Επιλόχειος κατάθλιψη: Το να ζητάς βοήθεια είναι πράξη δύναμης, όχι σημάδι αδυναμίας

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Η  Kathryn Orr γράφει για την επιλόχειo κατάθλιψη και το πόσο σημαντικό είναι για μια μητέρα να ζητήσει βοήθεια. 

Είχαν περάσει αρκετές εβδομάδες από τη γέννηση του γιου μου και η επίγνωση της δικής μου ψυχικής κατάστασης ήταν πέρα ​​από τις δυνατότητές μου.

Ήξερα, αόριστα, ότι δεν ήμουν καλά χωρίς όμως να γνωρίζω τι σήμαινε αυτό στην πράξη.

Βασιζόμουν στον σύζυγό μου να μου πει αν ξεπερνούσα τα όρια. Αν δεν έκανα κάτι φυσιολογικό, κάτι κανονικό.

Κανονικό, είπα; Τίποτα δεν μου έμοιαζε φυσιολογικό ή κανονικό.

Επιλόχειο άγχος και επιλόχειος κατάθλιψη - Ποια είναι η διαφορά

Ήμουν κουρασμένη.

Από το κλάμα. Από το θηλασμό όλο το εικοσιτετράωρο. Από το να μην κοιμάμαι περισσότερες από δύο ώρες ή περισσότερες από πέντε (με διαλείμματα). Από δυσάρεστες σκέψεις που πάλευα να ξεπεράσω, νιώθοντας σαν να κολυμπάω σε κύμα. Από το να αντέχω τα ξεσπάσματα του μικρού μου παιδιού που ένιωθε μπερδεμένο και προδομένο στη διευρυμένη οικογένειά του.

Ήταν όλα τόσο κουραστικά. Τόσο κουραστικό, που δεν είχε περάσει από το μυαλό μου το γεγονός ότι χρειαζόμουν βοήθεια, παρόλο που είμαι αδειούχος επαγγελματίας ψυχικής υγείας και ήμουν στη διαδικασία έναρξης της θεραπευτικής μου πρακτικής. Εξειδίκευση στην ψυχική υγεία της μητέρας.

Το φαντάζεστε; Κι όμως, συνέβη σε μένα.

Μερικές φορές φτάνεις σε ένα σημείο που νιώθεις τόσο άσχημα, κι είναι ένα τόσο έντονο συναίσθημα.

Όταν είσαι τόσο συγκεντρωμένη στον πόνο, ο κόσμος γύρω σου θολώνει και σβήνει.

Έτσι, με την υποστήριξη του συζύγου μου και την αυξανόμενη απελπισία μου για βοήθεια να με παροτρύνει, αποφάσισα να βρω έναν θεραπευτή. Έψαχνα για κάποιον που δεν ήξερα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά που θα μπορούσα να εμπιστευτώ. Την βρήκα, και άρχισα, όπως λένε, να μιλάω σε κάποια. Και έβγαλα τον εαυτό μου από την επιλόχεια κατάθλιψη με την υποστήριξη της οικογένειάς μου και την καθοδήγηση μίας ψυχοθεραπεύτριας.

Η θεραπεία από την επιλόχειo κατάθλιψη και το άγχος δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γραμμική.

Είναι δυνατή, όμως. Εάν δυσκολεύεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την απόκτηση ενός μωρού, να ξέρετε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η ανάρρωση είναι δυνατή και η θεραπεία αποδίδει τις περισσότερες φορές.

Στην πραγματικότητα, βοηθάει πολύ. Εάν πονάτε ή αισθάνεστε σαν ένα άδειο κέλυφος του εαυτού σας, θέλω να ξέρετε πώς δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Πολλοί από εμάς μαθαίνουμε να ζούμε με το τεράστιο βάρος των μη επουλωμένων πληγών.

Έχουμε την τάση να κρύβουμε τον πόνο και να συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας. Ειλικρινά, μερικές φορές δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Αλλά ο πόνος επανεμφανίζεται ειδικά όταν αποκτούμε παιδί και προκαλεί τις βαθύτερες ανασφάλειές μας, αναβιώνει οδυνηρές παλιές αναμνήσεις και μας κάνει να εξετάζουμε την πολυπλοκότητα των σχέσεών μας με τους συντρόφους μας, τη μητέρα μας και τον εαυτό μας.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι συνήθειες της ζωής που υιοθετήσατε για να κουβαλάμε τον πόνο παλιών τραυμάτων, γίνονται ιδιαίτερα προβληματικές όταν έχουμε την ευθύνη ενός βρέφους.

Συχνά, η ντροπή που τροφοδοτεί την εσωτερική σας αναταραχή είναι ακριβώς αυτό που σας εμποδίζει να αναζητήσετε βοήθεια. Η ντροπή τρέφεται από μυστικά…

Πόσες από εμάς υποφέρουμε σιωπηλά, φοβούμενες να παραδεχτούμε στον εαυτό μας και στις οικογένειές μας ότι πονάμε;

Δεν φταίτε εσείς, δεν είστε αυτό που πιστεύετε πώς είστε και σίγουρα δεν θα νιώθετε έτσι για πάντα. Αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι συμπτώματα μιας θεραπεύσιμης πάθησης. Με την κατάλληλη βοήθεια, θα αισθανθείτε καλύτερα.

Το να ζητάτε βοήθεια είναι πράξη δύναμης, όχι σημάδι αδυναμίας

Το να σηκώσετε το τηλέφωνο για να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού με ειδικό ή να επικοινωνήσετε με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν, είναι μια πολύ θαρραλέα πράξη. Σημαίνει ότι είστε γενναίες. Σημαίνει ότι κάνατε ένα μεγάλο βήμα για να μαζέψετε τα θρυμματισμένα κομμάτια του εαυτού σας και προχωράτε στην ανοικοδόμηση μιας νέας, ισχυρότερης και σοφότερης εκδοχής του εαυτού σας.

Το να βρείτε την εσωτερική γαλήνη, να μάθετε πώς να ικανοποιείτε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες σας, να ανακαλύψετε τι σημαίνει για εσάς μια ζωή με νόημα και να μοιραστείτε το βάρος των πιο σκοτεινών σκέψεων και εμπειριών σας, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Θ΄ αλλάξει την προοπτική σας, θα εμπλουτίσει τη ζωή σας και τη ζωή του παιδιού σας. Θα είστε καλύτερη μητέρα γιατί περάσατε στην άλλη πλευρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved