Για τη Γιορτή της Μητέρας θα ήθελα μια αύξηση, παρακαλώ

Μία Μαμά
bigstockphoto.com

Φέτος, τη Γιορτή της Μητέρας , ας δείξουμε στις μαμάδες την ευγνωμοσύνη μας για την ανιδιοτέλεια, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους, δίνοντάς τους αύξηση μισθού, άδεια αποδοχών, επιδόματα…

Αυτός είναι ο τρόπος που θέλω να γιορτάσω τον ρόλο μου ως μαμά φέτος. Σίγουρα, θα πάρω δώρο λουλούδια και το πρωινό στο κρεβάτι, αλλά αν θέλετε πραγματικά να αναγνωρίσετε όλα αυτά που κάνω και παρέχω στην οικογένειά μου ( και όλες οι μητέρες στον πλανήτη) αρχίστε να με αντιμετωπίζετε ως μισθωτό ( υπάλληλο με πλήρεις αποδοχές, παρακαλώ).

Είμαι μητέρα, υπάλληλος και ιδιοκτήτης επιχείρησης. Εργάζομαι με πλήρες ωράριο από το σπίτι ενώ φροντίζω παράλληλα την κόρη μου. Είμαι εξουθενωμένη ήδη από τις 11 το πρωί και κουράστηκα να ζητάω συγγνώμη από όλους γιατί τρέχω να τα κάνω όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ( όχι όμως και με το καλύτερο αποτέλεσμα).

Για τη Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν θα ήθελα μια αύξηση, παρακαλώ, και θα ήθελα μία επίσης για σένα, μαμά.

Η μητρότητα είναι δουλειά

Η μητρότητα είναι δουλειά και υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις αλλά και δεδομένα που το αποδεικνύουν. Επομένως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε σαν να μην ισχύει κάτι τέτοιο.

Μια μελέτη του 2018 που ανατέθηκε από την Welch's και στην οποία συμμετείχαν 2.000 Αμερικανίδες μητέρες παιδιών μεταξύ 5 και 12 ετών, διαπίστωσε ότι η μέση μαμά εργάζεται 98 ώρες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με δυόμισι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέρα της μητέρας ξεκινά γύρω στις 6:23 π.μ. και δεν τελειώνει μέχρι τις 20:31. Χωρίς διαλείμματα 30 λεπτών επί πληρωμή ή μεσημεριανό γεύμα.

Ζούμε σε μια κοινωνία που εστιάζει στην παραγωγή και βασίζεται στα δεδομένα. Που επικροτεί τα στοιχεία της σκληρής δουλειάς, της ανεξαρτησίας και της απόδειξης της επιτυχίας. Εκτιμούμε τους αριθμούς και τα χρήματα Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο εξακολουθούμε να μην αναγνωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα εργασίας των 98 ωρών των γυναικών ούτε την πραγματική εργασία που παρέχουν εξοικονομώντας χρήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από το salary.com , μια μητέρα που μένει στο σπίτι θα πρέπει να λαμβάνει μισθό έως και 185.824 $. Εξοικονομεί για την οικογένειά της χιλιάδες δολάρια.

Πόσο αποτιμάται η δουλειά της μητρότητας;

Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η μητρότητα ως εργασία. Δεν μπορεί να «ποσοτικοποιηθεί» με έναν απλό τρόπο. Υπάρχει το συναισθηματικό και ψυχικό φορτίο της μητρότητας και η σωματική πτυχή επίσης. Κοινώς, ένα μεγάλο μέρος της μητρότητας είναι αόρατο.

Πώς μετράμε κάτι που δεν μπορεί να το δει ο άλλος;

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παράγεται έργο. Στην πραγματικότητα, ξέρετε ότι γίνεται γιατί κανείς άλλος δεν το κάνει εκτός από εσένα, μαμά.

Οι μαμάδες εξακολουθούν να τα κάνουν όλα

Είστε αυτές που προβλέπουν τις ανάγκες όλων και προγραμματίζουν τα ραντεβού με τους γιατρούς, τις δραστηριότητες,τις γιορτές και τις εκδηλώσεις.

Είστε εκείνες που είναι συναισθηματικά διαθέσιμες να αντιμετωπίσουν τα νεύρα των παιδιών, του συζύγου, των γονιών, των φίλων.

Εσύ είσαι μαμά. Ολες εσείς.

