Με τι κριτήριο αγοράζετε παιχνίδια ή παιδικά προϊόντα;
Κάθε χρόνο καταγράφονται εκατομμύρια παιδικά ατυχήματα, που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην κατάποση ξένων σωμάτων, σε δηλητηρίαση ή σε εγκαύματα.
Ενδεικτικά μόνο στη Γερμανία συμβαίνουν 1,7 εκ. ατυχήματα παιδιών ετησίως. Τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι και συχνά σχετίζονται με παιχνίδια που δεν πληρούν τα στοιχειώδη στάνταρντ ασφαλείας, προειδοποιεί η γερμανική υπηρεσία BAG.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε εισαγόμενα παιδικά παιχνίδια από χώρες εκτός ΕΕ, μιας και σε αυτά γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Περισσότερο από το 25% όλων των επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία δηλώνουν οι εθνικές υπηρεσίες καταναλωτών στο ευρωπαϊκό σύστημα κοινοποίησης μη ασφαλών προϊόντων Rapex, είναι παιχνίδια.
Το 2016, για παράδειγμα, καταγράφηκε στο Rapex ένα παιδικό πλαστικό πιστόλι, του οποίου ο κρότος ήταν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες καταναλωτών, τόσο ισχυρός που προκαλούσε προβλήματα ακοής και κατά συνέπεια αποσύρθηκε από τις αγορές. Το ίδιο συνέβη και με ένα παιδικό δαχτυλίδι, του οποίου η πέτρα ξεκολλούσε εύκολα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατάποσης από μικρά παιδιά.
Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, το πρόβλημα είναι ωστόσο η εφαρμογή, δηλώνει ο Ραλφ Ντίκμαν υπεύθυνος για την ασφάλεια προϊόντων στο Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου (TÜV) στη Ρηνανία. Ο έλεγχος όλων των εισαγομένων παιχνιδιών είναι αδύνατος διότι το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί.
Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση στους γονείς να προμηθεύονται τα παιχνίδια και τον ρουχισμό των παιδιών τους από πηγές που εμπιστεύονται και να μην αγοράζουν με μοναδικό γνώμονα τη χαμηλή τιμή. Επιπλέον προτρέπουν τους γονείς να ελέγχουν, πριν αγοράσουν, τα προϊόντα για πιστοποιητικά ασφαλείας, όπως το γερμανικό GS (Ελεγμένη Ασφάλεια), αλλά και να ενημερώνονται αν υπάρχει εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας στην ΕΕ σε περίπτωση παραπόνων ή επιστροφή του προϊόντος.