Πώς θα φτιάξετε ένα οικογενειακό πρόγραμμα για να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων

Τόνια Καραγιάννη
Bigstock

Οδηγός για τη μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο. Μόνο στην Ε.Ε. η σπατάλη, ξεπερνάει τους 100 εκ. τόνους τροφίμων την ίδια στιγμή που, περίπου 80 εκ. κάτοικοι της Ε.Ε. ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας!

Εκτός από την ηθική και την κοινωνική διάσταση, η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει αρνητικά και στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ταυτόχρονα, εξαντλεί και τους φυσικούς πόρους.

Μαθαίνοντας στα παιδιά να εκτιμούν το φαγητό: Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στα σχολεία

Από που όμως προέρχεται η σπατάλη τροφίμων;

Η σπατάλη τροφίμων προέρχεται κυρίως:

  • κατά τη διάρκεια παραγωγής και συγκομιδής τροφίμων
  • κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και πακεταρίσματος
  • κατά την αποθήκευση
  • κατά τη μεταφορά και διανομή .

Η σπατάλη τροφίμων όμως προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από:

  • τα νοικοκυριά
  • τις υπηρεσίες διατροφής / catering (ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια κ.α.)
  • τη λιανική πώληση / supermarket.

Picky eaters και Food Waste: Tips που θα βοηθήσουν τους γονείς να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού

Και γιατί είναι σημαντικό να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;

Εκτός από την ίδια την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων φαγητού που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της πείνας, η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Οι ανεπάρκειες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και στην κατανάλωση έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον (χρήση γης, χρήση νερού, χρήση ενέργειας) το οποίο με τη σειρά του, έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυτό με τη σειρά του, έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν θεσπίσει ειδικά μέτρα πρόληψης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Οι κατευθυντήριες αρχές κατοχυρώνονται στην οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ περί αποβλήτων, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη:

  • να μειώσουν την ποσότητα τροφίμων που χάνεται κατά την παραγωγή και τη διανομή
  • να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά
  • να ενθαρρύνουν τη δωρεά τροφίμων
  • να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ περί αποτροπής της σπατάλης τροφίμων.
  • την αναπροσαρμογή της χρήσης πλεοναζόντων τροφίμων, π.χ. ως ζωοτροφών ή κομπόστ. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

Δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα φαγητά που περισσεύουν

Εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Φυσικά!! Η σπατάλη τροφίμων που αφορά τα νοικοκυριά, καταλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό στο συνολικό αριθμό.

Επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση φαγητού - Leftovers:

Η δημιουργία νέων συνταγών από το φαγητό που έμεινε αποτελεί μια πολύ εύκολη και ταυτόχρονα έξυπνη λύση. Συνδυασμός νέας συνταγής με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση σπατάλης τροφίμων.

Αποθήκευση & συντήρηση τροφίμων:

Η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων με απώτερο σκοπό τη διατήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τη σωστή χρήση τους, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Χρήση Λίστας Αγορών:

Καλό θα είναι, τα ψώνια μας στο supermarket, να γίνονται χρησιμοποιώντας την περίφημη «λίστα αγορών». Χωρίς αυτή, οδηγούμαστε πολύ συχνά σε αγορές τροφίμων που δεν τα έχουμε ανάγκη.

Για ψώνια ΌΧΙ νηστικοί:

Καλό θα είναι, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε τα ψώνια μας να μην τα κάνουμε ενώ είμαστε νηστικοί. Το αίσθημα πείνας μας ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων που συχνά δεν τα έχουμε ανάγκη.

Ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων:

Η ετικέτα της συσκευασίας μας παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το προϊόν. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, μπορούμε να μάθουμε για τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και, τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων;

Και ποιος ο ρόλος του Διαιτολόγου;

Οι Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Εκτός από τα tips για νέες συνταγές από τα leftovers μπορούν, να σας κατευθύνουν με σωστό τρόπο ως προς τις αγορές σας, να σας μάθουν να διαβάζετε και να κατανοείτε τις ετικέτες των τροφίμων αλλά και, το πώς μπορείτε να συντηρήσετε με σωστό τρόπο τα τρόφιμά σας.

7 συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού στο σπίτι

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: https://www.consilium.europa.eu/el/policies/food-waste/

EUFIC - European Food Information Council

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved