσεις» την επιθυμία της μητέρας να αποκτήσει κι άλλο παιδί μόνο και μόνο επειδή έχει ήδη ένα.

Προσευχήθηκα και λαχταρούσα να με αφήσει αυτή η επιθυμία– σίγουρα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, σωστά;

Σταμάτησα πια να το κάνω, όμως, γιατί πιστεύω ότι η επιθυμία μου να κάνω δεύτερο παιδί είναι απλά μέρος της βιολογικής μου σύνθεσης. Γεννήθηκα με αυτό. Είναι γραφτό να συμβεί… Μακάρι να ήξερα πότε!

Οπότε ναι, είμαι ευγνώμων.

Όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να λαχταράω άλλο παιδί; ΟΧΙ!

Επειδή έχω ήδη παιδί σημαίνει ότι δεν πονάει; ΟΧΙ!

Μήπως σημαίνει ότι η καρδιά μου δεν σπάει κάθε φορά που βλέπω μόνο μία γραμμή στο τεστ.. ΟΧΙ!

Σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι λυπημένη, θυμωμένη, αναστατωμένη και να νιώθω χαμένη.. ΟΧΙ!

Νιώθω τυχερή που έκανα παιδί... ΝΑΙ!

Νιώθω τυχερή που πρέπει να ξοδέψουμε χιλιάδες (και χιλιάδες εννοώ!) για να σταματήσουμε τον πόνο και να ολοκληρώσουμε την οικογένειά μας.. ΟΧΙ!

Πονάει. Μακάρι να μην συνέβαινε, αλλά συμβαίνει! Είτε πάσχετε από υπογονιμότητα, δευτερογενή υπογονιμότητα ή οτιδήποτε άλλο. Πονάει. Τα συναισθήματά σας έχουν αξία και όποιος λέει το αντίθετο δεν αξίζει τον χρόνο σας!».



Δευτερογενής υπογονιμότητα: Πού οφείλεται

Πολλές γυναίκες παρότι έμειναν έγκυες εύκολα στο πρώτο τους παιδί, δυσκολεύονται να αποκτήσουν δεύτερο ή τρίτο.

Σύμφωνα με έρευνες, ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη δευτερογενή, όπως ονομάζεται, υπογονιμότητα -εφόσον δεν συντρέχει σοβαρό θέμα υγείας- είναι η ηλικία της γυναίκας. Τα ζευγάρια, αρκετά συχνά, καθυστερούν να αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο έχει το άγχος. Όχι μόνο της μητέρας αλλά του ζευγαριού συνολικά. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και η δουλειά στρεσάρουν το ζευγάρι και αυτό έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Παράλληλα, μετά την απόκτηση του παιδιού, η γυναίκα είναι πιθανό να παραμελήσει τη διατροφή της. Σύμφωνα με έρευνα, το 1/3 των γυναικών δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και ασβεστίου. Μετά από την εγκυμοσύνη, συνιστάται η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος για την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό.

Ο οργανισμός της μητέρας καταβάλλεται επίσης από την κούραση καθώς πρέπει να συνδυάσει τη φροντίδα του μωρού με την εργασία αλλά και τις δουλειές του σπιτιού.
Είναι αυτονόητο ότι ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπισή τους.

Οι γυναικολόγοι συνιστούν στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν, να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο γιατρό προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της αδυναμίας γονιμότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved