Γιατί δεν με προειδοποίησε κανείς για την ακμή ενηλίκων;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Προσπάθησα να μην παραπονιέμαι στις κόρες μου για το δέρμα μου λέγοντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό (;), όμως δεν είναι εύκολο να το αποδεχτώ.

Η εφηβεία είναι δύσκολη. Είναι εκείνη η περίοδος της ζωής σου που οι ορμόνες κάνουν πάρτι, το σώμα σου αλλάζει και είσαι στα όρια της ενηλικίωσης.

Μπορεί ο χυμός λεμονιού να καταπολεμήσει την ακμή και τα σημάδια της;

Κι ενώ στα εφηβικά μου χρόνια είχα λιπαρά μαλλιά, εμφανείς αλλαγές στο σώμα και της διάθεσής μου, ως δια μαγείας γλίτωσα από την ακμή. Σίγουρα, είχα ένα σπυράκι που και που, αλλά σπάνια. Ποτέ δεν αντιμετώπισα εξάρσεις στο πρόσωπο ή το σώμα μου και δεν χρειάστηκε να πάω σε δερματολόγο.

Και να, που στο κατώφλι της δεκαετίας των 40 παλεύω με την ακμή των ενηλίκων φαινομενικά από το πουθενά.

Ξύπνησα μια κρύα μέρα του Νοέμβρη με και το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο σπυράκια. Υπέθεσα ότι ήταν από τις χάρτινες μάσκες προσώπου και τις αντικατέστησα με υφασμάτινες. Όμως, τα κόκκινα εξογκώματα εξακολουθούσαν να είναι στα μάγουλα και το πηγούνι μου. Ακόμη και με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων η εικόνα μου δεν βελτιώθηκε.

Μετά από μια βδομάδα, συνειδητοποίησα ότι ήταν η ακμή που είχα αποφύγει όλες αυτές τις δεκαετίες. Τι κι αν χρησιμοποιούσα προϊόντα με ουδέτερο ph, ενυδατικές κρέμες και φυτικά scrub, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι ορμόνες μου πλέον είχαν κάτι να μου πουν.

Ομορφιά για μαμάδες: Πείτε αντίο στο ανεπιθύμητα σπυράκια με απλά υλικά

Αυτό δεν ήταν το σώμα μου που αντιδρούσε στο στρες της ζωής και στη δίνη της γονεϊκότητας, ήταν κάτι βαθύτερο.

Ο δερματολόγος μου συνέστησε μια εξέταση αίματος για να ελέγξω τα επίπεδα των ορμονών μου (είμαι πολύ νέα για εμμηνόπαυση ). Εν τω μεταξύ μου συνταγογραφήθηκαν μερικές τοπικές κρέμες και χάπια για να ηρεμήσει η επιδερμίδα μου.

Περιμένω ακόμα τα αποτελέσματα των αιματολογικών και το δέρμα μου ηρέμησε για λίγο. Ωστόσο, πριν χαρώ για τη παροδική βελτίωση, χειροτέρεψε ξανά.

Πραγματικά ένιωθα σαν έφηβη.

Προσπάθησα τόσο σκληρά να μην παραπονιέμαι για το δέρμα μου ή να μην ασχολούμαι μπροστά στις κόρες μου, λέγοντάς τους ότι είναι φυσιολογικό (;).

Τις εξήγησα μάλιστα πώς όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μεγαλύτερη ηλικία, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν.

Το μεγάλο μάθημα που πήρα όταν απέκτησα ακμή στα 30 μου

Όσο κι πιστεύουμε πώς τα παιδιά είναι πολύ αγχωτικά και αυτό επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους, πιστεύω, πώς το άγχος - μερικές φορές - δεν έχει καμία σχέση με την ακμή των ενηλίκων . Προφανώς κι είναι αρκετά συνηθισμένο – μερικές από τις φίλες μου έχουν επίσης ακμή, οπότε χαίρομαι που έχουμε η μία την άλλη.

Και ναι, μπορούμε πάντα να παίζουμε το παλιό παιχνίδι του κλασικού "Girl Talk" της δεκαετίας του 1990 και να κολλάμε πλαστικά κόκκινα αυτοκόλλητα η μία στην άλλη για να διασκεδάσουμε τον …πόνο μας.

ελεύθερη απόδοση από mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved