Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να περιμένετε από το έφηβο παιδί σας
Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τα έφηβα παιδιά σας.
Οι έφηβοι στις μέρες μας είναι πολύ διαφορετικοί από τις προηγούμενες γενιές.
Μεγαλώνουν πιο γρήγορα, έχουν περισσότερα ερεθίσματα αλλά και περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, η καθημερινότητά τους είναι συνδεδεμένη με τα smartphones, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Για να οικοδομήσετε μια στενή και ουσιαστική σχέση μεταξύ τους πέρα από την καλή επικοινωνία πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές τους ( ή και το αντίθετο).
Σταματήστε να περιμένετε από το έφηβο παιδί σας να είναι σαν εσάς
Χωρίς αμφιβολία αποτελείτε τη μεγαλύτερη επιρροή για τα παιδιά σας. Όμως δεν αποτελούν κλώνο σας και ούτε θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δικά σας βήματα. Δώστε τους φτερά και αφήστε τα να πετάξουν.
Σταματήστε να περιμένετε ότι το έφηβο παιδί θα δίνει προσοχή σε όλα όσα λέτε
Οι έφηβοι δίνουν μικρή έως καθόλου προσοχή όταν πρόκειται για κάτι που δεν τους ενδιαφέρει. Κάθε φορά που τους μιλάτε την ώρα που παίζουν παιχνίδια με τους φίλους τους ή χαζεύουν στο TikTok , δεν πρόκειται να σας δώσουν την παραμικρή σημασία.
Σταματήστε να περιμένετε ότι το έφηβο παιδί σας θα είναι τέλειο
Αρχικά δεν θα πρέπει να συγκρίνεται το παιδί σας με τα άλλα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τα δικά του προτερήματα. Εστιάστε λοιπόν σε αυτά και φροντίστε να τα πιστέψει και το ίδιο το παιδί.
Σταματήστε να περιμένετε ότι το έφηβο παιδί θα σας πει τα πάντα
Όταν ήταν μικρά, τα παιδιά σας ανυπομονούσαν να έρθουν σπίτι και να σας πουν τι συνέβη στο σχολείο. Καθώς μεγαλώνουν, αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει. Στην εφηβεία η ιδιωτικότητα είναι απαραίτητη. Δεν θέλουν πάντα να γνωρίζετε κάθε μικρή λεπτομέρεια.
Σταματήστε να περιμένετε από τον έφηβο παιδί σας να κάνει αυτό που νομίζετε ότι είναι σωστό
Προφανώς και θα κάνετε συζητήσεις με το παιδί σας και θα λέτε την άποψή σας όμως σιγά σιγά θ΄αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του.
Πρέπει να του δίνετε το περιθώριο των επιλογών και της ανάληψης της ευθύνης αυτών καθώς και των συνεπειών.
Με πληροφορίες από το moms.com