Διαχείριση χρόνου οθόνης: 4 συμβουλές για όλη την οικογένεια
Απλοί τρόποι για να κάνετε τον χρόνο οθόνης ωφέλιμο για όλη την οικογένεια.
Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν σήμερα οι γονείς.
Την ίδια ώρα βέβαια και οι ενήλικες είναι «εθισμένοι» στα κινητά τα οποία για πολλούς αποτελούν προέκταση του χεριού τους.
Όταν το παιδί τρώει μόνο μπροστά από οθόνη – Ποιες είναι οι επιπτώσεις
Και το ερώτημα που γεννάται είναι, πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους να κάνουμε σωστή χρήση του χρόνου οθόνης ως οικογένεια;
To σημαντικό, απαντούν οι ειδικοί είναι να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ τεχνολογίας και υγιεινών συνηθειών.
Τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση
Χρήση οθόνης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού
Αρχικά ξεκινάμε με τα μικρά παιδιά. Τα μωρά και τα νήπια είναι σαν σφουγγάρια, που απορροφούν τα πάντα γύρω τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Canadian Pediatric Society συνιστά να μην υπάρχει χρόνος οθόνης για παιδιά κάτω των δύο ετών, εκτός από τις συνομιλίες μέσω βίντεο με μέλη της οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι ίσως δεν είναι ρεαλιστικό να μην έχει το νήπιο παιδί σας επαφή με οθόνη, ειδικά αν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι στο σπίτι, αλλά ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους και να εξερευνά τον κόσμο γύρω του.
Το 2022, η Canadian Pediatric Society αναθεώρησε τις οδηγίες για τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών. Ενώ αρχικά συνιστούσε αυστηρό όριο μιας ώρας χρόνου οθόνης την ημέρα, πλέον προτείνει να εστιάσουν οι γονείς στην ποιότητα του χρόνου οθόνης και όχι απλώς στην ποσότητα. Αυτό σημαίνει πιο διαδραστικές και ελκυστικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και βραδιές οικογενειακών ταινιών.
Η ελαχιστοποίηση της χρήσης της οθόνης είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξετε συνολικά ως οικογένεια, όχι μόνο για τα μικρότερα μέλη. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να κάνουν έξυπνες επιλογές σχετικά με τις οθόνες και εξηγήστε γιατί το σώμα τους χρειάζεται ξεκούραση από τις οθόνες. Και να θυμάστε, οι οθόνες πρέπει να είναι κλειστές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Κι αυτό γιατί έρευνα έδειξε ότι το 80% των παιδιών των τάξεων Δ' Δημοτικού έως Β΄Λυκείου κρατούν τα τηλέφωνά τους στο δωμάτιο τη νύχτα.
Πόσο χρόνο να περνά το παιδί μου μπροστά στις οθόνες;
Σωστή χρήση
Το να αφήνετε το παιδί σας , ακόμα και σε προγραμματισμένο χρόνο, να βλέπει χωρίς κανένα κριτήριο ό,τι θέλει, αντιλαμβάνεστε πώς δεν είναι σωστό. Ελέγξτε τους ιστότοπους που επισκέπτεται ή ζητήστε να σας δείξει από ενδιαφέρον τι παρακολουθεί. Από την άλλη, δώστε περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες χρόνου οθόνης που είναι δημιουργικές ή εκπαιδευτικές. Τα βιντεοπαιχνίδια ή τα βίντεο που συγκινούν την οικογένειά σας είναι επίσης μια καλή ιδέα.
Γονικός έλεγχος
Πολλές εφαρμογές σάς επιτρέπουν να ελέγχετε τι βλέπουν τα παιδιά σας—για παράδειγμα, το YouTube σάς επιτρέπει να δημιουργείτε επιλεγμένες λίστες αναπαραγωγής για τα παιδιά σας, ώστε να παρακολουθούν μόνο ό,τι έχετε προεπιλέξει. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σελιδοδείκτες ή να εγγραφείτε σε κανάλια που γνωρίζετε ότι είναι κατάλληλα για παιδιά.
Για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, ορίστε ορισμένους βασικούς κανόνες σχετικά με το τι είναι κατάλληλο. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά κάποιο ακατάλληλο περιεχόμενο, αλλά τα παιδιά μπορούν να βρουν τον δρόμο τους. Κάντε μια συνεχή συζήτηση σχετικά με τους κανόνες που αφορούν το περιεχόμενο που γενικά μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο και ενημερώστε τους ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς αν συναντήσουν ποτέ κάτι που τους κάνει να αισθάνονται άβολα.
Όποτε μπορείτε, παρακολουθήστε ή παίξτε με τα παιδιά σας. Τα εκπαιδευτικά μέσα είναι πιο αποτελεσματικά όταν εμπλέκονται γονείς. Επιπλέον, σας δίνει την ευκαιρία να συζητήσετε τι παρακολουθούν και να απαντήσετε σε τυχόν απορίες τους.
Όχι οθόνες στα παιδάκια κάτω των 18 μηνών και μόνο μια ώρα τη μέρα για τα νήπια έως 5 ετών
Σωστό πρότυπο
Δώστε το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά πάντα σας παρακολουθούν, επομένως είναι σημαντικό να δείξετε πώς εσείς πρώτοι κάνετε σωστή χρήση του κινητού ( και των οθονών γενικότερα). Βρείτε τρόπους να χρησιμοποιείτε τις οθόνες μαζί ως οικογένεια. Συνομιλήστε μέσω βίντεο με μακρινούς συγγενείς, ή να έχετε μια οικογενειακή βραδιά ταινίας. Κάνοντας όλα αυτά – και άλλα πολλά - , δείχνετε ότι οι οθόνες μπορούν να αποτελέσουν θετικό μέρος της καθημερινότητάς τους όταν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα.
με πληροφορίες από το todaysparent.com