Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, κάνει καλό

Πώς μία αγκαλιά ωφελεί την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών;

Κάθε χρόνο η 21η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στις... αγκαλιές. Τις αγκαλιές μεταξύ γονιών και παιδιών, μεταξύ φίλων, συντρόφων, εγγονιών και παππούδων. Αυτές τις αγκαλιές που τόσο έχουμε στερηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω πανδημίας και που όμως πλέον συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμες είναι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου του 1986 στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμπνευστής της ήταν ο Kevin Zaborney, ο οποίος διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί βρίσκεται ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, περίοδο που θεωρούσε ότι όλοι χρειάζονται μια αφορμή για να χαρούν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι αφορμή για ακόμα περισσότερες αγκαλιές αλλά και για να θυμηθούμε τα οφέλη που έχει μία απλή αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους.

Η αγκαλιά...

... κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Η σωματική επαφή είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Ένα παιδί χρειάζεται διάφορα ερεθίσματα για την ανάπτυξή του και η δερματική επαφή προσφέρει πληθώρα αυτών για έναν υγιή εγκέφαλο.

... συμβάλλει στην καλή τους υγεία

Κατά τη διάρκεια μίας αγκαλιάς παράγεται από τον εγκέφαλο οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Σύμφωνα με μελέτες, η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ή την ταχύτερη επούλωση των πληγών.

... προσφέρει ηρεμία

Οι αγκαλιές συμβάλλουν θετικά στην συναισθηματική υγεία των παιδιών. Τίποτα δεν μπορεί να ηρεμήσει πιο γρήγορα ένα παιδί που κλαίει από μία μεγάλη αγκαλιά από τη μαμά ή τον μπαμπά του. Η οξυτικίνη που παράγεται στον εγκέφαλο, μειώνει το στρες και προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση.

... ενισχύει το δέσιμο γονιών και παιδιών

Αγκαλιά σημαίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Όταν ένα παιδί αφήνεται στην αγκαλιά των γονιών του, νιώθει πιο ασφαλές από οπουδήποτε αλλού.

Πηγή: parentingforbrain.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved