Το να παραλείπω τους αθλητικούς αγώνες των παιδιών μου με έκανε καλύτερη μητέρα

«Όταν πήρα την απόφαση, ένα τεράστιο βάρος έφυγε από πάνω μου.», εξομολογείται η Amy McHugh, μαμά δύο κοριτσιών και συγγραφέας.

Μία Μαμά
Το να παραλείπω τους αθλητικούς αγώνες των παιδιών μου με έκανε καλύτερη μητέρα
Bigstock

Μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας, ξυπνούσα στις 4:30. Αφού έκανα γρήγορα τη γυμναστική μου, ετοίμαζα το κολατσιό, έφτιαχνα πρωινό για τα κορίτσια μου, γέμιζα το θερμός μου με καφέ και έτρεχα να προλάβω το κουδούνι του σχολείου στο λύκειο όπου δίδασκα. Ήμουν επαγγελματίας στο να καταφέρνω τα πάντα μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Εκείνη την εποχή, οι κόρες μου ήταν 10 και 12 ετών. Οι χαριτωμένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες τους το πρωί του Σαββατοκύριακου είχαν αντικατασταθεί από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα που μας «έτρωγε» όλη την εβδομάδα. Αν δεν ήταν ποδόσφαιρο, ήταν μπαλέτο ή κολύμπι. Από μητρική υποχρέωση, έσερνα τον εαυτό μου σε όλες αυτές τις προπονήσεις και τους αγώνες, σαν να μην είχα άλλη επιλογή.

Συνέκρινα διαρκώς τον εαυτό μου με τις άλλες μαμάδες που έκαναν αστεία μεταξύ τους, απολάμβαναν να βρίσκονται στο γήπεδο και δεν τσέκαραν ανά δύο λεπτά ψυχαναγκαστικά το κινητό τους τηλέφωνο.

Θα ήθελα να τις ρωτήσω: Σας αρέσει πραγματικά να πηγαίνετε σε αυτά τα πράγματα; Πώς τα βγάζετε πέρα όταν γυρίζετε σπίτι; Μήπως το άγχος σας εκτοξεύεται στα ύψη και μετά σας ρίχνει στα τάρταρα; Αλλά δεν ρώτησα τίποτα, επειδή η αγάπη του συζύγου μου να βλέπει τα κορίτσια μας να παίζουν με έκανε να καταλάβω ότι κάποιοι γονείς το απολαμβάνουν πραγματικά.

Τις περισσότερες φορές, όταν επιστρέφαμε στο σπίτι μετά, φερόμουν απαίσια. Φώναζα στα παιδιά μου και έτρεχα μέσα στο σπίτι σαν να με κυνηγούσε κάποιος.

Τα μακαρόνια με τυρί και τα baby καρότα είχαν γίνει το αγαπημένο μας δείπνο. «Ναι, πάλι» έλεγα στη μικρότερη κόρη μου. Άφηνα τις κόρες μου να βλέπουν τηλεόραση ενώ έτρωγαν, ώστε να μην χρειάζεται να κάθομαι μαζί τους. Χρειαζόμουν το χρόνο για να τα κάνω όλα πριν κοιμηθώ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν μου φαινόταν σωστό - ούτε εγώ, ούτε ο τρόπος που ήμουν μητέρα, ούτε η μη ρεαλιστική πραγματικότητα του να στριμώξω μια λίστα με «πρέπει» σε λίγες ώρες.

Τη νύχτα που έκανα τη μικρότερη κόρη μου να κλαίει επειδή ζήτησε βοήθεια με τα μαθήματά της, ήξερα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Δεν μπορούσα πλέον να πιστέψω στην ψευδή αντίληψη ότι μια «καλή» μαμά εμφανιζόταν σε κάθε παιχνίδι. Το να εμφανίζομαι σε κάθε αγώνα με καθιστούσε κάθε άλλο παρά καλή. Απλά δεν ήμουν σίγουρη πώς θα το κατάφερνα.

Στο μυαλό μου, έκανα πρόβες για το πώς θα εξηγούσα στις κόρες μου ότι δεν θα πήγαινα πια στους αγώνες τους. Δεν ήθελα να εκλάβουν την απουσία μου ως απάθεια. Στο τέλος, επέλεξα την αλήθεια.

Ένα βράδυ πριν από τον ύπνο , κάθισα στο πάτωμα του δωματίου τους και τους είπα: «Δεν θα έρχομαι πια σε όλα τα παιχνίδια σας. Θα έχω καλύτερη διάθεση αν έχω λίγο χρόνο να κάνω πράγματα πριν γυρίσετε σπίτι. Εντάξει;»

Με κοίταξαν και οι δύο και χαμογέλασαν . Περισσότερο από αυτό, έδειχναν ανακουφισμένες. Τους είπα να διαλέξουν δύο παιχνίδια μέσα στη σεζόν που ήθελαν να παρακολουθήσω. Θα ανυπομονούσα να πάω και τις υπόλοιπες άλλες φορές, θα ήμουν ευχαριστημένη ακούγοντας την ανακεφαλαίωση κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ή του βραδινού που θα ήταν κάτι διαφορετικό από τα μακαρόνια με τυρί .

Στην αρχή, το να βάζω τις ανάγκες μου πάνω από τις δικές τους δεν μου φαινόταν σωστό. Αν κάτι σημαίνει «κακή» μαμά, είναι το να παρακάμπτεις τη γραμμή των αναγκών όλων των άλλων.

Αυτό που χρειάζονταν ήταν μια μαμά που να τις συναντούσε στην πόρτα και χαιρόταν που τις έβλεπε. Όταν πήρα την απόφαση, ένα τεράστιο βάρος έφυγε από πάνω μου.

Φέτος η μικρότερη κόρη μου είναι τελειόφοιτη στο λύκειο. Με αυτοπεποίθηση, μπορώ να σας πω ότι δεν μετανιώνω για τα παιχνίδια που έχασα. Η νοσταλγία δεν με κυριεύει καθόλου.

Μπορεί να μη θυμάμαι ένα συγκεκριμένο πλυντήριο με ρούχα ή πιάτα που έβαλα ή ένα γεύμα που έφτιαξα όσο έπαιζαν, αλλά θυμάμαι να ξαναγράφω την άγραφη υποχρέωση της μητρότητας που μου επέτρεψε να εμφανιστώ ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σε όλες τις άλλες στιγμές εκτός του γηπέδου .

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved