Ας είμαστε ειλικρινείς με τη μητρότητα: δεν είναι τόσο εύκολη

Η μητρότητα δεν έχει μόνο ευτυχισμένες στιγμές.

Μία Μαμά
Ας είμαστε ειλικρινείς με τη μητρότητα: δεν είναι τόσο εύκολη
Bigstock

Η μητρότητα είναι περίπλοκη, αγχωτική, όμορφη.

Η ενοχή της μαμάς είναι μια κοινή εμπειρία για τις περισσότερες από εμάς και ορισμένες φορές μπορεί να σε στοιχειώνει.

Μαθαίνοντας να είμαι μητέρα

Πιστεύω ολόψυχα ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις εμπειρίες μας γι΄αυτό και θα μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου σχετικά με το δικό μου ταξίδι μητρότητας.

mitrotita-mama-(4).jpg

Η μητρότητα δεν είναι αυτό που περίμενα

Από μικρή πάντα ήθελα να γίνω μαμά. Όταν έγινε πραγματικότητα για μένα η επιθυμία ν’ αποκτήσω παιδί (παρότι έπρεπε ν’ αντιμετωπίσω ορισμένα θέματα γονιμότητας που δεν τα περίμενα), ήταν τόσο πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα.

Ήταν πολύ δύσκολο και άλλαξε πολλά πράγματα για μένα (φιλίες, γάμο, ταυτότητα). Παράλληλα, έπρεπε να βρω τον εαυτό μου μέσα σ’όλες αυτές τις αλλαγές.

Μέσα από τη μητρότητα ξαναγεννήθηκα

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Περίμενα ότι ο ερχομός του παιδιού θα επηρέαζε τον γάμο μου αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο θα τον άλλαζε. Το άγχος είναι μεγάλο και οι υποχρεώσεις αλλάζουν. Διαπίστωσα λοιπόν ότι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία βοηθάει στο να επιλυθούν αρκετές από τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν. Βοηθά να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να λέτε στον σύντροφό σας για το πώς νιώθετε. Πάντα μου άρεσε να υποθέτω ότι ο σύζυγός μου ΓΝΩΡΙΖΕ τις ανάγκες μου, αλλά όπως μου είπε, δεν είναι «αναγνώστης» μυαλού. Οι μητέρες αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνες για τα πάντα και ότι πρέπει να τα κάνουν μόνες τους, αλλά αυτό συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν εκφράζετε τις ανάγκες σας, θα εκπλαγείτε με το πώς οι άνθρωποι πιθανότατα θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της μητρότητας.

mitrotita.jpg

Η μητρότητα δεν έχει μόνο ευτυχισμένες στιγμές

Έχω νιώσει ακραίες ενοχές που δεν απολαμβάνω την κάθε μέρα, αλλά δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία να πιστεύεις ότι αυτό είναι δυνατό. Ένα πράγμα που με βοήθησε είναι να καταλάβω ότι δεν μπορώ να απολαμβάνω το κάθε στάδιο της μητρότητας. Ούτε ο άντρας μου κι αυτό είναι οκ. Μου άρεσε το στάδιο της φροντίδας του νεογέννητου, αλλά η παιδική ηλικία με δυσκόλεψε. Ο σύζυγός μου νιώθει το αντίθετο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα απολαμβάνουμε με διαφορετικό τρόπο τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και προφανώς δεν θα μας αρέσουν όλα, αλλά αυτό δεν μας κάνει κακούς γονείς.

Πώς η μητρότητα με έμαθε να αγκαλιάζω τις αλλαγές

Ένα μέρος του εαυτού μου αισθάνεται ακόμη ένοχο που γράφω αυτά τα πράγματα, αλλά ξέρω ότι οι γυναίκες θα ταυτιστούν (και ίσως κάποιες όχι). Οι προθέσεις μου δεν είναι να αδικήσω τη μητρότητα.

Λατρεύω τον γιο μου. Αλλά βρίσκω τη μητρότητα δύσκολη. Όμως αυτό δεν μειώνει την αγάπη που έχω για τον γιο μου. Ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να έχουμε χώρο για ειλικρινείς συζητήσεις που θα μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε στη μητρότητα.

ελεύθερη απόδοση από elpasomom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved