Ναι, μπορώ για τα παιδιά μου να «γίνω» σάκος του μποξ

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Η Samantha Darby εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, προκειμένου να την εμπιστευτούν οι κόρες της, δεν έχει πρόβλημα να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα» τους. 

Mπορούσα να βασίζομαι στη μητέρα μου για πολλά, όταν ήμουν νεότερη.

Για να μου λέει πάντα "ναι" όταν της ζητούσα να φτιάξουμε μπισκότα, όταν ήθελα να με πηγαίνει στη βιβλιοθήκη ή να κάνουμε κατασκευές κάθε Σάββατο απόγευμα.

Αλλά πάνω απ' όλα, μπορούσα να εμπιστευτώ τη μαμά μου κι αυτό είναι το μόνο πράγμα που ελπίζω να μεταδώσω στις κόρες μου.

20 πολύτιμα μαθήματα που πήρα από την ημέρα που έγινα μαμά

Αυτή τη στιγμή, οι δύο μικρότερες, ηλικίας 5 και 2 ετών, με εμπιστεύονται. Αλλά η μεγαλύτερη μου, 10 ετών, καθώς μεγαλώνει, ξέρω ότι πρέπει να βρω άλλον τρόπο να μάθει να με εμπιστεύεται και να βασίζεται πάνω μου. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαι το «εξιλαστήριο θύμα» της όποτε χρειαστεί.

Αν η κόρη μου θέλει να με κατηγορήσει για μια απόφαση για την οποία δεν είναι σίγουρη ή να με παρουσιάσει ως την "κακιά" της υπόθεσης στους φίλους της αντί να μου εξηγήσει πώς πραγματικά αισθάνεται, λοιπόν, εδώ είμαι, έτοιμη να πέσω στο σπαθί της.

Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: εκτιμώ την ειλικρίνεια. Το κορίτσι μου είναι ευαίσθητο και με υπέροχη αυτογνωσία και ποτέ στη ζωή της δεν μου έχει πει ψέματα για το παραμικρό (ξέρω ότι ίσως γουρλώσετε τα μάτια, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.) Από πολύ μικρή ηλικία, είχαμε αναπτύξει έναν ανοιχτό διάλογο μαζί της, την ενθαρρύναμε να μιλάει, να λέει πώς αισθάνεται, άσχετα με το πώς αυτό κάνει οποιονδήποτε άλλον να νιώθει.

Αλλά αυτό είναι... πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ειδικά αν προσπαθείς να ικανοποιείς τους άλλους και σε ενδιαφέρει το πώς αισθάνονται. Όπως είπα, είναι ένα ευαίσθητο κορίτσι και το άγχος σίγουρα κάνει κουμάντο στο κεφάλι της.

Όταν λοιπόν δεν θέλει να πληγώσει του άλλους ή όταν δεν αισθάνεται και τόσο σίγουρη για την απόφασή της, επικαλείται εμένα: «Η μαμά μου είπε ότι δεν μπορώ να πάω» ( και άλλα σχετικά).

Μητέρα 4 παιδιών κάνει την πιο ειλικρινή εξομολόγηση

Το κορίτσι μου λέει ότι το άγχος κυριαρχεί στις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Έχει αυτογνωσία κι αυτό συχνά της δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Μια μέρα τα προβλήματά της θα είναι μεγαλύτερα κι ελπίζω πώς θα καταφέρει να τα αντιμετωπίσει.

Όμως, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, θα είμαι έτοιμη.

Μου πήρε πολύ χρόνο μέχρι να μάθω πώς να λέω "όχι" με πεποίθηση και θα είμαι πάντα σε εγρήγορση για να το πω για την κόρη μου (αν χρειαστεί).

ελεύθερη μετάφραση από scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved