Ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών: Πώς να την ενισχύσετε
Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και με ποιους τρόπους μπορεί να καλλιεργηθεί.
Η οικοδόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά είναι κάτι περισσότερο από το να τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής.
Γι΄αυτό είναι σημαντικό να δούμε τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα, ποιοι οι κύριοι παράγοντες που τη διαμορφώνουν και πώς οι τέσσερις υποστηριζόμενες από την επιστήμη συμβουλές , μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροφή ψυχικά ανθεκτικών παιδιών.
Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα
Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η διαδικασία χειρισμού διαφορετικών τύπων στρες από τραύμα ή από δύσκολες στιγμές. Ένα ψυχικά ανθεκτικό άτομο μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του και να εξελιχθεί μαθαίνοντας από αυτές τις δυσκολίες.
Τα παιδιά γίνονται ανθεκτικά όταν η επίδραση των προστατευτικών παραγόντων υπερτερεί των παραγόντων κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά με ιστορικό σημαντικών αντιξοοτήτων μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερα θετικά στοιχεία για να γίνουν ανθεκτικά.
Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα;
Ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες που ομαδοποιούνται σε τρεις γενικές κατηγορίες: οικογένεια, άτομο και κοινότητα.
Έρευνα έξι δεκαετιών έδειξε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα ενός παιδιού εξαρτάται κυρίως από τις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους και όχι από τις εγγενείς του ιδιότητες.
Παραδείγματα παραγόντων ανθεκτικότητας που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν:
- Καλή ανατροφή των παιδιών
- Σωστή ψυχική υγεία γονέων
- Αίσθηση ασφάλειας
- Αυτοεκτίμηση και αυτοαποτελεσματικότητα
- Κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας
- Ενσυναίσθηση
- Αίσθηση του χιούμορ
- Καλές γνωστικές ικανότητες
- Φύλο: Τα κορίτσια τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια
- Ταμπεραμέντο
- Θετικές σχολικές εμπειρίες
- Ασφαλής γειτονιά
- Εξωσχολικές δραστηριότητες
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα θετικό και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά σας, αλλά μην τα κρατάτε σε μια προστατευμένη φούσκα.
Δεν μπορείτε να διατηρήσετε ένα τέλειο σπίτι ή να προστατεύσετε τα παιδιά από όλους τους πιθανούς σχολικούς και κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Και δεν χρειάζεται, γιατί το άγχος δεν είναι πάντα επιβλαβές για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται το άγχος για να αναπτύξουν ανεκτικότητα. Η σταδιακή έκθεση σε στρεσογόνες στιγμές - σε διαχειρίσιμα επίπεδα - μπορεί πραγματικά να τα βοηθήσει να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης για να γίνουν ανθεκτικά.
Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν θετικό στρες επειδή μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισής του.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υγιής ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι μια συνεχής διαδικασία κι όχι ένα στάδιο που ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.
Πηγή: parentingforbrain.com