Και τα κάνετε όλα, είτε έχετε διάθεση είτε όχι. Είτε είστε καλά, είτε άρρωστη. Γιατί θέλατε να γίνετε μητέρα, οπότε αυτή είναι η επιλογή σας. Είστε αυτές που αναδιοργανώνετε τη δουλειά σας ή την παρατάτε για να φροντίσετε την οικογένεια.

Ποια ισότητα;

Κάναμε βήματα στην κοινωνία μας ως προς την ισότητα των φύλων, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του Motherly για την μητρότητα το 2022, το 50% των μητέρων αναφέρουν ότι εξακολουθούν να χειρίζονται τις περισσότερες από τις δουλειές και τις ευθύνες του σπιτιού, παρότι εργάζονται. Το 70% των μητέρων αναφέρει ότι είναι υπεύθυνες για τον προγραμματισμό ιατρικών ραντεβού για την οικογένεια, ακόμη και μεταξύ συντρόφων που μοιράζονται εξίσου τα οικιακά καθήκοντα.

Ο χρόνος σας δεν είναι δικός σας. Το 67% των μαμάδων λέει επίσης ότι την τελευταία μέρα, είχαν λιγότερο από μία ώρα για τον εαυτό τους χωρίς επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μπαμπάδες δεν κουβαλούν επίσης το δικό τους αόρατο φορτίο. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν το ίδιο συναισθηματικό, ψυχικό και σωματικό κόστος όπως αυτό των μαμάδων.

Η ανισότητα είναι απτή και τα δεδομένα (ξέρετε, αυτό που επιθυμούμε στην κοινωνία μας για να αποδείξει την αξία και την επιτυχία μας) υποστηρίζουν αυτήν την ανισορροπία.

Αντί για αύξηση, θα δεχτώ μειωμένες προσδοκίες

Οι προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από τις μαμάδες και οι ίδιες από τον εαυτό τους να τα κάνουν όλα τέλεια, μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς καθώς προσπαθούμε καθημερινά να επιτύχουμε αυτόν τον αόρατο στόχο της τελειότητας.

Όταν προσπαθούμε για την τελειότητα στη μητρότητα, στέλνουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι πρέπει κι αυτά να στοχεύουν στην τελειότητα. Αν μας δουν να νιώθουμε ενοχές και ντροπή που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα, θα εσωτερικεύσουν τη δική τους μάχη με την τελειομανία με παρόμοιο τρόπο.

Είναι πολύ πιο υγιές να "μοντελοποιούμε" ότι είμαστε άνθρωποι κι όχι υπερήρωες.

Το να είσαι «αρκετά καλή» μητέρα σημαίνει ότι προσπαθείς καθημερινά. Ότι δεν σε ενδιαφέρει να φοράς τη μάσκα της τέλειας μητέρας και ότι δείχνεις στους άλλους αυτό που πραγματικά είσαι. Δεν έχει να κάνει με το πόσο σκληρά δουλεύεις ή με την αξία σου.

Είναι η μαμά που λέει στον εαυτό της: «Είμαι καλή μαμά. Ξέρω ότι είμαι καλή μαμά» και αποδέχεται τα λάθη της. Αποδεικνύει την άνευ όρων αγάπη για τον εαυτό της και διδάσκει στα παιδιά της να κάνουν το ίδιο.

Προσαρμόζοντας τις δικές σας προσδοκίες

Μόλις αναγνωρίσετε ότι έχετε εσωτερικεύσει τις προσδοκίες της κοινωνίας, μπορείτε ν’ αρχίσετε να αναιρείτε αυτές τις πεποιθήσεις και να προσπαθήσετε να γίνετε η μητέρα που θέλετε.

Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Δώστε προσοχή στο τι σας φαίνεται σωστό και τι «πρέπει» να λέτε στον εαυτό σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι εκτιμάτε και, στη συνέχεια, γράψτε μια λίστα με αυτές τις αξίες.

Χρησιμοποιήστε την ως οδηγό για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόοδό σας.

Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, αναρωτηθείτε το «γιατί» πίσω από αυτό. Εάν είναι ένα «πρέπει», τότε ίσως δεν πρέπει να το κάνετε.

Αυτή τη Γιορτή της Μητέρας, μέχρι να λάβετε ένα μισθό για τη δουλειά που κάνετε ως μητέρα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι άνθρωπος. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο να είναι ατελής, να είσαι αρκετά καλή όχι τέλεια, να είσαι εσύ.

Γιατί κάνεις καλή δουλειά, μαμά. Το ξέρω ( και το ξέρεις).

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved