25ετή έρευνα αποκαλύπτει πώς η ενσυναίσθηση «περνά» από τους γονείς στα παιδιά
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αποκαλύπτει ότι η ενσυναίσθηση των γονέων προς τα παιδιά τους ενισχύει τις δεξιότητές τους στην κατανόηση και υποστήριξη των άλλων.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που εκφράζουν ενσυναίσθηση προς τα παιδιά τους, τούς δίνουν ένα προβάδισμα για να αναπτύξουν και τα ίδια αυτή τη δεξιότητα.
Παράλληλα, οι έφηβοι που δείχνουν ενσυναίσθηση και υποστήριξη προς τους φίλους τους είναι πιο πιθανό να γίνουν υποστηρικτικοί γονείς!
Διεξαγωγή της έρευνας
Η μελέτη KLIFF/VIDA του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια παρακολούθησε 184 εφήβους για περισσότερα από 25 χρόνια: από την ηλικία των 13 ετών μέχρι και τα 30 τους χρόνια.
Ξεκινώντας το 1998, οι έφηβοι έρχονταν κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο με τους γονείς και τον πιο στενό τους φίλο και η ομάδα ερευνητών κατέγραφε βίντεο από τις συνομιλίες τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν πόση ενσυναίσθηση έδειχνε η μητέρα στον 13χρονο όταν ο έφηβος χρειαζόταν βοήθεια για ένα πρόβλημα.
Αξιολόγησαν, με λίγα λόγια, πόσο παρούσες και αφοσιωμένες ήταν οι μαμάδες στη συζήτηση, αν κατανοούσαν σε βάθος το πρόβληαμ του παιδιού τους και κατά πόσο προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη.
Στη συνέχεια, κάθε χρόνο μέχρι οι έφηβοι να γίνουν 19 ετών, παρατήρησαν αν οι έφηβοι έδειχναν την ίδια ενσυναίσθηση προς τους στενούς τους φίλους.
Μια δεκαετία αργότερα, όταν κάποιοι από τα τότε παιδιά έγιναν γονείς και απέκτησαν τα δικά τους παιδιά, συμμετείχαν σε μία ποιοτική έρευνα με ερωτήσεις που αφοορούσαν στα παιδιά τους. Για παράδειγμα, οι γονείς βαθμολόγησαν πόσο συχνά το παιδί τους «προσπαθεί να καταλάβει πώς νιώθουν οι άλλοι» και «προσπαθεί να παρηγορήσει τους άλλους».
Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης
Όσο περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση έδειχνε μία μαμά στο έφηβο παιδί της όσο εκείνο ήταν στην εφηβεία, το ίδιο έκανε και εκείνο στην ενήλικη ζωή του - τόσο προς τους φίλους του όσο και προς τα παιδιά του.
Η ενσυναίσθηση στην εφηβεία είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, προκειμένου το παιδί να διατηρεί ουσιαστικές φιλικές σχέσεις, να καταφέρνει να επιλύει συγκρούσεις με ηρεμία, αλλά και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες ως νεαρός ενήλικας.
Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν καλές κοινωνικές δεξιότητες και να δείχνυον ηθικό χαρακτήρα, αλλά το να τους λένε απλώς να είναι ευγενικοί δεν λειτουργεί πάντα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν οι γονείς ελπίζουν να αναθρέψουν παιδιά με ενσυναίσθηση, μπορεί να είναι χρήσιμο να δημιουργήσουν εμπειρίες όπου τα έφηβα παιδιά νιώθουν πως γίνονται κατανοητά και ακούγονται.
Οι φιλίες, το ουσιαστικό «πεδίο μάθησης»
Αλλά τα παιδιά χρειάζονται, επίσης, ευκαιρίες να εξασκούν και να βελτιώνουν αυτές τις δεξιότητες με τους συνομηλίκους τους. Οι φιλίες είναι ένα ουσιαστικό «πεδίο εκπαίδευσης» για τους εφήβους ώστε να κατακτήσουν κοινωνικές δεξιότητες.
Οι ουσιαστικές εφηβικές φιλικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία για τη μελλοντική γονεϊκότητα .
Χειραγώγηση από φίλους: Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας
Το επόμενο βήμα
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έχει ως στόχο να καταλάβει ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να διακόψουν τους διαγενεακούς κύκλους χαμηλής ενσυναίσθησης και επιθετικότητας αλλά και ενδοικογενειακής βίας.
Είναι το «lazy parenting» η συνταγή για μία ευτυχισμένη οικογένεια;
Είναι αλήθεια πως κανείς δεν επιλέγει ούτε τους συγγενείς, ούτε την οικογένειά του, αλλά μπορεί να επιλέξει τους φίλους του. Η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να επιλέγουν φίλους που χαρακτηρίζονται από αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την επόμενη γενιά.
Πηγή: theconversation.com