5 τρόποι για να γίνετε ο ακροατής που χρειάζεται το παιδί σας

Έχετε σκεφτεί γιατί σας είναι πιο εύκολο να μιλάτε παρά να ακούτε με προσοχή το παιδί σας;

Νίκη Παπανικολάου
5 τρόποι για να γίνετε ο ακροατής που χρειάζεται το παιδί σας
Bigstock

Τα παιδιά αποζητούν την προσοχή σας. Θέλουν να ξέρουν πώς όταν σας μιλούν τ΄ακούτε χωρίς να απαντάτε μηχανικά ή να κουνάτε συγκαταβατικά το κεφάλι σας και κυρίως χωρίς να χαζεύετε στο κινητό.

Μελέτη: Οι γονείς που είναι εξαρτημένοι από το κινητό φωνάζουν περισσότερο στα παιδιά

Όταν ακούτε ενεργά, δείχνετε στο παιδί σας ότι νοιάζεστε πραγματικά για αυτό που έχει να πει και ότι το εκτιμάτε. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ σας και να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Εάν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι ακροατές.

epikoinonia-mpampa-me-efivi-kori.jpg

Διατηρήστε οπτική επαφή

Αν το παιδί σας θέλει να μιλήσει, εσείς έχετε όλη την καλή διάθεση ωστόσο ασχολείστε παράλληλα με άλλα πράγματα, είναι προφανές πώς δεν είναι αυτό που ζητά. Όταν είστε έτοιμοι πραγματικά να το ακούσετε, καθίστε απέναντι από το παιδί σας και κοιτάξτε το στα μάτια. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να κοιτάξετε τις ειδοποιήσεις. Τα παιδί σας κάτι θέλει να σας πει.

Κάντε ερωτήσεις

Κάντε ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τι εννοεί το παιδί σας και για να ενθαρρύνετε την περαιτέρω συζήτηση. Αποφύγετε ωστόσο, ερωτήσεις που μπορεί να το κάνουν να αισθανθεί άβολα.

Δείξτε ενσυναίσθηση

Τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τα περίπλοκα συναισθήματά τους. Τα δείχνουν συχνά με τη συμπεριφορά τους. Αν νιώθουν απογοήτευση, σύγχυση ή χαρά μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις προκειμένου να μιλήσουν για όσα νιώθουν ή τα απασχολούν.

Μην είστε επικριτικοί

Μερικές φορές αυτό που χρειάζεται περισσότερο το παιδί σας είναι να μιλήσει ελεύθερα χωρίς τον φόβο της κριτικής. Δεν είναι απαραίτητο να λέτε πάντα τη γνώμη σας ειδικά αν το παιδί τη δεδομένη στιγμή δεν τη ζητάει, ούτε να του ασκήσετε κριτική για κάτι που έκανε ή δεν έκανε. Το πολυτιμότερο δώρο τη δεδομένη στιγμή είναι απλά να το ακούσετε με προσοχή.

epikoinonia-goniou-kai-paidiou.jpg

Τι θέλουν τα παιδιά; Λιγότερο πρόγραμμα και περισσότερο παιχνίδι

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί

Η σύνδεση με το παιδί σας δεν γίνεται αυτόματα ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται χρόνος τον οποίο πρέπει να βρείτε όσο κουραστική κι αν είναι η μέρα σας. Αφιερώστε δέκα λεπτά κάθε βράδυ για να μιλήσετε, καθίστε να φάτε παρέα και εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακα για να κάνετε διάφορες δραστηριότητες. Πιο σημαντικό από τον χρόνο ή τη μέθοδο που επιλέγετε είναι, να αποδείξετε στο παιδί σας ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σας το οτιδήποτε.

Με πληροφορίες από imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved