Γιατί πρέπει να δώσετε σε μια μαμά την ευκαιρία να δουλέψει

Μαργαρίτα Νικολάου

Όταν γίνεσαι μαμά είναι δύσκολο να βρεις δουλειά

Σήμερα το πρωί ξύπνησα, όπως κάθε πρωί, ντύθηκα, έντυσα την 9 ετών κόρη μου και ήρθαμε στο γραφείο. Μαζί! Όπως θα γίνεται κάθε μέρα μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.

Είμαι τυχερή! Η δουλειά μου είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Όπως αγαπούν εμένα, αγαπούν και το παιδί μου. Και το δέχονται. Από την πρώτη στιγμή το δέχτηκαν. Όταν ήρθα στο Mothersblog η Νικόλ ήταν 4 ετών. Μικρή. Πολύ μικρή. Πάνω στα ντουζένια της. Όπου ντουζένια... βάλτε ιώσεις, παιδικό σταθμό και γκρίνια μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στο γεγονός δηλαδή, ότι η μαμά δεν θα βρίσκεται στο σπίτι.

Αυτό όμως δεν συνέβη και στις προηγούμενες δουλειές που έστελνα το βιογραφικό μου μετά τη γέννησή της.

Βλέπετε η λέξη «παιδί» δεν κάνει καλή εντύπωση σε πολλούς εργοδότες. Ό,τι και αν γράφει το βιογραφικό σου. Όσα μεταπτυχιακά και αν έχεις. Όσες ξένες γλώσσες και αν γνωρίζεις. Όσο καλή και αν είσαι σε αυτό που κάνεις, το μάτι στέκεται στη λέξη «παιδί».

Το παιδί για εκείνους σημαίνει υποχρεώσεις, σταθερό ωράριο, γονικές άδειες, απουσίες αν το παιδί είναι άρρωστο, κούραση και μηδέν παραγωγικότητα, αφού την ενέργεια της μαμάς την «ρουφάει» όλη το παιδί και δεν περισσεύει για τη δουλειά, σωστά;

ΛΑΘΟΣ

Μια ιστορία που διάβαζα στο διαδίκτυο, με έναν μπαμπά, τον Mike Julanelle, με έκανε να θυμηθώ μια δική μου προσωπική ιστορία.

Η ιστορία του μπαμπά

Πρόσφατα με μια φωτογραφία του και ένα κείμενο στο διαδίκτυο έδειξε πώς μοιάζει να ψάχνεις δουλειά όταν έχεις παιδί.

«Είχα συνέντευξη για δουλειά σήμερα. Και έπρεπε να πάρω το παιδί μου μαζί. Αστειεύομαι. Δηλαδή περίπου. Τον άφησα στο γραφείο της γυναίκας μου για να πάω στη συνέντευξη που είχα!».

Η ιστορία μου

Εγώ δεν είχα που να αφήσω την μόλις 15 μηνών κόρη μου όταν με κάλεσαν από γνωστή εφημερίδα για συνέντευξη. Κάπως έτσι, ντύθηκα, πήρα το βιογραφικό μου, φόρεσα τον μάρσιπο και γεμάτη αυτοπεποίθηση πέρασα την πόρτα του εκδότη.

Το παιδί δεν τον έκανε να χαμογελάσει καθόλου. Μάλιστα παραξενεύτηκε που την είχα μαζί μου. Του εξήγησα ότι από τη στιγμή που ζήτησε άμεσα να με δει, δεν είχα επιλογή και δεν μπορούσα να την αφήσω κάπου, μιας και δεν είχα βοήθεια από πουθενά. «Και ποιος θα την κρατά όταν θα αρχίσεις να εργάζεσαι;» με ρώτησε πριν καλά-καλά κοιτάξει το βιογραφικό μου.

«Από Σεπτέμβρη θα μπει στον βρεφονηπιακό σταθμό. Έχει ήδη γίνει η εγγραφή της!», του απάντησα με σταθερή φωνή.

«Μάλιστα! Παντρεμένη λοιπόν και με ένα παιδί!», είπε, αρχίζοντας να ξεφυλλίζει το βιογραφικό μου και χωρίς να το κοιτάζει καθόλου.

«Είναι πρόβλημα αυτό;», τον ρώτησα ξανά, «Το γεγονός ότι είμαι παντρεμένη και έχω παιδί; Πριν με καλέσετε δεν το είδατε πάνω-πάνω, κάτω από το όνομα και το τηλέφωνό μου;».

«Όχι, δεν το πρόσεξα έριξα μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό σου και μου φάνηκε, εντάξει!».

Εντάξει!

Για να μην σας τα πολυλογώ, έφυγα από το γραφείο του, έχοντας κάνει μαζί του χειραψία και έχοντας ακούσει αυτό το κλασσικό «Θα σας ειδοποιήσουμε» που από πίσω έκρυβε το «Δυστυχώς το παιδί είναι ένα μικρό εμπόδιο στην συνεργασία μας!».

Αυτό ήταν! Θύμωσα με τον εαυτό μου. «Τι στο καλό ήθελα το παιδί, μαζί μου! Ας το άφηνα στη γειτόνισσα, ας πλήρωνα μια γυναίκα ακόμη και αν δεν μου περίσσευαν. Τώρα θα είχα δουλειά!», σκεφτόμουν καθώ πήγαινα να παραλάβω το αυτοκίνητο από το parking.

Άρχισε να με παίρνει από κάτω. Στο σπίτι έκλαιγα και έλεγα ότι ποτέ πια δεν θα μπορέσω να βρω δουλειά επειδή είχα ένα παιδί. Παιδί, το καταλαβαίνετε! Το δώρο μου! Την αγάπη μου! Τη ζωή μου όλη!

Πόσο σκληρή είναι η αγορά εργασίας; Να κόβει τα φτερά από γυναίκες που κατάφεραν να γίνουν μάνες. Άδικο έτσι;

Ναι! Για εμένα είναι άδικο! Ωστόσο, 3 χρόνια μετά βρήκα μια δουλειά, μια οικογένεια που αγκάλιασε και αγάπησε όχι μόνο εμένα και το παιδί μου. Τι καλύτερο από αυτό!

Αυτή η αγάπη γίνεται παραγωγικότητα. Και αυτή η παραγωγικότητα έχει θετικό αντίκτυπό όχι μόνο στον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και στη δουλειά μου.

Γιατί να πάρετε μια μαμά στη δουλειά σας και γιατί πρέπει να της δώσετε την ευκαιρία;

Γιατί αν στο βιογραφικό της λέει ότι μπορεί. ΜΠΟΡΕΙ Γιατί αν έχει αποφασίσει να εργαστεί, έχει πού να αφήσει το παιδί της και γιατί αν αρρωστήσει το παιδί της, δεν θα σας αφήσει ξεκρέμαστους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved