Δεν κακομαθαίνει ένα μωρό από τις αγκαλιές
Αυτό το «Μην κρατάς το μωρό στην αγκαλιά σου θα κακομάθει» είναι μύθος καθώς δεν το επιβεβαιώνει καμία έρευνα.
Και ποια δεν έχει ακούσει τη συμβουλή, «Σταμάτα να κρατάς το μωρό τόσο πολύ — θα κακομάθει». Συμβουλή, που έχει κάνει πολλές από εμάς να διστάσουμε να κάνουμε αυτό που μας κατεύθυνε το ένστικτό μας να κάνουμε για να ηρεμήσουμε το μωρό μας που κλαίει.
Για να είμαι ειλικρινής, ανήκω σε αυτή την κατηγορία μαμάδων που είχα πεισθεί από σχόλια φίλων και συγγενών ότι η κόρη μου θα «κακομάθει» αν την κρατάω πολλές ώρες στην αγκαλιά μου, δεν θα ξεκολλάει από πάνω και θα ζητάει συνέχεια αγκαλιά.
Με ποιον τρόπο συμβάλλουν οι αγκαλιές στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών
Τι λάθος έκανα Θεέ μου.
Έπρεπε να μεγαλώσει η κόρη μου, να πάει 14 ετών για να καταλάβω ότι αυτό ήταν ένα ψέμα, ένας μύθος που μου στέρησε αγκαλιές. Πολλές αγκαλιές όταν το παιδί μου ήταν ακόμη βρεφάκι. Ναι, την πήρα αγκαλιά αλλά όχι όσο θα ήθελα. Βλέπετε, κάθε φορά που την έπαιρνε ο ύπνος στο στήθος μου, όσο και αν απολάμβανα τον ήχο από το πιπίλισμα των χειλιών της ή τα ψευτογελάκια της, στο μυαλό μου γυρνούσε η φράση «θα κακομάθει στην αγκαλιά σου» και κάπως έτσι την άφηνα στο καλάθι ή την κούνια της.
Τα παιδιά δεν κακομαθαίνουν στην αγκαλιά
Ο J. Kevin Nugent, διευθυντής του Brazelton Institute στο Children’s Hospital στη Βοστώνη και παιδοψυχολόγος, λέει ότι ένα νεογέννητο μωρό μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις που έχει με τους γονείς του. Τους γονείς του τους εμπιστεύεστε και ξέρει ακόμη και από τόσο μικρή ηλικία ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν. Με το να απαντά ο γονιός στα κλάματα του μωρού δεν σημαίνει ότι θα το κακομάθει. Όπως ο ίδιος αναφέρει «Είναι θέμα ικανοποίησης των αναγκών του παιδιού».
Τα μωρά είναι νευροβιολογικά προγραμματισμένα να σταματήσουν το κλάμα όταν τα κρατά και τα κουβαλά κάποιος στα χέρια. Αυτό είναι ένα μέρος της εξελικτικής μας βιολογίας που βοηθά το είδος μας να επιβιώσει. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, δείχνουν ότι το βρέφος ηρεμεί όταν κάποιος το κρατά στα χέρια. Σύμφωνα με μελέτη τα μωρά «προγραμματίστηκαν» γενετικά ώστε να ηρεμούν όταν η μαμά είναι όρθια και σε κίνηση. Μόνο έτσι νιώθουν ασφάλεια.
Τα παιδιά γίνονται πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι ενήλικες όταν έχουν γονείς που τους αντιμετώπισαν με στοργή και ευαισθησία
Η ψυχολόγος της Notre Dame, Darcia Narvaez ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που διαπίστωσε ότι τα παιδιά γίνονται πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι ενήλικες όταν έχουν γονείς που τους αντιμετώπισαν με στοργή, ευαισθησία και με παιχνίδια από τη γέννησή τους. Μέσα από έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 600 ενήλικες σχετικά με το στοργικό άγγιγμα, το ελεύθερο παιχνίδι και τον θετικό οικογενειακό χρόνο στην παιδική τους ηλικία, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με λιγότερο άγχος και γενικά καλύτερη ψυχική ευημερία είχαν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.
Η καθηγήτρια Narvaez ενθαρρύνει τους γονείς να ανταποκρίνονται στα κλάματα του μωρού τους, είτε αυτό σημαίνει να το κρατούν, είτε να το αγγίζουν, είτε να το κουνάνε. Ό,τι και αν κάνουν οι γονείς είναι σωστό. «Αυτό που κάνουν οι γονείς αυτούς τους πρώτους μήνες και χρόνια επηρεάζουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του μωρού θα αναπτυχθεί στην υπόλοιπη ζωή του», εξηγεί η Narvaez, «Έτσι οι πολλές αγκαλιές, το άγγιγμα, το κράτημα και το λίκνισμα, είναι αυτό που περιμένουν τα μωρά. Μεγαλώνουν καλύτερα έτσι».
Μια τελευταία συμβουλή από μια μαμά που δεν πήρε πολλές αγκαλιές το μωρό της
Μην ακούτε τι σας λένε οι γύρω για το μωρό σας και τον τρόπο που θα το μεγαλώσετε. Κρατήστε το όσο θέλετε στην αγκαλιά σας. Λικνίστε το, νανουρίστε το και αφήστε το να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά σας. Αυτό θέλει από εσάς και αυτό περιμένει. Νιώθει ασφάλεια δίπλα σας.
Σας το λέω εγώ αυτό που δεν έκανα όσες αγκαλιές ήθελα το παιδί μου όταν ήταν μωρό. Μακάρι να είχα τότε τις γνώσεις που είχα τώρα ή να υπήρχε μια μαμά από όλες όσες με συμβούλεψαν, να μου έλεγε «Κάνε στο παιδί σου πολλές αγκαλιές - Δεν θα κακομάθει».
πηγές και πληροφορίες:https://secretlifeofmom.com/holding-your-crying-baby-isnt-spoiling-them-youre-just-meeting-the-childs-needs/
https://www.psychologytoday.com/au/blog/the-athletes-way/201304/the-neuroscience-calming-baby