Διακοπές χωρίς παιδιά! Γίνεται;

  • Γιατί να επιλέξετε να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά;
  • 7 λόγοι για να πάτε διακοπές χωρίς τα παιδιά
  • Θέστε στόχους με τον/την σύντροφό σας

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο ευεργετική είναι η άδεια από τη δουλειά μας; Για ποιο λόγο πρέπει να την παίρνουμε; Αυτό το διάλειμμα είναι ο λόγος που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε όλη την υπόλοιπη χρονιά. Να γεμίσουμε μπαταρίες. Αλλιώς θα καταρρεύσουμε. Σκέψου ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη γονεϊκότητα!

Για να μπορεί ένας γονιός να είναι αποδοτικός, αποτελεσματικός και ψύχραιμος ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας χρειάζεται ένα διάλειμμα! Και είναι απόλυτα υγιές!

Γιατί να επιλέξετε να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά;

1. Ανανέωση – Αυτοφροντίδα

Η λέξη κλειδί εδώ, είναι η ανανέωση και η αυτοφροντίδα. Είναι καλό κάπου κάπου να υπενθυμίζεται ότι και οι γονείς έχουν ψυχή. Κουράζονται, όπως όλοι εκεί έξω και συχνά χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους. Η σωματική και ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Επιλέγοντας λοιπόν τις διακοπές χωρίς παιδιά, σας δίνεται μια ευκαιρία ανανέωσης. Σκεφτείτε ότι είναι ένα υγιές διάλειμμα και όχι μια εγωιστική εξόρμηση.

2. Χτίζετε την σχέση με τον/την σύντροφό σας

Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που εσείς και ο/η σύντροφός σας δεν μπορείτε να κάνετε λόγω των παιδιών που είναι συνήθως τριγύρω. Οπότε, μια μικρή εξόρμηση είναι η τέλεια λύση για να ανανεώσετε την σχέση σας.

Μένοντας μακριά από τα παιδιά για ένα διάστημα, το ζευγάρι βρίσκει λίγο χρόνο να θυμηθεί γιατί ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο.

Παρ’ όλες τις χαρές της γονεϊκότητας, τα παιδιά μπορούν να περιορίσουν τη σχέση καθιστώντας έτσι δύσκολη τη συζήτηση σοβαρών ζητημάτων.

3. Διαφορετικός τρόπος διασκέδασης

Ας είστε ειλικρινείς: σας αρέσουν πραγματικά τα θεματικά πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι; Αντίθετα, θα άντεχαν τα παιδιά σας να κάτσουν σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης ή σε ένα δείπνο; Είναι λογικό τα παιδιά και οι γονείς να απολαμβάνουν διαφορετικά πράγματα. Κάνετε πραγματικά αυτό που θέλετε χωρίς να καταπιέζετε τον εαυτό σας. Ψυχαγωγηθείτε και χαλαρώστε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο, χωρίς να ακούτε γκρίνιες και κλάματα.

4. Κάνει καλό και στα παιδιά σας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι γονείς τους είναι επίσης άνθρωποι με σάρκα και οστά και έχουν και εκείνοι ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αφήνοντας τα παιδιά για ένα μικρό διάστημα τους δίνεται η ευκαιρία της αυτοσυντήρησης. Αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν το αίσθημα της εξάρτησης. Έρευνα έδειξε ότι οι ευτυχισμένοι-χαρούμενοι γονείς μεταδίδουν το ίδιο συναίσθημα στα παιδιά τους.

5. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Ο συντονισμός είναι το άλφα και το ωμέγα σε ό,τι αφορά τα παιδιά για αυτό καλό θα είναι να ετοιμάσετε από πολύ πιο πριν το πρόγραμμα τους και αντίστοιχα το δικό σας. Επικοινωνήστε με τους κοντινούς συγγενείς ή φίλους σας, εάν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά σας για το διάστημα που θα λείπετε, εάν πάλι δεν έχετε κάποιον δικό σας μπορείτε να ψάξετε για baby sitter. Θυμηθείτε ότι όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο!

