Πόσο διαρκούν οι μαραθώνιοι θηλασμού;
Κάθε μητέρα, όσο προετοιμασμένη κι αν είναι για την καθημερινότητα του θηλασμού, πιέζεται όταν πρέπει να θηλάζει ατελείωτες ώρες.
Τα περισσότερα μωρά,τρώνε κατά καιρούς, ασταμάτητα. Για λόγους διδακτικούς, μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες τα μωρά θηλάζουν ακόμα περισσότερο:
-Τους μαραθώνιους θηλασμού που περνά σχεδόν κάθε μωρό οπωσδήποτε ώσπου να σαραντίσει και μερικά ώσπου να γίνουν 3 μηνών ή και μεγαλύτερα, και συμβαίνουν κατά τις φάσεις ταχείας ανάπτυξης.
-Τις ημέρες που διαδέχονται μια ημέρα κατά την οποία το μωρό θήλασε λίγο (λ.χ. γιατί ήταν άρρωστο ή γιατί έκανε ξαφνικά κρύο και κοιμήθηκε περισσότερο) και την επαύριο « βγάζει τα σπασμένα».
Σύμφωνα με την παιδίατρο και πιστοποιημένη σύμβουλο μητρικού θηλασμού Αννα Πατσούρου , συγγραφέα του βιβλίου «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, τα μωρά κάνουν μαραθώνιους θηλασμούς για να εγκαταστήσουν τη γαλουχία, ή για να αυξήσουν το γάλα όταν περνούν φάσεις ταχείας ανάπτυξης.
Επιπλέον ο θηλασμός καλύπτει την ανάγκη του μωρού για επαφή με την αγκαλιά της μαμάς του, τα χάδια, τη ζεστασιά και την ασφάλεια.
Οσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε πώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού και να θηλάζετε, τόσο πιο ανώδυνα θα περάσει η φάση αυτή. Αν πρόκειται για φάση ταχείας ανάπτυξης και το μωρό σας δεν κλαίει για άλλους λόγους ( π.χ. επειδή πονά, κρυώνει, ή επειδή υπάρχει μεγάλη ένταση στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας) θα ικανοποιείται θηλάζοντας.
Βασικά αποδεχθείτε το γεγονός ότι σας συμβαίνει αυτή η φάση. Θα περάσει γρήγορα. Δείτε τη φάση ταχείας ανάπτυξης και σαν μια ευκαιρία να είστε πιο πολύ με το μωρό και να αφήσετε αν διεκπεραιώσουν οι άλλοι τα υπόλοιπα.