«Το παιδί μου αυθαδιάζει! Τι να κάνω;». Γράφει η εκπαιδευτική ψυχολόγος Δήμητρα Δάμτσα

Ενα παιδί μπορεί να αντιμιλάει ή να αυθαδιάζει στους γονείς του γιατί μπορεί να δοκιμάζει τα όριά του, μαθαίνει τι είναι σωστό και τι όχι ή και μπορεί απλώς να θέλει να τους τραβήξει την προσοχή.

«Το παιδί μου αυθαδιάζει! Τι να κάνω;». Γράφει η εκπαιδευτική ψυχολόγος Δήμητρα Δάμτσα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του, στο να μάθει να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς να πληγώνει τους άλλους;

Ηλικία 3-5 ετών: Οταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας σας λέει ότι είστε χαζή, είναι μια απάντηση σε μια δική σας επίπληξη ή μια αντίδραση σε μια δική σας οδηγία που δεν θέλει να ακολουθήσει. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλετε εσείς: να κερδίσετε τη μεταξύ σας διαμάχη ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά του; Σαφώς και πρέπει να του πείτε ότι δεν μιλάει καλά αλλά το ζήτημα είναι να μην κολλήσετε σε αυτό. Αν αγνοήσετε την άσχημη συμπεριφορά και πείτε στο μικρό σας ότι τα λόγια του πληγώνουν θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αλλάξετε τη συμπεριφορά του από το αν ξεκινήσετε καβγά.
Επίσης, αν το μικρό σας δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση που του κάνετε γιατί έχει διαφορετική γνώμη ή άποψη, σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα λύσετε το πρόβλημα. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει βρείτε μια συμβιβαστική λύση. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι λαμβάνετε υπόψη σας τις απόψεις του.

Ηλικία 6-9 ετών: Ακόμα και αν σας αντιμιλάει ο πραγματικός σκοπός του δεν είναι να σας πληγώσει. Αυτό που σκέφτεται σε αυτήν την ηλικία είναι περισσότερο ο εαυτός του και πώς θα κερδίσει την προσοχή σας. Πολλές φορές ίσως δεν είναι τόσο κακό να σας απαντάει το παιδί σας, καθώς αυτό δείχνει ως ένα βαθμό ότι έχει τη δική του άποψη. Το πρόβλημα υπάρχει όταν το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει την άποψή του με θυμό, νεύρα ή προσβολές. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας με σεβασμό έτσι ώστε και εκείνο να συμπεριφέρεται στους άλλους αλλά και σε εσάς με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, αυτό που θα κάνετε είναι να αποτελέσετε πρότυπο συμπεριφοράς και να του δείξετε πως ως οικογένεια οφείλετε να σέβεστε εξίσου όλα τα μέλη της.

Ηλικία 9-12 ετών: Αν το παιδί σας διαρκώς κάνει αρνητικά σχόλια, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ειλικρινή διάλογο. Καλό θα ήταν να αποφύγεται να του πείτε ότι αντιμιλάει συνεχώς καθώς αυτό ενδέχεται να το εκλάβει ως κατηγορία και να επιδιώξει να αμυνθεί. Αντιθέτως δοκιμάστε να του πείτε «μοιάζεις θυμωμένο τώρα τελευταία μαζί μου και θα ήθελα να ξέρω τι σε έχει ενοχλήσει». Είναι πιο πιθανόν να ανταποκριθεί σε μια τέτοια ειλικρινή πρόταση. Αν σας ανοιχτεί και σας μιλήσει ζητήστε του να σας πει απευθείας την επόμενη φορά τι είναι αυτό που τον ενοχλεί χωρίς να είναι σαρκαστικό μαζί σας, εξηγώντας ότι αυτό σας ενοχλεί.
Εφόσον συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά δοκιμάστε να την αγνοήσετε και αντί να ξεκινήσετε καβγά απαντήστε ήρεμα εστιάζοντας στην αλήθεια που περιέχουν ή απαντήστε με χιούμορ. Τέλος, εαν παρόλη την προσπάθειά σας το παιδί εξακολουθεί να αντιμιλάει ή να αυθαδιάζει βρείτε μια φράση που να αποτυπώνει τις προθέσεις σας και φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε κάθε φορά που το παιδί σας επιμένει για κάτι. Για παράδειγμα, μια τέτοια φράση μπορεί να είναι «το θέμα έληξε» ή «αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή συμβουλή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο ddamtsa@gmail.com ή να επισκεφτείτε το blog μου www.counselling-edu.blogspot.gr .
Δάμτσα Δήμητρα,
Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved