Η συγκινητική αντίδραση του χιμπατζή, όταν η γυναίκα που τον φρόντιζε του είπε ότι έχασε το μωρό της!

Η Γουασό είναι ένας χιμπαντζής που είχε μείνει ορφανή σε πολύ μικρή ηλικία, όταν σκοτώθηκε η μητέρα της. Γεννήθηκε στη δυτική Αφρική, περίπου το 1965, αλλά έζησε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στις ΗΠΑ.

Μία Μαμά
Η συγκινητική αντίδραση του χιμπατζή, όταν η γυναίκα που τον φρόντιζε του είπε ότι έχασε το μωρό της!

Το 1966, δυο ερευνητές αποφάσισαν να μάθουν στην μόλις 10 μηνών Γουασό τη διάλεκτο της νοηματικής γλώσσας, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα κωφάλαλο παιδί. Μέσα σε τρία περίπου χρόνια, η Γουασό μπορούσε να κατανοεί κάποια πολύ βασική διάσταση της γλώσσας των ανθρώπων και να επικοινωνεί μαζί τους. Υπό την καθοδήγηση των δυο ερευνητών έμαθε περίπου 250 λέξεις – νοήματα, τα οποία αποτύπωνε με συνέπεια σε χειρονομίες, ενώ τις δίδαξε και σε μικρότερα ζώα της οικογένειας. Πρόκειται για τον πρώτο χιμπατζή που μπόρεσε και επικοινώνησε με αυτό τον τρόπο!

3rty54r

Η Κατ ήταν ερευνήτρια στο ερευνητικό κέντρο και είχε αναλάβει την φροντίδα της Γουασό. Όμως χρειάστηκε να λείψει για αρκετό καιρό από το κέντρο, επειδή ήταν έγκυος και απέβαλε. Όταν γύρισε, προσπάθησε να της εξηγήσει τον λόγο που έλειψε.

Ο Ρότζερ Φουτς, συνιδρυτής του ινστιτούτου έρευνας χιμπατζήδων και Ανθρωπίνων Επικοινωνιών στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, διηγείται την ιστορία:

234234ρ23423423423432453453242343245ρ

«Στους ανθρώπους που δεν βρίσκονταν πολύ κοντά της ή που δεν τους γνώριζε πολύ καλά, η Γουασό τους γυρνούσε την πλάτη. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο υποδέχθηκε και την Κατ, δίνοντάς της έτσι να καταλάβει πόσο θυμωμένη ήταν μαζί της όταν αυτή επέστρεψε ξανά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία της.

Τότε η Κατ ζήτησε συγνώμη από την Γουασό και αποφάσισε να της πει την αλήθεια. «Το μωρό μου πέθανε» της έγνεψε. Τότε η Γουασό, την κοίταξε για λίγο και στη συνέχεια γύρισε το βλέμμα της προς το πάτωμα. Όταν ξανασήκωσε το κεφάλι της και ξανακοίταξε την Κατ, της έγνεψε με τη σειρά της, αργά και πολύ προσεχτικά, «Κλάμα», αγγίζοντας στη συνέχεια το πρόσωπό της σχηματίζοντας με το δάχτυλό της τη διαδρομή που κάνει ένα δάκρυ από το μάτι μέχρι να φτάσει στο μάγουλο!». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιμπατζήδες δεν κλαίνε και δεν έχουν δάκρυα!

234erf 2

Η Κατ δεν περίμενε ποτέ ότι θα αντιδρούσε έτσι και δήλωσε αργότερα ότι αυτή η κίνηση της Γουασό τη βοήθησε να καταλάβει πολλά περισσότερα για αυτήν και τις πνευματικές της ικανότητες.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, η Γουασό, είχε χάσει δύο παιδιά στο παρελθόν. Το ένα μωρό της πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του από ένα πρόβλημα στην καρδιά, ενώ το άλλο πέθανε όταν μολύνθηκε από σταφυλόκοκκο σε ηλικία μόλις δύο μηνών. Η συναισθηματική νοημοσύνη της Γουασό, η οποία είχε ζήσει αντίστοιχο ψυχικό τραύμα με την Κατ, είναι εμφανής.

765r4dfgh 1
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved