Ανησυχείτε για τον χρόνο που περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη; Ελέγξτε πρώτα τον δικό σας
Αγοράκι τραβά το χέρι της μαμά του που κοιτάζει το κινητό της.
BigstockΠώς ο χρόνος που περνάτε με το κινητό επηρεάζει τη σχέση σας με το παιδί.
Οι περισσότεροι γονείς γκρινιάζουμε για το χρόνο που περνούν τα παιδιά μας μπροστά σε μια οθόνη χωρίς όμως να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς.
Μπορούμε να αποχωριστούμε το κινητό μας για μερικές ώρες; Μιλάμε στο παιδί μας όταν καθόμαστε στον καναπέ παρέα ή χαζεύουμε στο διαδίκτυο με το πρόσχημα ότι θέλουμε να χαλαρώσουμε για λίγο;
Οι ειδικοί μελετούν χρόνια τις επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης των smartphones στους γονείς κι αν αποσπούν την προσοχή από τα παιδιά.
Και τα στοιχεία, σύμφωνα με διάφορες μελέτες για περίπου μια δεκαετία, δείχνουν ότι τα τηλέφωνα έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να μας κάνουν χειρότερους γονείς. Όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να προσέχουμε τη σωματική ασφάλεια των παιδιών μας όταν χαζεύουμε στο κινητό αλλά επίσης είναι πιθανό να χάσουμε την ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους.
Πώς επηρεάζουν οι οθόνες τη συμπεριφορά των γονιών
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γονείς που στρέφονται στις οθόνες για να χαλαρώσουν είναι πιο πιθανό να φωνάζουν και να γκρινιάζουν στα παιδιά τους σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν συχνά τις συσκευές τους.
Τα ευρήματα ώθησαν ορισμένους ειδικούς να ζητήσουν μέχρι και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνουν οι ενήλικες στην οθόνη.
Σύμφωνα με τον Δρ Brandon McDaniel, ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Parkview Mirro, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς την επίδραση της τεχνολογίας στους γονείς και τα παιδιά, υπάρχουν θετικοί αλλά και αρνητικοί τρόποι να χρησιμοποιούμε ως γονείς το τηλέφωνο όταν είμαστε με τα παιδιά.
«Η περιστασιακή χρήση τηλεφώνου πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά αν πρέπει να μιλήσετε για δουλειά, με έναν φίλο ή αν αναζητήσετε μαζί με το παιδί σας κάποιες πληροφορίες», επισημαίνει ο Δρ Brandon McDaniel.
Ο πλέον αρνητικός τρόπος χρήσης είναι όταν επιλέγουμε το κινητό ως μέσο ψυχαγωγίας, πλήξης, μοναξιάς παρουσία των παιδιών μας και αγνοώντας τα.
«Περιστασιακά οι γονείς λένε ότι παίζοντας ένα παιχνίδι ή παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους βοηθάει να ξεχαστούν από όσα αρνητικά νιώθουν κι ότι μετά ασχολούνται ξανά με τα παιδιά τους, αν και αυτό είναι σπάνιο», επισημαίνει ο McDaniel.
Αρνητικός αντίκτυπος
Ο αρνητικός αντίκτυπος της χρήσης κινητών συσκευών από τους γονείς έχει αποδειχθεί σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας με τίτλο «The Impact of Parent's Mobile Device Use on Parent-Child Interaction», από την υποψήφια διδάκτορα Cory A. Kildare και τη σύμβουλο σχολής της, Δρ. Wendy Middlemiss.
Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε αρκετά σημαντικά στοχεία:
- Πρώτον, τα παιδιά επηρεάζονται από τη χρήση των μέσων ενημέρωσης των γονιών τους.
- Δεύτερον, προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς μπορεί να προκύψουν στα παιδιά όταν η χρήση μέσων από τους γονείς παρεμβαίνει ή μειώνει τις αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού.
- Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές πολυμέσων κατά τις αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά τους, ανταποκρίνονται λιγότερο, προφορικά και μη, στην προσπάθειά των παιδιών για προσοχή.
Με πληροφορίες από washingtonpost.com, mmhealth.org, houseofwellness.com.au