6. Συζητήστε με τα παιδιά και με αυτόν που θα τα φροντίσει

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τι ακριβώς προγραμματίζετε, επομένως, συζητήστε μαζί τους. Εξηγήστε τους για το ποιος θα αναλάβει να τους πηγαίνει σχολείο ή σε όποια δραστηριότητα έχουν και αναλύστε με σαφήνεια το πρόγραμμα σας. Ενημερώστε τους δασκάλους των παιδιών ότι θα λείψετε για ένα διάστημα και ότι αφήνετε πίσω σας ένα δικό σας άνθρωπο να τα φροντίζει. Επιπλέον, μιλήστε σε αυτόν που θα αναλάβει τα καθήκοντα σας για ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ψυχικά ή σωματικά. Είναι σημαντικό ο υπεύθυνος, να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Εξηγήστε του να μη διστάσει να σας καλέσει σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

7. Αξιοποιήστε το χρόνο που είστε μακριά

Μετά τις τόσες λεπτομέρειες ήρθε η ώρα να απολαύσετε τις πολυπόθητες διακοπές σας χωρίς τα παιδιά!

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο με τον/την σύντροφό σας:

Θέστε στόχους με τον/την σύντροφό σας

Είναι λογικό να μην μπορείτε καθημερινά να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά σας, γι’ αυτό σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να ζήσετε στις διακοπές σας. Αφιερώστε χρόνο με τον/την σύντροφό σας συζητώντας πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το ταξίδι σας ως επί το πλείστων.

Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας χωρίς τα παιδιά είναι φυσικό να αισθανθείτε ανήσυχοι και αγχωμένοι. Μπορεί να νιώσετε ότι θα σας λείψουν. Θυμηθείτε όμως ότι έτσι ενισχύεται η μεταξύ σας σχέση και την κάνει δυνατότερη.

Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την άδεια να απολαύσει αυτές τις διακοπές που έχει τόσο ανάγκη έστω και χωρίς παιδιά αλλά και χωρίς ενοχές!

Λίγα πράγματα που θα κάνουν την αποχώρησή σας ευκολότερη

  • Κρατήστε τη ρουτίνα τους σταθερή (σχολείο, πάρκο, ώρες γευμάτων, ώρες ύπνου, playgroups).
  • Εάν είναι δυνατό, αφήστε τους να μείνουν στο σπίτι. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, το σπίτι είναι ο χώρος που νιώθουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ζητήστε στον υπεύθυνο «φροντιστή» να μετακομίσει σπίτι σας, αντί να μετακινηθούν τα παιδιά.
  • Νταντά ή γιαγιά, ένας έχει πάντα την ευθύνη του παιδιού. Φροντίστε να είναι κάποιος που εμπιστεύεστε και κάποιος που τα παιδιά σας εμπιστεύονται και γνωρίζουν καλά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τη ρουτίνα και τις συνήθειές τους.
  • Αφήστε λίστα με τα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης (ο παιδίατρος, ο γείτονας, η αδελφή σας) και ένα γεμάτο φαρμακείο. Αχρείαστα να είναι, είναι απαραίτητα.
  • Απαντήστε στα ερωτηματικά τους με ειλικρίνεια. Εάν μπορούν να μιλήσουν, θα έχουν σίγουρα ερωτήματα για το πού θα πάτε και πότε θα γυρίσετε. Εάν τα παιδιά σας είναι άνω των 2 ετών φτιάξτε μαζί ένα ημερολόγιο στο οποίο μπορούν να διαγράφουν τις ημέρες και να ξέρουν πότε γυρνάτε.
  • Είναι πολύ πιθανό παιδιά αυτής τη ηλικίας να σας κρατούν «μούτρα» όταν γυρίσετε. Προετοιμαστείτε!
  • Είμαι υπέρ του να φεύγετε, μην επιλέγετε όμως τις γιορτές για τα ταξίδια σας. Χριστούγεννα, Πάσχα, Γενέθλια, είναι ημέρες που πρέπει να είσαστε ΟΛΟΙ μαζί. Τα παιδιά θα τα θυμούνται για μια ζωή.

Όσο λείπετε:

  • Παίρνετε όσα τηλέφωνα θέλετε για να μαθαίνετε τα νέα τους. Ζητήστε να μιλήσετε στα παιδιά σας, ακόμα κι αν δε μιλάνε, ακούν και αναγνωρίζουν τη φωνή σας. Θα πάρετε και εσείς χαρά ακούγοντας τη φωνή τους. Κάντε βιντεοκλήση, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες αρέσει πολύ.
  • Χαλαρώστε, κάνετε όσα δεν μπορείτε να κάνετε όταν τα έχετε μαζί σας, και περάστε καλά.

Είναι σίγουρο πως θα σας λείψουν. Είναι όμως επίσης σίγουρο πως θα σας κάνει καλό και θα το ευχαριστηθείτε!

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6975541206
celia.chalioti@gmail.com
IG: @celia.chalioti
FB: @School & Career Consulting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved