Τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση
Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας θέλει να βλέπει συνεχώς τηλεόραση.
Το παιδί βλέπει πολλή τηλεόραση - Γιατί και πώς θα σταματήσει να βλέπει τηλεόραση για πολλές ώρες.
Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντισταθούν στο να δουν τηλεόραση. Είτε υπάρχει κάποια αγαπημένο καρτούν είτε ένα αγαπημένο τραγούδι, μοιάζουν υπνωτισμένα και δεν θέλουν να ξεκολλήσουν.
Δεν είναι κακό να παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά αν το κάνουν αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.
Τώρα που τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε smartphone και tablet, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να βλέπουν τηλεόραση πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, ας δούμε πώς τα τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις επηρεάζουν την υγεία των παιδιών μας.
Οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης smartphone, tablet και τηλεόρασης στα παιδιά
Πολύ συχνά, τα παιδιά κοιτάζουν τις οθόνες της τηλεόρασης, τα tablet και τα τηλέφωνα από κοντινή απόσταση. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορούν να βλάψουν την όρασή τους.
Το γεγονός είναι ότι αυτές οι σύγχρονες συσκευές επηρεάζουν τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα ύπνου, επιθετική συμπεριφορά, αίσθημα φόβου, κακή απόδοση στο σχολείο, υπερβολικό βάρος, προβλήματα αυχένα και ώμου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που να εμφανιστούν εάν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5 τρόποι για να ξεκολλήσει το παιδί σας από την τηλεόραση
Ορίστε μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να τρώει μπροστά στην τηλεόραση
Δεν είναι καλή συνήθεια ένα παιδί να τρώει μπροστά στην τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση. Επιπλέον το παιδί σας θα καταναλώσει περισσότερη τροφή, πολύ πιο γρήγορα, και δεν θα προσέξει ούτε τι τρώει, ούτε σε τι ποσότητα.
Βγάλτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο
Αν υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, σίγουρα το παιδί θα δει περισσότερες ώρες, γι' αυτό καλό θα είναι να την αφαιρέσετε (αν υπάρχει ήδη) ή να μη βάλετε καθόλου τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους, όσο και αν το ζητούν και το θέλουν.
Γίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα
Αν εσείς βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση, μην περιμένετε το παιδί σας να κάνει το αντίθετο. Θα σας μιμηθεί. Γι' αυτό αν θέλετε το παιδί σας να παρακολουθεί συγκεκριμένες και λίγες ώρες τηλεόραση θα πρέπει να κάνετε το ίδιο.
Ρουτίνα ακόμη και στην τηλεόραση
Φτιάξτε μια ρουτίνα/πρόγραμμα (πείτε το όπως θέλετε) με τις ώρες που θα περνά το παιδί σας μπροστά από την τηλεόραση ή οποιεσδήποτε άλλες συσκευές παρακολουθεί.
Κλείστε την τηλεόραση αν δεν παρακολουθεί κανείς
Δεν υπάρχει λόγος να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση αν δεν παρακολουθεί κανείς.
Τι άλλο να κάνετε:
Αν θέλετε τα παιδιά σας να σταματήσουν να βλέπουν πολλή τηλεόραση εκτός από τα παραπάνω μπορείτε επίσης να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους έξω, να παίξετε επιτραπέζια, να ζωγραφίσετε, να διασκεδάσετε, να περπατήσετε στη γειτονιά και γενικότερα να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.
Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη
Ο κανόνας «3-6-9-12» αναπτύχθηκε από τον Serge Tisseron έναν Γάλλο ψυχαναλυτή-ψυχίατρο. Ο ίδιος ανέπτυξε τον κανόνα αυτό με σκοπό να μάθει στους γονείς ποιες είναι οι σωστές ηλικίες να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τις οθόνες.
Όπως ανέρεφε σε συνέντευξή του στην ERT και τη δημοσιογράφο Μάχη Μαργαρίτη, στόχος του ήταν να εκπαιδευτούν οι γονείς και να μάθουν σε ποια ηλικία τα παιδιά επιτρέπεται να δουν τηλεόραση, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, να κάνουν χρήση του internet και των social media.
Τι σημαίνει ο κανόνας «3-6-9-12»;
- Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια.
- Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6.
- Όχι internet πριν από τα 9.
- Όχι social media πριν από τα 12.
με πληροφορίες από το reenspringsschool.com