Συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση γονιού και παιδιού

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να αποφεύγουν αυτές τις συμπεριφορές προκειμένου να χτίσουν μια δυνατή και υγιή σχέση με τα παιδιά τους.

Νίκη Παπανικολάου
Συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση γονιού και παιδιού
Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επαναλάβουν τα λάθη των δικών τους γονιών ή να υιοθετήσουν πράγματα που θαυμάζουν σε εκείνους.

8 συμπεριφορές των παιδιών που δυσκολεύουν τους γονείς και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αναπόφευκτα, ωστόσο, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νήπιο που κοπανάει ή μια εφηβική πόρτα που κλείνει με πάταγο και αναρωτιούνται τι έχουν κάνει λάθος.

Ευτυχώς, υπάρχουν λίγα λάθη που μπορεί να κάνει ένας γονέας που είναι πραγματικά ανεπανόρθωτα.

«Οι σχέσεις γονιού – παιδιού είναι περίπλοκες και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη και τον δεσμό αυτής της σχέσης», δήλωσε η Danielle Budash-Newkam, ψυχολόγος στο Milton Hershey School.

Συχνά, όμως, με τις συμπεριφορές τους, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μεταξύ τους σχέση ειδικά όταν αυτές επαναλαμβάνονται ή δεν διορθώνονται.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Δεν ακούνε τα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς δεν ακούνε τα παιδιά τους. Κάνουν συνεχώς ερωτήσεις και τα συμβουλεύουν χωρίς προηγουμένως να τα έχουν ακούσει.

Η Ann-Louise Lockhart, παιδοψυχολόγος στο Τέξας, συμβουλεύει το εξής: «Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εξηγήσουν λεπτομερώς τι θέλουν να σας πουν. Ακούστε και μην προτρέχετε».

mitera-morfosi-paidiou.jpg

Δεν κατανοούν τα συναισθήματά τους

Κάθε φορά που οι γονείς λένε στο παιδί τους να ηρεμήσει, εκείνο αναστατώνετε περισσότερο. Επίσης, δεν το βοηθούν να χτίσουν μια υγιή σχέση μαζί τους.

«Μερικά παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου αισθάνονται ότι τα συναισθήματα δεν είναι φυσιολογικά και ότι δεν μπορούν να τα εκφράσουν», εξηγεί η Ariana Hoet , παιδοψυχολόγος και εκτελεστική κλινική διευθύντρια του On Our Sleeves, ενός οργανισμού που παρέχει πόρους ψυχικής υγείας στα παιδιά και συνεχίζει:

«Το να ακούει φράσεις όπως «σταμάτα να κλαις» ή «ηρέμησε» μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι τα συναισθήματα δεν είναι κάτι το φυσιολογικό και να το οδηγήσουν στο να τα “κλειδώσει”».

Οι συμπεριφορές των γονιών που επηρεάζουν αρνητικά το παιδί

Τα ντροπιάζουν

Αν και είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να κάνουν πράγματα που θα θυμώσουν τους γονείς, εκείνοι με τη σειρά τους πρέπει να προσέχουν να μη ντροπιάζουν τα παιδιά τους. Ωστόσο είναι σημαντικό να ασκούν κριτική στη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά είναι κακή, όχι το παιδί.

allagi-sxoleio-psixologia-paidiou-2.jpg

Τα συγκρίνουν

Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά στο σπίτι, η σύγκριση συχνά είναι αναπόφευκτη. Φράσεις όπως «γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν…», μπορεί να βλάψουν το παιδί και να είναι επιζήμιες για τη σχέση τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved