Τέσσερα πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν μιλάτε στο παιδί σας

Bigstock

Ο τρόπος που μιλάτε με το παιδί σας θέτει τις βάσεις για μια ουσιαστική επικοινωνία.

Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα…. Μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, αλλάζουν, γίνονται πιο ανεξάρτητα.

Είναι λογικό ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι γονείς για να μπορέσουν να επικοινωνούν μαζί τους και να έχουν μια καλή σχέση.

Ο τρόπος, επομένως, που μιλάτε μαζί τους θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτή τη σχέση ακόμα και αν ορισμένες φορές το παιδί δείχνει να δυσανασχετεί.

Τι πρέπει να έχετε υπόψιν όταν μιλάτε στο παιδί σας

Η διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας είναι πρωταρχικής σημασίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μιλάτε μαζί του.

Το "T" είναι για τον τόνο

Ο τόνος της φωνής σας έχει τεράστια σημασία όταν συζητάτε κάτι με το παιδί σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην National Library of Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούμε να μάθουμε περισσότερα όταν ακούμε τον τόνο της φωνής.

Κι ενώ συνηθίζετε να ζητάτε από τα παιδιά να μη φωνάζουν, την ίδια ώρα κάνετε αυτό ακριβώς: υψώνετε τον τόνο της φωνής σας θέλοντας να τους επιβληθείτε. Την επόμενη φορά που θα μιλάτε με το παιδί σας, εστιάστε στον τόνο της φωνής σας και προσπαθήστε να είναι ήπιος, ήρεμος και σταθερός.

Το "H" είναι για την ηλικία

Η ηλικία του παιδιού παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς πρέπει να μιλήσετε μαζί του.
Για παράδειγμα, οι γονείς χρησιμοποιούν πιο ήπιους τόνους όταν μιλάνε σε μωρά και νήπια ενώ στους έφηβους , ο τόνος τους είναι αυστηρός και επικριτικός. Είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά για όλα τα θέματα που πιθανόν τα απασχολούν ανάλογα με την ηλικία τους. Αποφύγετε λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται ή δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν.

Το "A" είναι για την ενεργητική ακρόαση

Αν το μόνο πράγμα που σας ενδιαφέρει όταν μιλάτε στο παιδί σας είναι σας ακούει, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί το ζητούμενο είναι το ακούσετε κι εσείς.Το να το ρωτήσετε πώς νιώθει για όσα συζητήσατε είναι μια καλή ιδέα. Ενθαρρύνοντάς το να μοιραστεί τις σκέψεις του και ακούγοντάς το με προσήλωση θέτετε τις βάσεις για εμπιστοσύνη και κατανόηση μεταξύ σας.

Το "Γ" είναι για τη γνώση

Πολύ συχνά, οι ερωτήσεις των παιδιών προκαλούν αμηχανία στους γονείς ή γίνονται τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Όμως, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα μπορείτε να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις. Και μην ξεχνάτε, δεν είναι κακό να λέτε ότι δεν γνωρίζετε κάτι, μπορείτε ωστόσο να αναζητήσετε πληροφορίες γι΄αυτό. Κανείς δεν είναι παντογνώστης, ούτε οι γονείς.

Με πληροφορίες από το lifehack.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved