Φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους

Μερικές φορές χρειαζόμαστε μια μικρή βοήθεια για μετατρέψουμε τα τα συναισθήματα σε λέξεις. 

Φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους
Bigstock

Όταν το παιδί σας νιώθει ένταση, νεύρα, αδικία, βάζει τα κλάματα. Η γκρίνια είναι εκείνη που πρωταγωνιστεί και όσο και αν προσπαθεί ένας γονιός να μάθει τον λόγο της έντασης, οι λέξεις μπλέκονται με το κλάμα.

Οι περισσότεροι γονείς όταν ένα παιδί ξεσπά, το μόνο που βλέπουν είναι η γκρίνια, το κλάμα και η κατάρρευση, όμως πίσω από αυτή την έντονη συμπεριφορά υπάρχουν ανάγκες που το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δικό του τρόπο.

Το μάθει ένας γονιός να αναγνωρίζει τις ανάγκες του παιδιού του απαιτεί πολλή υπομονή και επικοινωνία. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσετε το παιδί σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μπορείτε να εστιάσετε στη συμπεριφορά και όχι σε αυτό αυτό που την πυροδοτεί.

«Οι γονείς ρωτούν τα παιδιά τους: "Τι σου συμβαίνει;"», αναφέρει ο Jacob Kountz οικογενειακός θεραπευτής από το Bakersfield της California. «Μια πιο βοηθητική ερώτηση θα ήταν: "Βοήθησέ με να καταλάβω τι συμβαίνει". Αυτός ο τύπος ερώτησης προτρέπει τα παιδιά να μιλήσουν μιας και τους επικοινωνεί ότι δεν κατηγορούνται για κάτι, επιτρέποντάς τους να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους!».

Η ανατροφή σκεπτόμενων και συναισθηματικά έξυπνων παιδιών ξεκινά με τη διδασκαλία τους πώς να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

gkrinia-paidi.jpg

Φράσεις για παιδιά

Οι παρακάτω φράσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να εκφράζονται—και να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα.

«Μπορώ να δω ότι είσαι αναστατωμένο. Σου επιτρέπεται να νιώθεις έτσι. Είμαι εδώ όταν είσαι έτοιμο να μιλήσεις σε κάποιον!»

Αφήνοντας το παιδί σας να ξέρει ότι τα καταλαβαίνετε και ότι είναι εντάξει να νιώθουν όπως νιώθουν και είστε εκεί για εκείνα, τα βοηθά να νιώθουν ασφάλεια.

«Θα ένιωθα (περιγραφή συναισθήματος) αν αυτό συνέβαινε και σε εμένα»

Τα παιδιά όταν ξέρουν πως κάποιος δεν θα τους πει να νιώσουν διαφορετικά ή ότι αυτό που νιώθουν είναι λάθος, θα τον αναζητούν για να τα παρηγορεί πιο συχνά.

«Βλέπω ότι είχες μια δύσκολη στιγμή με... Τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι πιο εύκολο όλο αυτό την επόμενη φορά;»

Προσδιορίστε το συναίσθημα που νιώθει και στη συνέχεια, εάν χρειάζεται, βάλτε ένα κατάλληλο όριο για το πώς να εκφράσει το συναίσθημα αυτό, για παράδειγμα, «είναι εντάξει να κλαίμε, αλλά δεν χτυπάμε». Μάθετε στα παιδιά σας να βρίσκουν λύσεις μόνα τους τις οποίες θα αναζητούν κάθε φορά που νιώθουν ότι καταρρέουν.

«Το τι μου λες με βοηθά να σε καταλάβω καλύτερα»

Τα παιδιά έχουν την δύναμη να ακουστούν και να γίνουν κατανοητά μέσα από τα λόγια τους. Φανταστείτε να μάθετε στα παιδιά σας να μιλούν με ηρεμία εξηγώντας σας τι τα προβληματίζει και τα κάνει να νιώθουν ένταση.

«Φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι να βρεις λέξεις για να εξηγήσεις τι νιώθεις. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να μου δείξεις τι συμβαίνει;»

Τα παιδιά δεν χρειάζεται πάντα να «χρησιμοποιούν τα λόγια τους» για να γίνουν κατανοητά και η ακρόαση δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουν οι γονείς για να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Η δημιουργική έκφραση είναι ένα απίστευτο εργαλείο για τους γονείς.

«Είμαι μαμά σου αλλά δεν ζω μέσα στο σώμα σου. Πώς νιώθεις; Τι σκέφτεται το μικρό σου μυαλουδάκι;»

Αυτή η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να διδάξετε τα παιδιά σας για τη σύνδεση του μυαλού και του σώματος.

«Αν ήσουν χρώμα τι χρώμα θα ήσουν τώρα;»

Θυμηθείτε για λίγο την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς». Μιλήστε με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να αναπτύξουν ένα σύστημα χρωμάτων που θα είναι μοναδικό για αυτό, αποδίδοντας χρώματα σε συναισθήματα όπως λύπη, ενθουσιασμό, φόβο, θυμό και ντροπή.

«Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Κοίτα στον καθρέφτη, σκούπισε το πρόσωπό σου και φτιάξτε λίγο τα ρούχα σου»

Αυτή η φράση είναι σαν ένα κουμπί reset για τα παιδιά. Τους μαθαίνει πώς να εστιάζουν στους ίδιους τους τους εαυτούς και να ξεπερνούν το ξέσπασμα μόνα τους, απλά και μόνο κοιτάζοντας τους εαυτούς τους στον καθρέφτη.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved