Πώς να μην αντιγράφει το παιδί σας αρνητικές συμπεριφορές
Η ένταξη του παιδιού στο σχολείο το φέρνει σε επαφή με άλλα παιδιά.
Αυτή η διαδικασία το βοηθά στην κοινωνικοποίησή του. Παράλληλα όμως, το παιδί μαθαίνει και άλλες συμπεριφορές.
Σε μία τάξη υπάρχουν όλες οι προσωπικότητες των παιδιών, τα ήσυχα, τα ανήσυχα, τα συγκαταβατικά, τα επιθετικά.
Είναι λογικό το παιδί σας να υιοθετεί ορισμένες συμπεριφορές που του κάνουν εντύπωση. Είναι ακόμα πιο φυσιολογικό το παιδί να σας μεταφέρει συζητήσεις αλλά και περιγραφές γεγονότων.
Οι συναναστροφές στο σχολείο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη και τη συμπεριφορά του.
Η επιρροή που δέχεται βλέποντας κάθε μέρα διάφορες καταστάσεις, μπορεί να του δημιουργήσει την επιθυμία να μιμηθεί και αυτό παρόμοιες συμπεριφορές. Αρκετά συχνά, μπορεί να γνωρίζει πως είναι λάθος αυτό που κάνει, αλλά από την άλλη θέλει να το δοκιμάσει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να του δημιουργεί σύγκρουση.
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να μην αντιγράψει αρνητικές συμπεριφορές από το σχολείο.
Αρχικά, θα πρέπει να δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον σχετικά με το τι έκανε στο σχολείο. Επιστρέφοντας από το σχολείο ρωτήστε το πως πέρασε τη μέρα του, με ποια παιδιά έπαιξε, τι απρόοπτο έγινε, αν άκουσε κάτι που του έκανε εντύπωση. Μέσα από την καθημερινή συζήτηση θα μαθαίνετε τα νέα της τάξης του παιδιού και το ίδιο θα νιώθει ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτό.
- Ακούστε προσεκτικά τις ιστορίες που θα σας διηγηθεί. Έτσι, σας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσετε. Ρωτήστε το να σας σχολιάσει γιατί ο συμμαθητής του συμπεριφέρθηκε με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο.
- Μιλήστε του για τις αξίες σας. Για παράδειγμα, ότι δε μιλάμε άσχημα, δε λέμε ψέματα, δεν κοροϊδεύουμε τα άλλα παιδιά.
- Εξηγήστε του πως να συμπεριφέρεται στους άλλους και ότι οι άλλοι αξίζουν ευγένεια και σεβασμό.
- Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία να πει τη γνώμη του, ακόμα και αν διαφέρει από τη δική σας. Θα σας ακούσει και μπορεί να την αλλάξει κάποια άλλη φορά.
Όταν ένα παιδί μιλά, συζητά, σχολιάζει, του δίνεται η ευκαιρία να εκφράζει τη γνώμη του, το μαθαίνετε να μπαίνει στη θέση του άλλου και να σκεφτεί τι θα έκανε και αν θα έκανε κάτι διαφορετικά. Με αυτό τον τρόπο κατανοεί περισσότερο τον εαυτό του.
Στο σχολείο το παιδί δε μαθαίνει μόνο γράμματα, μαθαίνει και την ζωή.
Το σχολείο είναι μία μικρή κοινότητα. Μολονότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τι θα ακούσει, πως θα αντιδράσει σε μία πρόκληση, μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να μιλήσει μαζί μας, να του εξηγήσουμε το σωστό και το λάθος και να επηρεάσουμε τις επιλογές του.
Ενθαρρύνετε τις καλές αξίες και βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει το διάλογο, την επικοινωνία, αλλά και την κρίση του.
Η γνώμη του ειδικού
Απλές καθημερινές συζητήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι κι επιτρέπουν στο παιδί να συνειδητοποιήσει τις διαφορετικές αντιδράσεις των ανθρώπων με τον πιο φυσικό τρόπο.
Η συνύπαρξη είναι το φυσικό μέσο για να μάθουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή τη σκέψη και την κρίση, οι οποίες είναι βασικές για την πλοήγησή μας στην καθημερινή ζωή.