Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων;

Bigstock

8 απλοί τρόποι να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τόσο το περιβάλλον όσο και το οικογενειακό προϋπολογισμό. Ως γονείς, έχουμε την ευθύνη να φροντίσουμε όχι μόνο την υγεία των οικογενειών μας αλλά και τον πλανήτη. Ακολουθώντας μερικές απλές στρατηγικές, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των τροφίμων που πετάμε και να προάγουμε μια πιο βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

7 συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού στο σπίτι

  1. Δημιουργήστε μια λίστα τροφίμων και σχεδιάστε τα γεύματα σας

Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ, ελέγξτε το ντουλάπι, το ψυγείο και την κατάψυξη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περιττές αγορές και να προγραμματίσετε γεύματα που συνδυάζουν τα υλικά που ήδη έχετε. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε την πιθανότητα να βρείτε τρόφιμα που έχουν λήξει ή δεν χρησιμοποιούνται. Προγραμματίστε τα γεύματα σας για την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας κοινά υλικά για να αποφύγετε τη σπατάλη.

  1. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι κρίσιμη για την διατήρησή τους. Για παράδειγμα, αποθηκεύστε τα πράσινα λαχανικά με ένα χαρτί κουζίνας σε πλαστικό δοχείο στην ψυγειοθήκη, ενώ τις ντομάτες και τις μπανάνες μπορείτε να τα αφήσετε στον πάγκο. Οι πατάτες και τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Φροντίστε επίσης να οργανώνετε την κατάψυξή σας, ώστε να αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων λόγω μη σωστής ψύξης.

  1. Διαλέξτε τρόφιμα που η όψη τους δεν είναι «τέλεια»

Τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν πληρούν τα αισθητικά πρότυπα συχνά απορρίπτονται, αν και είναι εξίσου θρεπτικά και γευστικά. Επιλέγοντάς τα, όχι μόνο μειώνετε τη σπατάλη τροφίμων, αλλά βοηθάτε επίσης τους τοπικούς παραγωγούς. Πολλές φορές στους πάγκους της λαϊκής θα τα βρείτε σε καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα κάποιες ντομάτες πιο γινωμένες μπορεί να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή και είναι εξαιρετικές για να κάνετε σάλτσα.

  1. Χρησιμοποιούμε ό,τι περισσεύει

Τα περισσεύματα μπορούν να γίνουν εξαιρετικές πρώτες ύλες για άλλες συνταγές. Λαχανικά που δεν είναι πλέον φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σούπες, σάλτσες ή στιφάδο, ενώ τα φρούτα που έχουν μαλακώσει μπορούν να συνδυαστούν σε δημητριακά, γλυκά ή μαρμελάδες. Για παράδειγμα το ψωμί. Όταν το ψωμί ξεραθεί μην το πετάξετε. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και σκόρδο σκόνη, ψεκάστε με ένα σπρέι λαδιού και ψήστε λίγο στο φούρνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε εξαιρετικές φρυγανιές ή κρουτόν. Άλλο παράδειγμα είναι το κοτόπουλο. Αν περισσέψει μαδήστε το και κρατήστε το σε τάπερ στο ψυγείο για κάποιο τοστ ή σάντουιτς. Μην ξεχνάτε το νερό. Μην πετάτε τα μπουκαλάκια νερού αν δεν τα έχετε τελειώσει, χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε κάποια γλαστρούλα.

  1. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων

Η διαφορά μεταξύ της «ημερομηνίας λήξης» και της «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» είναι σημαντική. Ορισμένα τρόφιμα είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία προτιμητέας κατανάλωσης, ενώ η ημερομηνία λήξης καθορίζει πότε το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές. Ένα παράδειγμα είναι τα όσπρια, τα ζυμαρικά, η ζάχαρη, το ρύζι και κάποια άλλα τρόφιμα. Συνήθως όσο πιο χαμηλή υγρασία έχει ένα τρόφιμο τόσο περισσότερο συντηρείται.

  1. Σερβίρετε μικρές μερίδες

Στο σπίτι επιλέξτε να σερβίρετε μικρές μερίδες και αν κάποιος θέλει μπορεί να συμπληρώνει. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό που περισσεύει μπορείτε να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα ή το βάλετε κατάψυξη. Στα εστιατόρια μοιραστείτε τις μερίδες συνήθως είναι πολύ μεγάλες και σπάνια τις καταναλώνει κάποιος. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα τροφίμων που πετιέται.

Μάθε πώς η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τον πλανήτη

  1. Κομποστοποιήστε τα υπολείμματα τροφών

Η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφών είναι μια εξαιρετική μέθοδος για τη μείωση των απορριμμάτων σας. Υπάρχουν μικρές οικιακές συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα τροφών σας.

  1. Υποστηρίξτε τις τοπικές οικογενειακές φάρμες/εταιρίες

Η αγορά προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς είναι μια εξαιρετική πρακτική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι μικρές φάρμες συχνά αναπτύσσουν υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα και προάγουν την βιωσιμότητα της γεωργίας.

Κάνοντας μικρές αλλαγές μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. Χτίζουμε σωστές συνήθειες και φροντίζουμε την οικονομία του σπιτιού μας αλλά και το περιβάλλον.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved