Gentle parenting: Τι είναι και γιατί δυσκολεύει αρκετούς γονείς
Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας είναι μεν μοντέρνο αλλά δεν είναι εύκολο να το ακολουθήσουν όλοι οι γονείς.
Το gentle-parenting, είναι το είδος της γονικής μέριμνας που εστιάζει στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, στην θετική πειθαρχία.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές επειδή ευθυγραμμίζεται με τη σύγχρονη έρευνα για την ανάπτυξη του παιδιού και τη συναισθηματική ευεξία. «Σε έναν κόσμο όπου η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία αυξάνεται, πολλοί γονείς έλκονται από τις αρχές της, οι οποίες στοχεύουν να μεγαλώσουν συναισθηματικά ασφαλή και ανθεκτικά παιδιά», εξηγεί η Chioma Fanawopo, οικογενειακή σύμβουλος.
Είναι το «lazy parenting» η συνταγή για μία ευτυχισμένη οικογένεια;
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί απ΄όλους τους γονείς.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2024 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γονιών εξέφρασαν αβεβαιότητα και εξουθένωση λόγω των πιέσεων για την τήρηση των σωστών προτύπων γονικής μέριμνας.
«Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι τα στιλ ανατροφής έχουν βαθύ και δια βίου αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Η ευγενική ανατροφή των παιδιών δίνει έμφαση στη συναισθηματική ασφάλεια και τη βαθιά σύνδεση με τους φροντιστές, που είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Ενισχύει επίσης τη δημιουργία ασφαλών προσκολλήσεων, που ευθυγραμμίζονται με όσα γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του εγκεφάλου», τονίζει από την πλευρά της η Lauren O'Carroll, parenting coach.
Όπως λέει, βλέπει πολλούς Millennial και Gen Z γονείς να έλκονται από αυτή την προσέγγιση. Συχνά, απομακρύνονται συνειδητά από τα αυταρχικά στιλ γονικής μέριμνας , είτε επειδή υποσχέθηκαν ως ενήλικες να κάνουν πράγματα διαφορετικά από τους γονείς τους, είτε επειδή έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τραύματα του παρελθόντος στη θεραπεία.
Από την πλευρά της η Chioma Fanawopo προσθέτει ότι αυτή η σύγχρονη γονική προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την κατανόηση. «Πρόκειται για την καλλιέργεια μιας ισχυρής σχέσης με το παιδί σας, καθοδηγώντας το με υπομονή και σταθερότητα και όχι με φόβο ή τιμωρία. Αυτό το στιλ ανατροφής ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράζονται διατηρώντας τα όρια, προάγοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», τονίζει.
Viral TikTok βίντεο: Το gentle parenting moment ενός μπαμπά, θα κάνει την καρδούλα σας να «λιώσει»
Γιατί το gentle-parenting μπορεί να είναι δύσκολo
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν μπορούν πολλοί γονείς να εφαρμόσουν το gentle-parenting (ευγενική ή ήπια γονική μέριμνα) καθώς η ανατροφή των παιδιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:
Η προσωπικότητα του παιδιού
Μερικά παιδιά είναι από τη φύση τους πολύ ευαίσθητα ή έχουν ισχυρή προσωπικότητα. Και τα δύο όμως μπορούν να δοκιμάσουν την υπομονή ενός γονέα.
Η προσωπικότητα του γονέα
Η ιδιοσυγκρασία του γονιού, τα ερεθίσματα, ο χαρακτήρας του, παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς ανταποκρίνεται στο παιδί του.
Περιβαλλοντικό στρες
Το εργασιακό στρες, οι οικονομικές πιέσεις, η απουσία βοήθειας συχνά επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των γονιών.
Η O'Carroll υπογραμμίζει αρκετούς άλλους παράγοντες που μπορεί να δυσκολέψουν την εφαρμογή της ήπιας ανατροφής των παιδιών στην πράξη όπως για παράδειγμα η ανατροφή του ίδιου του γονιού. Όπως λέει, οι γονείς που μεγάλωσαν σε αυταρχικό περιβάλλον δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τις εδραιωμένες πεποιθήσεις σχετικά με την πειθαρχία και τον σεβασμό. Χωρίς ένα προσωπικό πρότυπο η δημιουργία νέων μοτίβων μπορεί να μοιάζει σαν να κολυμπούν ενάντια στην παλίρροια.
Επιπλέον, μια βασική πτυχή του gentle parenting είναι να γνωρίζουν οι γονείς πότε να ζητήσουν συγγνώμη όταν κάνουν λάθος .«Για πολλούς από εμάς, αυτή είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή – το να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά δεν διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους γονείς μας. Αλλά το να μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις και να κατέχουν τα λάθη τους ξεκινά από εμάς», υποστηρίζει η Chioma Fanawopo.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πώς, όποια γονεϊκή προσέγγιση κι αν ακολουθήσετε, χρειάζεται να δουλέψετε τόσο με τον εαυτό σας όσο και με το παιδί σας.
Πώς δημιουργείται μία ασφαλής προσκόλληση (attachment parenting)
«Τελικά, ο στόχος είναι να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση, με σεβασμό και συναισθηματικά έξυπνα», λέει η Chioma Fanawopo και προσθέτει: «Αυτό απαιτεί υπομονή, προσαρμοστικότητα και αυτογνωσία από εμάς τους γονείς. Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι αλλά αξίζει τον κόπο να το περπατήσουμε».