Οι μισές από τις οικογένειες με ένα παιδί δεν θέλουν να αποκτήσουν και δεύτερο
Περίπου το 53,3% των οικογενειών με ένα παιδί δεν θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποίησε η ομοσπονδία γυναικών της Κίνας ACWF. Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 οικογένειες με παιδιά μικρότερα των 15 ετών σε 10 περιοχές της χώρας, όπως το Πεκίνο και το Λιαονίνγκ. Ο βασικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους οι γονείς στην απόφασή τους να αποκτήσουν δεύτερο παιδί είναι οι κρατικές υποδομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, η ποιότητα των βρεφικών προϊόντων, οι συνθήκες διαβίωσης και η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με την έρευνα.
Λόγω οικονομικών δυσχερειών, ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών «δεν τολμούν ούτε θέλουν» να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, δήλωσε η Τσεν Σιαοσία, επικεφαλής του τμήματος παιδιών στην ACWF.
Από την 1η Ιανουαρίου, η Κίνα επιτρέπει σε παντρεμένα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά. Η πολιτική του ενός παιδιού εφαρμόστηκε στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Από το 2013, η απόκτηση δεύτερου παιδιού επιτράπηκε για ζευγάρια όπου ο ένας γονιός ήταν μοναχοπαίδι.
Όπως όμως προκύπτει και από άλλες έρευνες, πολλές οικογένειες σε διάφορες χώρες του κόσμου επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Χαρακτηριστικά στην Αμερική, 1 στις 5 οικογένειες έχει πλέον ένα παιδί, γεγονός που κάνει κάποιον να αντιληφθεί ότι πρόκειται πλέον για μια νέα πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως οικονομικοί, μεγάλη ηλικία της μητέρας, εργασιακή ανασφάλεια.
Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε από 1,25 το 2001 σε 1,3 το 2014. Ωστόσο, καταγράφει, μετά την Πορτογαλία, το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην ΕΕ με (1,3) και ακολουθούν η Κύπρος (1,31), η Ισπανία και η Πολωνία (1,32), η Ιταλία και η Σλοβακία (1,37). Τους υψηλοτέρους δείκτες γονιμότητας καταγράφουν η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία , την Εσθονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, αποκτούν το πρώτο τους παιδί πριν τα 27 τους χρόνια, ενώ άνω των 30 ετών αποκτούν το πρώτο τους παιδί οι γυναίκες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.