5+1 μικρές πράξεις των γονιών που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών

Μερικές φορές είναι τα απλά πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

5+1 μικρές πράξεις των γονιών που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών
Bigstock

Οι γονείς είναι το κέντρο της ζωής ενός παιδιού. Δυστυχώς, μερικές φορές οι γονείς «απορροφούνται» από την εργασία τους, τις δουλειές του σπιτιού και γενικότερα από όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις που «τρέχουν».

Ακολουθούν πέντε μικρές καθημερινές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ως γονείς, τα οποία θα κάνουν τη διαφορά και θα δυναμώσουν τον δεσμό σας.

1. Γίνετε καλοί ακροατές

Όταν το παιδί σας θέλει να σας πει κάτι, σταματήστε αυτό που κάνετε και δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Κάντε ερωτήσεις για να δείξετε το ενδιαφέρον σας και επαναλάβετε αυτά που σας λέει για να επιβεβαιώσετε ότι το καταλάβατε σωστά. Αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης του παιδιού και θα προάγει την ανοιχτή επικοινωνία στην οικογένεια .

Το να είστε απλώς δίπλα και να προσφέρετε άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη είναι το μόνο που θέλουν τα παιδιά.

2. Κάντε περισσότερες αγκαλιές

Μελέτες έχουν δείξει πως οι αγκαλιές βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, δεδομένου ότι είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους για να δείξετε την αγάπη και τη στοργή σας στο παιδί σας.

Οι σωματικές εκδηλώσεις αγάπης, όπως οι αγκαλιές, οι φιλίες και τα χάδια, μπορούν να το βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια. Επιπλέον, μειώνουν το άγχος και να ενισχύουν τη συναισθηματική υγεία του παιδιού. Προσπαθήστε να αγκαλιάζετε το παιδί σας καθημερινά, όχι μόνο όταν είναι στεναχωρημένο ή φοβισμένο, αλλά και σε χαρούμενες στιγμές.

3. Διαβάστε παραμύθια

Η ανάγνωση παραμυθιών είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας και να ενισχύσετε τη φαντασία και τις γλωσσικές του δεξιότητες. Καθίστε μαζί του, διαλέξτε ένα αγαπημένο βιβλίο και διαβάστε του δυνατά. Προσπαθήστε να κάνετε διαφορετικές φωνές για τους χαρακτήρες και να συζητάτε τις εικόνες και την πλοκή της ιστορίας. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και θα δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις που θα θυμάται για χρόνια.

4. Παίξτε παρέα με τα παιχνίδια τους

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τους επιτρέπει να εξερευνούν τον κόσμο, να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύουν τη φαντασία τους. Όταν οι γονείς συμμετέχουν στο παιχνίδι, δείχνουν στα παιδιά τους ότι τους δίνουν σημασία και τα αποδέχονται. Επιλέξτε παιχνίδια που αρέσουν στο παιδί σας και μπείτε στον κόσμο του. Μπορείτε να παίξετε με κούκλες, αυτοκίνητα, παζλ ή ακόμα και να δημιουργήσετε φανταστικές ιστορίες μαζί. Αυτός ο χρόνος θα ενισχύσει τη σχέση σας και θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει ότι έχει έναν πραγματικό σύντροφο στο παιχνίδι του.

5. Χρησιμοποιήστε θετικές φράσεις

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούσουν πόσο περήφανες είστε για εκείνα και πόσο ικανά είναι. Δώστε τους να καταλάβουν πώς θα τα αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί.

Οι τρυφερές φράσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή ενθάρρυνσης και στήριξης, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Αυτές οι φράσεις είναι σαν μικρά μαργαριτάρια που κρύβουν μέσα τους την ουσία της αγάπης .

Χρησιμοποιήστε θετικές φράσεις όπως:

  • «Είσαι ένα μικρό αστέρι , φωτίζεις κάθε γωνιά της καρδιάς μου»
  • «Όσο μεγαλώνεις, τόσο μεγαλώνει η αγάπη μου για σένα κάθε μέρα»
  • «Όσο κι αν μεγαλώσεις, θα είσαι πάντα ο μικρός μου θησαυρός»
  • «Αν χρειαστώ ένα θαύμα , ξέρω ότι κοιτάζω στα μάτια σου και εκεί θα το βρω»
  • «Το πρώτο σου γέλιο ήταν η πιο όμορφη μουσική που έχω ακούσει ποτέ»
  • «Είσαι ο λόγος που προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη κάθε μέρα»
  • «Πιστεύω στις δυνατότητές σου»
  • «Δεν μπορώ να προετοιμάσω το μέλλον για σένα, αλλά μπορώ να προετοιμάσω εσένα για το μέλλον»
  • «Είσαι μικρός/η, αλλά μου μαθαίνεις τεράστια νέα πράγματα κάθε μέρα»
  • «Την ημέρα που ήρθε στον κόσμο, έμαθα ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή»
  • «Παρόλο που σου λέω ότι σ' αγαπώ, οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη που νιώθω για σένα»
  • «Από τότε που ήρθες στη ζωή μας, κάθε μέρα είναι μια νέα περιπέτεια γεμάτη αγάπη και χαρά »
  • «Είσαι γενναίος/α»
  • «Είμαι περήφανη που είμαι η μαμά σου»
  • «Με κάνεις ευτυχισμένη»
  • «Οι ιδέες σου είναι τόσο δημιουργικές»
  • «Με κάνεις να χαμογελάω»
  • « Είμαι πολύ περήφανη για την προσπάθειά σου»

6. Λέτε πάντα την αλήθεια

Η ειλικρίνεια είναι μια θεμελιώδης αξία για την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών.

Όταν λέτε πάντα την αλήθεια στο παιδί σας, του διδάσκετε την αξία της ειλικρίνειας. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς ακόμα και για δύσκολα θέματα, προσαρμόζοντας την επικοινωνία σας στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού.

Τέλος, η ειλικρίνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη, καθώς το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς και να σας εμπιστεύεται. Επίσης, ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας .

Με πληροφορίες από: baby-chick.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved