15 Αυγούστου: Πώς να μιλήσουμε για τη σημερινή ημέρα στα παιδιά;
Η 15η Αυγούστου είναι μία ημέρα ξεχωριστή και πολύ σημαντική για την Ορθοδοξία.
Στην Ελλάδα, ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές του έτους και γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται και το «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Ως γνωστόν στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι περισσότεροι ωστόσο δε γνωρίζουν ότι η σημερινή γιορτή περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο είναι ο θάνατος και η ταφή της Παναγίας και το δεύτερο η ανάστασή και η μετάστασή της στους ουρανούς.
Η παράδοση
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η μητέρα του Ιησού Χριστού, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες πριν πεθάνει και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και έδωσε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της, χήρες. Την ημέρα του θανάτου της, επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο και έμενε το διάστημα εκείνο. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι τη μετέφεραν στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.
Από την κηδεία της, ο μοναδικός απών ήταν ο απόστολος Θωμάς, ο οποίος όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Η Παναγία είχε αναστηθεί.
Πώς θα μιλήσουμε για τη σημερινή ημέρα στα παιδιά;
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία ιδιαίτερη ημέρα και αποτελεί ορόσημο για το καλοκαίρι μας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτή ημέρα δεν είναι σαν τις άλλες και ότι συνήθως την περνάμε οικογενειακά, με γιαγιάδες, παππούδες και άλλους συγγενείς.
Εξηγήστε τους μέσα από την αφήγηση τι έγινε σαν σήμερα χρησιμοποιώντας απλά λόγια, μικρές προτάσεις και παραστατικό ύφος. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες και μέσα από αυτές μπορούν να κατανοήσουν πιο εύκολα ένα γεγονός.
Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr