Αυτισμός: Όταν η οικογένεια δεν αποδέχεται τη διάγνωση του παιδιού
Η άρνηση της διάγνωσης δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης.
Η σημερινή κοινωνία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη νευροδιαφορετικότητα και τον αυτισμό και σταδιακά ενημερώνεται όλο και πιο ουσιαστικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις. Μάλιστα, μερικές φορές, όταν ένα παιδί λαμβάνει διάγνωση αυτισμού, η οικογένεια το αρνείται, δεν το αποδέχεται ή υποβαθμίζει τη σημασία του.
Αν και αυτή είναι μια κατανοητή αντίδραση, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι επηρεάσει αρνητικά τον ψυχισμό του παιδιού καθώς το παιδί χρειάζεται γονείς που το κατανοούν στο 100% και παράλληλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Δεύτερον, αυτή η στάση μπορεί να στερήσει την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτύξει τις δυνατότητές του.
Γιατί η οικογένεια δεν αποδέχεται τη διάγνωση;
Συχνά, είναι οι ίδιοι οι γονείς που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διάγνωση αυτισμού του παιδιού τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
1. Αντιμετώπιση μιας άγνωστης πραγματικότητας
Πρώτα απ' όλα, κανένας γονιός δεν είναι θετικός στο να αντιμετωπίσει μια άγνωστη και απροσδόκητη πραγματικότητα που βάζει τέλος στις ελπίδες και τα όνειρα που είχε φανταστεί για το παιδί του. Με όρους ψυχολογίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γονείς βιώνουν την «διαδικασία του πένθους».
Αγαπώντας το αυτιστικό παιδί μου σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα
2. Αίσθημα φόβου
Μόλις γίνει γνωστή η είδηση, ο φόβος κυριεύει τους γονείς καθώς μπορεί να αναρωτιούνται εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες του παιδιού τους, ειδικά καθώς μεγαλώνει. Παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος της απόρριψης αλλά και του χλευασμού.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό - όχι όμως δικαιολογημένο - πως η άρνηση της διάγνωσης λειτουργεί ως ένας μηχανισμός άμυνας.
3. Παραπληροφόρηση και στερεότυπα
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στην άρνηση της διάγνωσης του αυτισμού από την οικογένεια. Για παράδειγμα, η παραπληροφόρηση και οι μύθοι που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να οδηγήσουν στην πεποίθηση ότι πρόκειται για κάτι παροδικό, ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σοβαρό και ότι θα εξαφανιστεί με την πάροδο των ετών.
Αυτού του είδους οι υπαινιγμοί και οι πεποιθήσεις είναι συχνά έντονα διαδεδομένες από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να συστήσει στους γονείς κάθε είδους θεραπείες και να υποβαθμίσει τη νευροδιαφοροποίηση του παιδιού.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να βελτιώσουν την ευημερία και τη λειτουργικότητά τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία, διότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο ύπαρξης και αντίληψης του κόσμου που αξίζει κατανόησης και σεβασμού.
Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά
«Amazing things happen»:Το animation βιντεάκι που εξηγεί την πολύπλοκη πραγματικότητα του αυτισμού
Συνέπειες άρνησης της διάγνωσης του αυτισμού
Αν θέλετε πραγματικά να συμβάλετε στην ευημερία του παιδιού σας, στόχος δεν είναι να προσποιηθείτε πως η κατάσταση δεν υπάρχει, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τη διαφορετικότητά του και να μάθετε πώς να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, χωρίς να περιμένετε να αλλάξει.
Όταν αρνείστε να αποδεχτείτε τη διάγνωση:
- στρέφετε την πλάτη σας σε μια πραγματικότητα που χρειάζεται προσοχή. Ως εκ τούτου, δεν είστε πρόθυμοι να «ανοίξετε» το μυαλό σας και να γνωρίσετε το μικρό σας. Ως εκ τούτου, δεν είστε σε θέση να το αποδεχτείτε όπως είναι. Αντίθετα, εύχεστε να αλλάξει... Αλλά να θυμάστε πως η μη αποδοχή γίνεται αντιληπτή από το παιδί.
- αρνείστε να ζητήσετε ή να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Η γρήγορη αντιμετώπιση, που βασίζεται σε τεχνικές συμπεριφοράς και σε εκπαιδευτικά και μαθησιακά προγράμματα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιδιού.
- παραβλέπετε τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Αν προσποιείστε πως δεν συμβαίνει τίποτα, η καθημερινότητά σας θα μεταμορφωθεί σε ταλαιπωρία .
25 θετικές φράσεις που πρέπει να μάθουν να λένε τα αυτιστικά παιδιά καθώς μεγαλώνουν
Η σημασία της αποδοχής
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να αποδεχτείτε τη διαφορετικότητά του και να μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε. Κάθε παιδί το οποίο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού είναι διαφορετικό.
Η αποδοχή του θα σας επιτρέψει να το κατανοήσετε εις βάθος, να αναζητήσετε πληροφορίες αλλά και υποστήριξη για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.
Πηγή: youaremom.com