Αδελφικοί καβγάδες: Πώς να τους χειριστείτε (εικόνες)
- Καυγάδες ανάμεσα στα αδέλφια : Πότε να παρέμβετε
- Με ποιους τρόπους μπορείτε να βάλετε τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στα αδέλφια
- Χειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα
Οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι συχνοί και οι αφορμές μπορεί να είναι ασήμαντες.
Συνήθως ξεκινούν με μια απλή διαφωνία και ακολουθούν φωνές, χτυπήματα, μάχη σώμα με σώμα, κλάματα.
Αδελφικοί καβγάδες: Πότε παρεμβαίνετε
Όταν η διαφωνία γίνεται έντονος τσακωμός ίσως ήρθε η ώρα να παρέμβετε. Τα παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να αντιδρούν στα συναισθήματά τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο γι’ αυτά να σταματήσουν χωρίς τη βοήθειά σας.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν ξεσπάσει καβγάς:
- Σταματήστε τον καβγά πριν αρχίσουν τα κλάματα. Ίσως χρειαστεί να στείλετε τα παιδιά σε αντίθετες πλευρές του δωματίου για να ηρεμήσουν.
- Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Δύσκολο, αλλά απαραίτητο για να μη χειροτερέψουν τα πράγματα.
- Πείτε στα παιδιά ότι θα το συζητήσετε αργότερα. Τα παιδιά είναι συχνά πολύ αναστατωμένα για να καταλάβουν αυτά που λέτε. Περιμένετε μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και στη συνέχεια κάντε την κουβέντα που θέλετε. .
- Εφαρμόστε δίκαιες συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά σας τσακώνονται για ένα παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι κανένα παιδί δεν θα πάρει το παιχνίδι μετά τον καβγά.
- Αν ξεσπάσει καβγάς ενώ οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη αν τα παιδιά δεν ηρεμούν. Το να γυρίζετε για να μιλήσετε στα παιδιά κάθε τρεις και λίγο είναι επικίνδυνο αλλά και ανώφελος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να πειράζει ο ένας τον άλλο.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
- Αντιμετωπίστε τα αδέλφια δίκαια. Η δίκαιη μεταχείριση δεν είναι απαραίτητα η ίδια μεταχείριση, ειδικά όταν τα παιδιά έχουν διαφορά ηλικίας.
- Αποφύγετε τις αρνητικές συγκρίσεις. Το να πείτε «Έπρεπε να το ήξερες καλύτερα γιατί είσαι μεγαλύτερος από αυτόν» ή «Εσύ είσαι ο ταραχοποιός» μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει ακόμα πιο πληγωμένο ή αγανακτισμένο.
- Προσδιορίστε την αιτία του καβγά. Για παράδειγμα, εάν το ένα παιδί έχει σπρώξει τον αδελφό του και του έχει πάρει το παιχνίδι, πρέπει να παρέμβετε. Εάν δεν το κάνετε, μαθαίνει ότι η μάχη είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει αυτό που θέλει.
- Χρησιμοποιήστε οικογενειακούς κανόνες για να κάνετε ξεκάθαρες τις προσδοκίες σχετικά με τη συμπεριφορά.
Χειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα
Η ηρεμία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει όταν τα παιδιά τσακώνονται. Εάν δεν χρειάζεται να παρέμβετε αμέσως, μετρήστε μέχρι το 10 για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, ίσως θα πρέπει να αναλάβει δράση ο άλλος γονιός ( υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ήρεμος).
Eίναι σημαντικό επίσης να έχετε στο νου σας τα εξής τρία πράγματα τα οποία θα δείτε στη gallery που ακολουθεί: