Είναι το «lazy parenting» η συνταγή για μία ευτυχισμένη οικογένεια;

Το lazy parenting δεν είναι αφορά στην τεμπελιά, αλλά σε μια αποτελεσματική προσέγγιση που προάγει την αυτονομία των παιδιών.

Είναι το «lazy parenting» η συνταγή για μία ευτυχισμένη οικογένεια;
Bigstock

Το «lazy parenting » (σε ελεύθερη μετάφραση «τεμπέλικη ανατροφή») δεν σημαίνει να μη θες να κάνεις πράγματα για το παιδί σου-αντίθετα, συνίσταται στο να του επιτρέπεις να εξελίσσεται μόνο του, αφήνοντας το να κάνει τα δικά του λάθη, να μάθει από αυτά, χωρίς να παρεμβαίνεις.

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα «χαλαρό» στυλ ανατροφής των παιδιών σας, αλλά φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μεταξύ των οικογενειών καθώς πράγματι συμβάλλει στο να κάνει τα παιδιά ανεξάρτητα .

Ο δρ. Jagdish Kathwate, νεογνολόγος και παιδίατρος στο Motherhood Hospital Kharadi Pune, εξηγεί πως: «Χρειάζεται αυτοέλεγχος για να μην επεμβαίνεις στη ζωή του παιδιού σου, αλλά πιστέψτε με είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Αυτή η τακτική αποτελεί μέρος της βιωματικής μάθησης».

«Bedroom parent» vs «living room parent» - Εσύ τι γονιός είσαι; Ένα viral TikTok έχει την απάντηση

Το lazy parenting έναντι άλλων στυλ ανατροφής

Η «τεμπέλικη» ανατροφή είναι το αντίθετο των «γονιών-ελικοπτέρων», οι οποίοι ελέγχουν κάθε τι που κάνει το παιδί και φροντίζουν όλα να γίνονται τέλεια. Αυτοί οι γονείς δεν δίνουν κανένα περιθώριο για λάθη και βιωματική μάθηση στο παιδί. Το lazy parenting πρέπει να διαφοροποιείται από τη «μη εμπλεκόμενη γονική μέριμνα» όπου οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για το παιδί τους.

Συχνά, οι «lazy parents» χαρακτηρίζονται εγωιστές, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Viral TikTok βίντεο: Το gentle parenting moment ενός μπαμπά, θα κάνει την καρδούλα σας να «λιώσει»

anatrofi-paidiou.jpg

Οφέλη

1. Ανεξαρτησία

Με την ελευθερία να παίρνουν αποφάσεις και να μαθαίνουν από τα λάθη τους, τα παιδιά ενθαρρύνονται να γίνουν πιο αυτόνομα, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

2. Μείωση άγχους

Οι γονείς που υιοθετούν αυτό το στυλ ανατροφής συνήθως βιώνουν λιγότερο άγχος . Η απουσία της συνεχούς επιτήρησης επιτρέπει στους γονείς να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

3. Δημιουργικότητα

Όταν τα παιδιά έχουν την ελευθερία να παίζουν και να εξερευνούν χωρίς περιορισμούς, είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε δημιουργικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη φαντασία τους.

Gen Z, Millenials, Gen X - Πώς επηρεάζει η γενιά σου το στιλ γονεϊκότητας που ακολουθείς

4. Ενίσχυση οικογενειακών δεσμών

Η χαλαρή αυτή προσέγγιση ανατροφής ενισχύει τις αυθόρμητες οικογενειακές στιγμές, ενισχύοντας τον οικογενειακό δεσμό .

5. Ψυχική ανθεκτικότητα

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς άμεση «παρέμβαση» από τους γονείς, αναπτύσσουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να ξεπερνούν δυσκολίες.

goneis-typoi-gonikis-anatrofis.jpg

Πώς να γίνετε μία «lazy mom»

  1. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν μόνα τους: Επιτρέψτε τους να εξερευνήσουν και να διασκεδάσουν χωρίς να τους επιβλέπετε συνεχώς. Αυτό ενθαρρύνει την ανεξαρτησία τους και τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

  2. Απλοποιήστε τη ρουτίνα: Δημιουργήστε μια απλή καθημερινή ρουτίνα που θα ελαχιστοποιεί το άγχος και την πίεση. Μειώστε τις δραστηριοτήτες και εστιάστε σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά.

  3. Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις καθημερινές δουλειές, όπως η προετοιμασία των γευμάτων ή η οργάνωση του γραφείου τους. Αυτό όχι μόνο θα τους διδάξει το πώς να είναι υπεύθυνοι, αλλά θα σας δώσει σε εσάς λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε.

  4. Δημιουργήστε ελεύθερο χρόνο: Αντί να προγραμματίζετε συνεχώς δραστηριότητες για τα παιδιά, αφήστε κενά μέσα στη μέρα τους για ελεύθερο παιχνίδι.

  5. Επικεντρωθείτε στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα: Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, χωρίς να προσπαθείτε να καλύψετε κάθε στιγμή με κάτι. Απλές οικογενειακές στιγμές, όπως το να παρακολουθήσετε μια ταινία μαζί, μπορούν να είναι πολύτιμες.

  6. Δε χρειάζετε να τα κάνετε όλα τέλεια: Αποδεχτείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι γονείς. Η ευελιξία και η ικανότητα να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις είναι πιο σημαντικές από την επιδίωξη της τελειότητας.

Πότε η ανατροφή των παιδιών γίνεται λιγότερο κουραστική;

Και να θυμάστε: Το να υιοθετήσετε το lazy parenting δε σημαίνει ότι παραμελείτε τα παιδιά ή την οικογένειά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved