Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει η διάθεση της μαμάς τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού;
Τα μωρά των οποίων οι μαμάδες παρουσιάζουν ήπια καταθλιπτική συμπεριφορά, παρουσιάζουν καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη.
Η επικοινωνία με το μωρό μέσω της ομιλίας θεωρείται απαραίτητο στάδιο για την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Ερευνητές από το Max Planck Institute για πρώτη φορά μελέτησαν πώς η διάθεση της μητέρας την περίοδο μετά τον τοκετό επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες παρουσιάζουν ακομα και ήπια καταθλιπτική συμπεριφορά που δεν χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, εμφανίζουν καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαμάδες μιλάνε στα νεογέννητα μωρά τους.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εξέτασαν πόσο καλά μπορούν τα μωρά να διακρίνουν ήχους ομιλίας ανάλογα με τη διάθεση της μητέρας. Αυτή η ικανότητα του παιδιού θεωρείται πολύ σημαντική για την περαιτέρω γλωσσική του ανάπτυξη. Εάν το μωρό μπορεί να διακρίνει τον έναν ήχο από τον άλλο, τότε θα μπορεί να διακρίνει και τη μία λέξη από μία άλλη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν η μητέρα βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση δύο μήνες μετά τον τοκετό, το μωρό παρουσιάζει πιο αργή γλωσσική ανάπτυξη στην ηλικία των έξι μηνών. Στην περίπτωση αυτή, τα μωρά δυσκολεύονται να διακρίνουν συλλαβές, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για να αντιμετωπίσει το παιδί προβλήματα ομιλίας στο μέλλον.
«Υποθέτουμε ότι οι μαμάδες που δεν έχουν καλή διάθεση μιλάνε λιγότερο στα μωρά τους» αναφέρει ο Gesa Schaadt επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. «Είναι πιθανό να αλλάζουν λιγότερο τον τόνο της φωνής τους όταν απευθύνονται στα μωρά τους» συμπληρώνει, κάτι το οποίο δυσκολεύει το παιδί να διακρίνει και να κατανοήσει τους διαφορετικούς χρωματισμούς και το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την περαιτέρω γλωσσική ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι οι γονείς όταν μιλάνε στα μωρά τους να χρησιμοποιούν την κατάλληλη γλώσσα, δηλαδή με εναλλαγή του τόνου, έντονους χρωματισμούς και έμφαση σε συγκεκριμένες συλλαβές των λέξεων.
«Για να εξασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, είναι σημαντικό οι μαμάδες που παρουσιάζουν ακόμα και ήπια καταθλιπτική συμπεριφορά η οπoία δεν χρήσει φαρμακευτικής αγωγής, να λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη.» αναφέρει ο Schaadt .
Στην έρευνα συμμετείχαν 46 μητέρες οι οποίες ανέφεραν τη διάθεση που είχαν μετά τον τοκετό μέσω ενός τυποποιημένου ερωτηματολόγιο. Χρησιμοποίησαν επίσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG), τα οποία βοηθούν να μετρηθούν πόσο καλά τα μωρά μπορούν να διακρίνουν τους ήχους ομιλίας μεταξύ τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το λεγόμενο Mismatch Response, στο οποίο ένα συγκεκριμένο σήμα EEG δείχνει πόσο καλά επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και διακρίνει τους διαφορετικούς ήχους ομιλίας. Οι ερευνητές κατέγραψαν αυτή την αντίδραση στα μωρά στις ηλικίες δύο με έξι μηνών ενώ τους παρουσίαζαν διάφορες συλλαβές όπως «μπα», «γκα» και «μπου».
Πηγή: technologynetworks.com