Μαθαίνοντας στα παιδιά να εκτιμούν το φαγητό: Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στα σχολεία

Πώς θα μάθουν τα παιδιά για τη σπατάλη της τροφής.

Ευσταθία Παπαδά
Μαθαίνοντας στα παιδιά να εκτιμούν το φαγητό: Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στα σχολεία
Bigstock

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια μιας γενιάς που θα εκτιμά τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα σχολεία μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, παρέχοντας ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν βιώσιμες συνήθειες. Δείτε πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα σχολεία στη μείωσή της.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων;

Διαδραστική μάθηση: Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από τη διαδραστική εκπαίδευση. Τα σχολεία μπορούν να ενσωματώσουν μαθήματα σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στο πρόγραμμα σπουδών μέσω θεωρητικών μαθημάτων, παιχνιδιών και πρακτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, μία εργασία για την κομποστοποίηση, όπου οι μαθητές μαθαίνουν πώς τα οργανικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο λίπασμα είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε κάποιο μάθημα.

Οπτικά βοηθήματα: Οπτικά βοηθήματα όπως αφίσες, βίντεο και infographics μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τον αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων. Η συμμετοχή μεγαλύτερων παιδιών στη δημιουργία κάποιου από αυτό το υλικό μπορεί επίσης να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα φαγητά που περισσεύουν

Συμμετοχή των παιδιών στον προγραμματισμό γευμάτων: Τα σχολεία μπορούν να εμπλέξουν τους μαθητές στον προγραμματισμό και την προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μαθημάτων μαγειρικής ή τη δημιουργία σχολικών κήπων όπου τα παιδιά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Η κατανόηση της προσπάθειας που καταβάλλεται για την παραγωγή τροφής μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο προσεκτικά σχετικά με τη σπατάλη τους.

Εκπαιδευτικές εκστρατείες: Τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν εκστρατείες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που μπορούν να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων.

Συμμετοχή των γονέων: Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων πρέπει να επεκταθεί πέρα ​​από την τάξη. Τα σχολεία μπορούν να εκπαιδεύσουν και τους γονείς μέσω εργαστηρίων κι ενημερωτικών φυλλαδίων, παρέχοντας συμβουλές για το πώς να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι.

Εφαρμογή Προγραμμάτων Μείωσης Απορριμμάτων: Τα σχολεία μπορούν να υιοθετήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα μείωσης των απορριμμάτων που περιλαμβάνουν ελέγχους των απορριμμάτων τροφίμων, πρωτοβουλίες κομποστοποίησης και άλλα. Παρακολουθώντας και αναλύοντας τα απορρίμματα τροφίμων, τα σχολεία μπορούν να εντοπίσουν τομείς προς βελτίωση και να εφαρμόσουν στοχευμένες στρατηγικές.

sintages-me-leftovers.jpg

Βιώσιμες επιλογές στο κυλικείο ή το εστιατόριο του σχολείου: Τα κυλικεία και τα εστιατόρια των σχολείων (σε περίπτωση που προσφέρονται γεύματα στο σχολείο) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η προσφορά περισσότερων φυτικών επιλογών, η εφαρμογή πρακτικών όπως η προσφορά μικρότερων μεγεθών μερίδας, η παροχή δυνατότητας στους μαθητές να επιλέξουν τις μερίδες τους μπορούν να βοηθήσουν.

7 συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού στο σπίτι

Συνεργασία με φορείς της κοινότητας: Τα σχολεία μπορούν να συνεργαστούν με τοπικούς οργανισμούς, αγροκτήματα κι επιχειρήσεις για να παρέχουν στους μαθητές γνώσεις σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και οι προσκεκλημένοι ομιλητές μπορούν να ενισχύσουν την κατανόηση των μαθητών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved