Μη ζητάτε από τον νονό του παιδιού σας να είναι συνεπής μόνο με τα δώρα

Νονά κάνει δώρο στο βαφτιστήρι της.

Bigstock

Η σχέση νονού και παιδιού είναι πολύ πιο ουσιαστική και δεν θα πρέπει να εξαντλείται στα δώρα των γιορτών.

Ο ρόλος του νονού είναι πολύ σημαντικός στη ζωή του παιδιού. ‘Η θα έπρεπε να είναι.

Δεν αποκαλείται άλλωστε τυχαία «πνευματικός πατέρας» ή « πνευματική μητέρα» καθώς είναι το πρόσωπο που εκτός από το όνομα στο βαφτιστήρι του δεσμεύεται να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια της ζωή του, όχι μόνο για να του δίνει δώρα ή χρήματα αλλά για είναι ο μέντοράς του. Ο άνθρωπος που θα μπορεί να εμπιστευτεί το βαφτιστήρι του γιατί είναι η δεύτερη οικογένειά του χωρίς να έχουν δεσμούς αίματος.

Η επιλογή νονού

Συνήθως οι γονείς επιλέγουν για νονό του παιδιού τους ένα κοντινό τους πρόσωπο, ακριβώς γιατί θέλουν να υπάρχει επαφή και επικοινωνία.

Να βλέπει το παιδί συχνά, να θυμάται πότε γιορτάζει και πότε έχει γενέθλια, να μην εξαντλείται η σχέση τους στις καθιερωμένες επισκέψεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τα δώρα, τα αυγά, τις λαμπάδες, τα παπούτσια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιλογή του νονού της νονάς δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των γονιών. Κουμπαριές έχουν χαλάσει και νονοί έχουν εξαφανιστεί χωρίς να πουν λέξη, αφήνοντας τους γονιούς να καλύψουν τις …υποχρεώσεις γιατί είναι δύσκολο να πεις σε ένα μικρό παιδί ότι « ο νονός σου σε ξέχασε».

Νονά με βαφτιστήρι

Οι υποχρεώσεις του νονού

Είναι μεγάλο βάρος για ένα νονό να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που θα πάθει κάτι ο γονιός, θα πρέπει να αναλάβει εκείνος ως πνευματικός πατέρας. Δυστυχώς οι περισσότεροι που αποφασίζουν να βαφτίσουν ένα παιδί δεν συνειδητοποιούν τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν. Γνωρίζουν τις συμβατικές «υποχρεώσεις» που τα πρώτα χρόνια φροντίζουν να τηρούν – οι περισσότεροι θέλουμε να πιστεύουμε- και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αμελήσουν και να τις κάνουν διεκπεραιωτικά.

Ο συνειδητοποιημένος νονός πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί που βάφτισε καθόλη τη διάρκεια της ζωή του. Να μιλάει μαζί του, να το παρακολουθεί καθώς μεγαλώνει, να είναι φίλος του. Να του αφιερώνει χρόνο για παιχνίδια, βόλτες, κουβέντες. Γιατί σημασία δεν έχουν τα δώρα, αλλά η επικοινωνία.

Κοριτσάκι βλέπει τη νονά του διαδικτυακά.

Οι απαιτήσεις των γονιών

Τι γίνεται όμως με τις απαιτήσεις των παιδιών; Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς με τις απαιτήσεις των γονιών;

Γιατί πολλά μπορούμε να προσάψουμε στους νονούς και τις νονές τι γίνεται όμως με τους γονείς και τις απαιτήσεις τους;

Όταν ζητάνε - εξ ονόματος του παιδιού πάντα - παπούτσια πανάκριβα ή λαμπάδα με…ηλεκτροκινούμενο όχημα;

Όταν αλλάζουν την τελευταία στιγμή την … παραγγελία γιατί «το βαφτιστήρι σου είναι αναποφάσιστο και τελικά θέλει κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχε ζητήσει»;

Όταν μαθαίνουν στο παιδί να ζητάει από τον νονό του ό,τι θέλει γιατί απλά είναι ο νονός του;

Όταν δεν εξηγούν στο παιδί ότι η υποχρέωση του νονού δεν είναι να του κάνει τα καλύτερα δώρα ή τα πιο εντυπωσιακά;

Όταν δεν επιδιώκουν να συναντηθούν με τον νονό και τη νονά γιατί « δεν προλαβαίνουμε», « το παιδί έχει διάβασμα», κ.ο.κ.;

Αν θέλετε να έχει το παιδί σας μια ουσιαστική σχέση με το νονό που εσείς επιλέξατε, προσπαθήστε να καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση επενδύοντας στην επικοινωνία κι όχι μόνο στα δώρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved