Αγαπητές μαμάδες, ας εστιάσουμε στη χαρά της μητρότητας και όχι - μόνο - στις δυσκολίες

Η Hannah Clay Wareham στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλες τις νέες μαμάδες. 

Νίκη Παπανικολάου
Αγαπητές μαμάδες, ας εστιάσουμε στη χαρά της μητρότητας και όχι - μόνο - στις δυσκολίες
Bigstock

Όλα άρχισαν μόλις επέστρεψα με τον νεογέννητο γιο μου από το μαιευτήριο στο σπίτι.

Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες προτροπές «απόλαυσέ το όσο μπορείς, γιατί μετά αρχίζουν τα δύσκολα».

Aυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσαν ως μαμά

«Θα έδινα τα πάντα για να επιστρέψω στο στάδιο του νεογέννητου. Απλώς περίμενε να γίνει 2 ετών».

«Αχ, πόσο σε ζηλεύω. Περίμενε να περπατήσει και θα δεις…».

«Αυτή είναι η καλύτερη φάση του μωρού, γιατί μετά…».

Απογοητεύτηκα. Πώς θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολο; Προσπαθούσα να ελέγξω τις ορμόνες μου και παράλληλα να δεθώ με ένα βρέφος που ένιωθα πώς δεν το ξέρω πραγματικά.

simvouli-mitrotitas.jpg

Δηλαδή, πόσο πιο δύσκολο θα γινόταν;

Καθώς όμως οι ορμόνες μου, μετά τον τοκετό, άρχισαν να ισορροπούν τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, συνειδητοποίησα το εξής απλό: ήταν όλες λάθος. Όσο μεγάλωνε το μωρό μου, τόσο περισσότερο διασκεδάζαμε. Και σας το λέω εκ πείρας: Η νηπιακή ηλικία είναι η απόλυτη χαρά.

«Απλά περίμενε μέχρι να περπατήσει»

Ναι, το να ακολουθείς ένα μικρό παιδί που τρέχει, είναι κουραστικό. Αλλά μπορείς να παίζεις κρυφτό και να προσποιείσαι ότι δεν είσαι αρκετά γρήγορη για να το πιάσεις μόνο και μόνο για το πάρεις στην αγκαλιά σου και να το πνίξεις στα φιλιά.

«Δεν θα σταματά να μιλάει»

Η πρώτη φορά που είπε "μαμά" κόντεψε να σταματήσει η καρδιά μου. Και είναι το πιο απίθανο πράγμα στον κόσμο όταν είσαι η μόνη που μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις όλα όσα λέει το μωρό σου και στους άλλους φαίνονται ακαταλαβίστικα.

Μια υπενθύμιση αγάπης: Το γράμμα μιας μαμάς στον εαυτό της

«Δεν θα θέλει αγκαλιές καθώς μεγαλώνει»

Ναι, θα έρθει η γλυκόπικρη νύχτα που δεν θα χρειαστεί να φωλιάσει στην αγκαλιά σου για να αποκοιμηθεί. Ξέρεις όμως τι άλλο θα συμβεί τότε; Θα κοιμηθείς στο κρεβάτι σου ήρεμα κι ωραία, μετά από μήνες. Δεν μπορώ να εκτιμήσω στο έπακρο πόσο βαθιά ο καλός ύπνος θα αλλάξει τη ζωή σου (και του μωρού σου!).

«Πριν το καταλάβεις, θα υπάρχουν μαρκαδόροι σε όλους τους τοίχους»

Και στον καναπέ, και στο χαλί, και στο μπάνιο. Και σε δεκάδες κομμάτια χαρτιού τα οποία θα φωτογραφίζεις για να τα στείλεις σε όλους τους φίλους θεωρώντας πως είναι έργα τέχνης.

mitrotita-mama-(4).jpg

«Απλώς περίμενε τις εκρήξεις θυμού»

Θα έρθουν, είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά παράλληλα, θα μάθετε πώς να το καθοδηγείτε. Θα διαπραγματεύεστε , θα συζητάτε, θα το παρηγορείτε.

Απευθύνομαι σε όλες τις μαμάδες λέγοντας το εξής: μην εστιάζουμε μόνο στις δύσκολες στιγμές με το νεογέννητο αλλά και στις στιγμές απόλυτης ευτυχίας που μπορεί να ζήσει κάθε νέος γονιός.

Πότε η ανατροφή των παιδιών γίνεται λιγότερο κουραστική;

Ειδικά οι μαμάδες που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, αϋπνία, κούραση, μοναξιά, χρειάζονται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη να ακούσουν ότι οι καθημερινές χαρές θα πολλαπλασιαστούν.

Μια φίλη που είχε γίνει πρόσφατα μαμά, κοιτάζοντας τον γιο μου που έπαιζε δίπλα μας, κοίταξε την κόρη της που κοιμόταν στην αγκαλιά της και με ρώτησε: «Γίνεται πιο εύκολο;».

Σκέφτηκα για ένα λεπτό και της απάντησα: «Όχι, αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστικό».

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved