Διακοπές με τον μπαμπά ή τη μαμά; Πώς να το χειριστείτε; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου
Το Πάσχα πλησιάζει και τα χωρισμένα ζευγάρια που με παιδί, προβληματίζονται το πώς θα του πουν ότι θα πάει με τον έναν γονιό.
Η ώρα των διακοπών είναι πολύ δύσκολη κυρίως όμως για εκείνους που χώρισαν πρόσφατα και είναι η πρώτη φορά που το παιδί τους θα βρεθεί μόνο με τον έναν. Το μικρό παιδί μερικές φορές δυσκολεύεται να πάει διακοπές με το γονιό που δεν έχει καθημερινή επαφή περνώντας 15 μέρες ή κι ένα μήνα μαζί του, ενώ ταυτόχρονα θα είναι μακριά από τον άλλον.
Πώς να το χειριστείτε;
• Αν είστε γονιός που μένει με το παιδί, θα πρέπει να το πείσετε ότι οι χωριστές διακοπές αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με τον άλλο γονιό του, συνήθως τον πατέρα.
• Η στάση σας να δείχνει βεβαιότητα, δηλαδή ότι οι διακοπές με τον άλλον γονιό του είναι απαραίτητες και μη διαπραγματεύσιμες.
• Σε περίπτωση που το παιδί σας πει «δε θέλω να πάω», θα του εξηγήσετε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του μπαμπά να περάσει κάποιες μέρες μαζί του, ώστε να μοιραστούν ευχάριστες δραστηριότητες: θα παίζουν, θα κάνουν περιπάτους κτλ
• Είναι σημαντικό όταν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει με εσάς, που δεν είστε μαζί του στις διακοπές, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
• Τα μικρά παιδιά συνήθως επιδιώκουν να επικοινωνούν με το γονιό με τον οποίο μένουν μαζί μόνιμα.
• Αν όμως το παιδί αρνείται να σας μιλήσει, δεν σημαίνει ότι σας ξέχασε. Ακόμη κι αν κάποια φορά δε θελήσουν να σας ακούσουν, είναι σημαντικό γι' αυτά ότι τηλεφωνήσατε.
Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου: «Μεγαλώστε Ευτυχισμένα Παιδιά».