Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει μια μαμά τα όριά της

Σύμφωνα με την Katie Bingham-Smith, συγγραφέα και μητέρα τριών παιδιών, το κλειδί για ισορροπία στη μητρότητα είναι να γνωρίζει η κάθε μητέρα τα όριά της ( ή να τα θέτει).

Νίκη Παπανικολάου
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει μια μαμά τα όριά της
Bigstock

Η αδερφή μου και εγώ είχαμε μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να βρούμε ισορροπία στη ζωή μας.

Είμαστε και οι δύο εργαζόμενες μαμάδες με τρία παιδιά και απολαμβάνουμε ένα καθαρό σπίτι όπως οι περισσότερες μαμάδες που ξέρω.

Κατά περιόδους, διανύω φάσεις πιστεύοντας πώς μπορώ να διαχειριστώ σχεδόν τα πάντα και πως πρέπει να θυσιάζομαι για να ικανοποιήσω όλες τις επιθυμίες του παιδιού μου.

mama-kourasmeni.jpg

Έτσι μπορεί να ισορροπήσει μια μαμά δουλειά και οικογένεια!

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή μας που το να σηκωθούμε από το κρεβάτι απαιτεί τεράστια προσπάθεια.

Το γιατί λοιπόν οι μαμάδες συνεχίζουμε να νιώθουμε ότι πρέπει να γίνουμε ήρωες και να λέμε «ναι» σε όλους εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο.

Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν υπερ- ήρωες στην πραγματική ζωή, ωστόσο, εδώ είμαστε, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει μάθουμε είναι τα όριά μας..

Να μη φοβόμαστε να λέμε "όχι" στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα.

Κάθε φορά που πιέζω τον εαυτό μου να βιαστεί και να είμαι παρούσα για όλους, θυμώνω και αγανακτώ.

Τώρα, πια, δεν θέλω να περάσει απλά η εβδομάδα, θέλω να την απολαύσω.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε κι εσείς να αφήνετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο, να ακυρώνετε σχέδια εάν χρειάζεται ή να μη σκουπίσετε αν δεν προλαβαίνετε.

Και σίγουρα δεν θέλω να είμαι θυμωμένη όλη την ώρα. Κανείς νομίζω πώς δεν το θέλει στην οικογένειά μου…

Ανακάλυψα ότι η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται με το να προγραμματίζεις τα πάντα ή να παρακολουθείς τις ώρες που περνάς δουλεύοντας. Αντίθετα, νομίζω πως έχει να κάνει με το πώς ελέγχεις τον εαυτό σου και είσαι ειλικρινής για το τι μπορείς να φέρεις εις πέρας.

«Αγαπητοί γονείς, κάνετε εκπληκτική δουλειά και ορίστε η λίστα που το αποδεικνύει!»

30e5c4ee-mama-kourasmeni.jpg

Εάν λοιπόν είχατε μια αγχωτική μέρα με τα παιδιά ή στη δουλειά, δεν είναι κακό να σερβίρετε δημητριακά για δείπνο. Αν σχεδιάζατε να βγείτε και τελικά το μετανιώσατε, ακυρώστε το χωρίς τύψεις. Εάν θέλετε να πάτε για ύπνο αμέσως αφού βάλετε τα παιδιά, να το κάνετε.

Η πίεση να κάνουμε το κάτι παραπάνω είναι πραγματική. Νιώθουμε ότι τα παιδιά μας υποφέρουν, αν δουλεύουμε πολλές ώρες. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε παραγωγικές αν δίνουμε υπερβολική προσοχή στα παιδιά. Και ας το παραδεχτούμε, στο σπίτι ποτέ τα πράγματα δεν είναι όπως τα θέλουμε.

Ως μαμάδες, πρέπει να …αυτορρυθμιζόμαστε και να έχουμε την ευελιξία να κάνουμε πίσω. Να ιεραρχούμε τις ανάγκες και να διοχετεύουμε την προσοχή και την ενέργειά μας εκεί που πρέπει ανά περίσταση.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved