Η ανάγκη μου να είμαι τέλειος, κάνει κακό στο παιδί μου
Πόσες φορές ακούω γονείς αλλά και ενήλικες - που θα ήθελαν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια - να στοχεύουν στο να είναι οι τέλειοι γονείς. Το επιχείρημά τους είναι ότι αυτό αξίζει το παιδί τους.
Τους τέλειους γονείς. Όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα διότι αυτή ακριβώς η πεποίθηση αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στο να αγαπήσουμε το παιδί μας άνευ όρων. Καθώς άνευ όρων αγάπη σημαίνει διαγραφή της λίστας αυτής που περιέχει όλους τους τρόπους που θέλετε να είστε διαφορετικοί πριν οι ίδιοι νοιώσετε επαρκείς στο ρόλο σας.
Ας επαναπροσδιορίσουμε λοιπόν την τελειότητα. Στην ουσία δεν είναι κάτι που θέλετε να πετύχετε αλλά το χαμηλότερο κριτήριο που μπορεί να έχει ένας γονέας. Ο γονέας δεν πρέπει να κυνηγάει το τέλειο αλλά την αγάπη ! Και σαφώς, αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται. Δύσκολα σας βάζω ;Αν ηχογραφήσετε τον διάλογο στο μυαλό σας, θα καταλάβετε την ανάγκη σας για τελειότητα : «Αυτό ήταν χαζομάρα .... τώρα πάει την έκανες την βλακεία. Μα πόσο αφελής. Αν ήμουν καλύτερος πατέρας ..... Τί λάθος έκανα και μου φέρεται έτσι ο μικρός. Έχω αποτύχει σαν μητέρα. Του κατέστρεψα τη ζωή ; Ας πρόσεχα....» Μαντέψτε ! Δεν είστε τέλειοι. Ποτέ δεν θα είστε. Είστε άνθρωποι αλλά μην ανησυχείτε. Ο στόχος δεν είναι η τελειότητα αλλά να ανοίξετε την καρδιά σας και να δώσετε όσο περισσότερη αγάπη στα παιδιά σας. Όταν προσπαθείτε να είστε τέλειοι δεν πλησιάζετε την τελειότητα και στην ουσία απομακρύνεστε από την αγάπη.
Πάμε λοιπόν να μεταμορφώσουμε αυτό τον κριτή που κουβαλάτε στο μυαλό σας σε μια καλή νεράιδα. Όλοι την έχουμε ανάγκη. Είναι αυτή που μας βοηθάει να φροντίσουμε τον εαυτό μας όπως θα κάναμε με τον πιο αγαπημένο μας άνθρωπο που περνάει δύσκολα, με πολύ και καλό χιούμορ και μικρές συχνές επιβραβεύσεις. Δύσκολο ; Είναι ! Αλλά αξίζει να ιδρώσετε για να το καταφέρετε. Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να αυτό-κατακρίνεστε, θυμηθείτε ότι δεν στοχεύετε στην τελειότητα. Αλλά στο να αγαπάτε τον εαυτό σας και τους άλλους ακολούθως. Αντικαταστήστε τον αρνητικό – επικριτικό κριτή με τον θετικό κριτή : «Θα τα καταφέρεις κι ας μην τα κατάφερες την προηγούμενη φορά. Ξαναδές και ξαναδοκίμασε. Και η αποτυχία έχει να με διδάξει. Αγαπώ τα παιδιά μου και θα τα καταφέρω κι αυτό με κάνει αρκετά καλό».
Δυστυχώς, το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να μας κρατάει ασφαλείς, όχι χαρούμενους. Γι' αυτό τον λόγο πιάνετε τον εαυτό σας μονίμως σε ανησυχία και πάντα βρίσκετε ανεπάρκειες και λάθη.
Το μυαλό μας θέλει να μας κρατήσει όρθιους και δυνατούς, κυνηγώντας να βελτιώσουμε τις καταστάσεις. Άρα μας κρατάει στον φόβο ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί κι αυτό μας κάνει να ανησυχούμε χωρίς λόγο. Γι' αυτό θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο αν επανεκπαιδεύσουμε την σκέψη μας ιδίως την στιγμή που μας πιάνει η καταστροφολογία. Θα βοηθήσει να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας «Μην ανησυχείς, θα πάνε καλά και είμαι αρκετά καλός. Δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος. Είμαι καλύτερος γονιός από αυτό που φοβόμουν να μην γίνω. Δεν χρειάζεται πάντα να ξέρω τι να κάνω αλλά χρειάζεται πάντα να είμαι δίπλα του και να τον ακούω με αγάπη».
Αν προσέξουμε καλά θα δούμε ότι η ζωή δίνει πάντα επιλογές. Πρέπει να είσαι αυστηρός με το παιδί σου επειδή φοβάσαι ότι αν δεν είσαι δεν θα μάθει ; Πρέπει να δείξεις στον μπαμπά του ότι είχες δίκιο ; Πρέπει να αφήσεις το καθάρισμα του σπιτιού και να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ; Στην ουσία, κάθε επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στον φόβο και την αγάπη. Ας επιλέξουμε την αγάπη όσο πιο συχνά μπορούμε. Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε και λάθος επιλογές αλλά δεν μακροπρόθεσμα είναι ανίσχυρες. Διότι έχεις νέες ευκαιρίες κάθε μέρα να τουμπάρεις την αναλογία φόβου-αγάπης. Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω και να αλλάξει το παρελθόν αλλά ο καθένας μας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα για να φτιάξει ένα καινούργιο μέλλον.
Οκ κάνατε ένα λάθος. Και ; Το λάθος δεν έγινε επειδή σταματήσατε να κυνηγάτε την τελειότητα αλλά επειδή είστε άνθρωποι. Και λάθη θα κάνουμε πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε μια όμορφη, υπεύθυνη και ενθουσιώδη ζωή και να είστε και καλός γονέας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να δεχτείτε τις ατέλειες με ηρεμία. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δεχτείτε στιγμές έντασης και αναστάτωσης και να τις ξεπεράσετε διότι δεν μπορείτε να είστε κοντά στο παιδί σας όταν μαστιγώνετε τον εαυτό σας. Δεσμευτείτε να βελτιωθείτε και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιθυμητή οδό.
Έτσι θα έχετε πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο επίπεδο ωριμότητας όπου θα μπορείτε να παραδεχτείτε ότι μέσα από ένα λάθος σας, δημιουργήσατε ένα πρόβλημα. Αυτή την στιγμή έχετε την ευκαιρία να γίνετε το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας ! Δώστε προσοχή στο πρόβλημα που δημιουργήσατε και όχι στην κατηγορία άλλων και στην ενοχή. Αν συγχωρήσετε τον εαυτό σας, θα βρείτε τρόπο να διορθώσετε ότι κι αν έγινε, και μόνο έτσι θα δυναμώσετε την σχέση σας με το παιδί σας. Το παιδί σας θα επιβιώσει παρά τα λάθη σας. Αρκεί να θυμάστε ότι κάθε φορά που κάτι κάνετε στραβά και απολογείστε και δουλεύετε για να διορθώσετε την σχέση σας, το παιδί σας μαθαίνει μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή του.
Το παιδί σας δεν θα είναι ποτέ τέλειο. Γιατί ; Γιατί είναι άνθρωπος. Άρα το να έχει τέλειους γονείς θα είναι ένα τρομακτικό μοντέλο. Αν σας βλέπει τέλειους, θα νοιώθει χειρότερα για τον εαυτό του, διότι ξέρει ότι το ίδιο δεν είναι τέλειο. Και αν σας βλέπει σαν μη-τέλειους αλλά δεν έχετε τη διάθεση να το παραδεχτείτε, τι παράδειγμα του δίνετε ;
Δεν είναι ανακουφιστικό να ξέρετε πια ότι θα ήταν κακό για το παιδί σας αν ήσασταν τέλειοι ; Αυτό που χρειάζεται το παιδί σας είναι ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα αναγνωρίζει με ηρεμία τα λάθη του, πώς θα απολογείται, και πώς θα βελτιώνεται. Οπότε, εγκαταλείψτε κάθε ιδέα τελειότητας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που γεννηθήκατε άνθρωπος. Χειροκροτήστε τον εαυτό σας που είστε άνθρωπος και ζήστε όσο πιο γεμάτα μπορείτε. Γεμάτα σημαίνει....θα κάνεις λάθη ! Δεν θα είναι λάθη αν μέσα από αυτά κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις και λύσεις τα προβλήματα που δημιούργησες. Είναι ευκαιρίες για να αγαπάς περισσότερο, ΠΡΩΤΑ τον εαυτό σου.
Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com