Οι 5 πιο συχνοί φόβοι που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους

Bigstock

Δεν υπάρχει γονιός που να μην ανησυχεί για το παιδί του.

Τι κρατά ξύπνιους τους γονείς τη νύχτα όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να μεγαλώνουν;
Από τη στιγμή που γίνεστε γονείς, υπάρχει ένα συναίσθημα που δεν σας εγκαταλείπει σχεδόν ποτέ: ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί στο παιδί.

Σχολή σύγχρονων γονέων: Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους

Μόλις αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται αρχίζουν οι πρώτες ανησυχίες: θα είναι καλά, θα είναι ασφαλές, θα μπλέξει με κακές παρέες, θα βρει τον δρόμο του;

Όπως αποδείχτηκε κι από έρευνα που πραγματοποίησε το BabyCenter με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.400 γονέων, οι φόβοι τους είναι κοινοί και αφορούν κυρίως το μέλλον των παιδιών τους, την ασφάλειά και την υγεία τους.

Οι ανησυχίες κάθε μαμάς για το δεύτερο παιδί

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι κυριότεροι φόβοι των γονιών για τα παιδιά τους:

Επαγγελματική αποκατάσταση

«Φοβάμαι ότι το παιδί μου δεν θα λάβει την εκπαίδευση που χρειάζεται και δεν θα έχει τις ανάλογες ευκαιρίες για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του»

Αυτός ήταν ο κορυφαίος φόβος των γονέων στην έρευνα του BabyCenter και όπως επισημαίνεται αποτέλεσε έκπληξη καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν γονείς μικρών παιδιών. Όπως εξήγησε η συγγραφέας του βιβλίου «Parenting Inc» Pamela Paul, « αυτό το γονικό άγχος είναι μια λογική αντίδραση σε μια εποχή έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Πολλοί γονείς σήμερα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και θέλουν ένα διαφορετικό μέλλον για τα παιδιά τους».

Η ανεργία και το κόστος ζωής είναι σε άνοδο ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Λογικό λοιπόν οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και για το πώς θα επιβιώσουν σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο.

Ασφάλεια

«Φοβάμαι ότι κάποιος θα πληγώσει ή θα επιτεθεί στο παιδί μου»

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός είναι ένας κορυφαίος φόβος. Η προστασία του παιδιού είναι ένα από τα πιο βασικά γονεϊκά ένστικτα. Οι φόβοι εντείνονται ακόμα περισσότερο με τα αυξανόμενα περιστατικά βίας που προβάλλονται σχεδόν καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης, και τείνουν να γίνουν συνηθισμένα.
Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την ψυχική υγεία των παιδιών που από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή έχουν θέματα κοινωνικοποίησης.

Ατυχήματα και τραυματισμοί

«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα τραυματιστεί σε ατύχημα, όπως ένα τροχαίο»

Αυτός είναι ένας γονεϊκός φόβος που δεν μπορεί να απορριφθεί: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι τραυματισμοί από αυτοκίνητα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ενός τροχαίου ( όσο είναι εφικτό αυτό): Καθίσματα αυτοκινήτου, ζώνες ασφαλείας, κράνη ποδηλάτων και προφυλάξεις κοινής λογικής στην παιδική χαρά. Αυτά τα απλά μέτρα ασφαλείας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στον τρόπο που τα παιδιά θα αποκτήσουν οδική συνείδηση.

Εκφοβισμός

«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα πέσει θύμα εκφοβισμού»

Ο εκφοβισμός πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, λένε οι ειδικοί, επειδή έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμα προβλήματα αυτοεκτίμησης, κακές σχολικές επιδόσεις, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονία. Αποδεικνύεται ότι ο εκφοβισμός λειτουργεί σαν ιός: Οι χειρότεροι εκφοβιστές είναι συχνά παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό και τα ίδια.

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Φόβοι για την αυτοεκτίμησή τους

«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της εμφάνισή του»

Προσπαθήστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους και κατ΄επέκταση με το φαγητό.Περιορίστε τα γλυκά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών , καθώς και τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσφέρετε στο παιδί σας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Το σημαντικό είναι να έχουν ένα υγιές σώμα, κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από σωστές διατροφικές επιλογές και τακτική άσκηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved