Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών
Η ανατροφή των παιδιών είναι πρόκληση για κάθε γονιό και τα λάθη είναι αναπόφευκτα.
Ως γνωστόν, δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την ανατροφή των παιδιών. Οι γονείς προσπαθούν και κάνουν το καλύτερο δυνατόν ώστε να μεγαλώσουν υγιή και ισορροπημένα- ψυχικά και συναισθηματικά- παιδιά.
Τα λάθη είναι αναπόφευκτα αλλά η παραδοχή και αποφυγή τους στην πορεία, βοηθά σημαντικά στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν...
Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη
Υπερπροστασία
Οι γονείς προστατεύουν τα παιδιά τους από κάθε πιθανό κίνδυνο, σύγκρουση ή απογοήτευση, εμποδίζοντας άθελά τους τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Αυτή η υπερπροστατευτική προσέγγιση, που πιστεύουν ότι είναι φυσιολογική και κυρίως καθήκον τους, μπορεί να οδηγήσει σε μια τρομερή αδυναμία των παιδιών να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις της ζωής μεγαλώνοντας. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία τους, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη, αλλά αφήνοντάς τα να μάθουν από τα λάθη τους.
Ακαδημαϊκή επιτυχία
Στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, η ακαδημαϊκή επιτυχία συχνά τίθεται σε προτεραιότητα και άλλες βασικές δεξιότητες ζωής αγνοούνται. Μερικοί γονείς ασκούν υπερβολική πίεση στα παιδιά τους να διακριθούν ακαδημαϊκά και, στη συνέχεια, παραβλέπουν τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά άγχος, στρες και εξάντληση.
Οι γονείς, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη μάθηση για χάρη της περιέργειας και της προσωπικής ανάπτυξης και όχι μόνο για υψηλούς βαθμούς.
Παραμέληση της αυτοφροντίδας
Οι γονείς συχνά βάζουν τις ανάγκες των παιδιών τους πάνω από τις δικές τους, παραμελώντας την αυτοφροντίδα και την προσωπική τους ανάπτυξη. Αν και είναι φυσικό να έχουν ως προτεριαότητα τα παιδιά τους, η παραμέληση της δικής τους ευημερίας μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, άγχος και λιγότερο αποτελεσματική γονική προσέγγιση. Ωστόσο, το να φροντίζουν τον εαυτό τους δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο.
Χρήση υπερβολικής τιμωρίας
Μερικοί γονείς καταφεύγουν σε σκληρές μεθόδους πειθαρχίας, όπως οι φωνές, τα τάιμ-άουτ, η στέρηση εξόδου. Πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να πειθαρχηθούν και να διδαχθούν τι είναι σωστό. Ενώ η πειθαρχία είναι απαραίτητη, η υπερβολική τιμωρία μπορεί να βλάψει τη σχέση γονέα-παιδιού και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ευημερία του παιδιού.
Σύγκριση με άλλα παιδιά
Είναι φυσικό για τους γονείς να συγκρίνουν τα παιδιά τους με τους συνομηλίκους ή τα αδέρφια τους, ειδικά όταν πρόκειται για επιτεύγματα, συμπεριφορές ή ορόσημα. Ωστόσο, η συνεχής σύγκριση μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η ενθάρρυνση και η επιβράβευσή του ακόμα και για απλά επιτεύγματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του και να μη νιώσει ότι απογοητεύει τους γονείς του.
Με πληροφορίες από το indiatimes.com