Τηλεόραση και παιδιά: 10 μυστικά για γονείς
Τα παιδιά λατρεύουν την τηλεόραση και αυτό δεν είναι κακό... Αλλά δεν είναι και καλό επίσης!
Το να επιλέξει ένας γονιός το πόσο θα βλέπει το παιδί του τηλεόραση, είναι δύσκολη δουλειά αλλά μπορεί να επιτευχθεί.
Ο έλεγχος της τηλεόρασης θα πρέπει να ξεκινήσει όταν τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν από μικρή ηλικία ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε συχνά και δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.
Η αρνητική πλευρά της τηλεόρασης
Εκπαιδευτικοί και κοινωνιολογικοί εμπειρογνώμονες, καθώς και οι παιδίατροι συμφωνούν ότι η υπερβολική τηλεόραση δεν κάνει καλό στα παιδιά. Υπάρχουν πολλές σκηνές άσκοπης βίας και σεξ στην τηλεόραση - για να μην αναφέρουμε τις διαφημίσεις που βομβαρδίζουν τα παιδιά με περιττά μηνύματα.
Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι περισσότεροι ειδικοί αλλά και οι γονείς πιστεύουν ότι ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά σε μερικά παιδιά ενώ από την άλλη μπορεί να κάνει κάποια παιδιά να αισθάνονται φοβισμένα και ευάλωτα.
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς: 10 συμβουλές για υπεύθυνη και ευχάριστη τηλε-θέαση
1.Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι οι ηθοποιοί δεν τραυματίζονται και πείτε τους ότι οι διαφημίσεις έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να πουλήσουν το προϊόν που διαφημίζουν. Με τον καιρό, το παιδί σας θα καταλάβει αυτές τις έννοιες και θα μάθει να τις ξεχωρίζει.
2. Μην φοβάστε να περιορίσετε το χρόνο που τα παιδιά σας μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και οριοθετήστε το πόσο και πότε μπορούν να δουν τηλεόραση.
3. Περιορίστε τη δική σας προβολή. Γίνετε με λίγα λόγια, οι ίδιοι παράδειγμα στα παιδιά σας, έχοντας κλειστή την τηλεόραση και ανοίγοντάς τη, μόνο όταν θέλετε να παρακολουθήσετε κάτι.
4. Παρακολουθήστε μαζί τους ταινίες κατάλληλες για εκείνα. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τις σκηνές βίας στα παιδιά. Διαλέξτε μια ταινία και δείτε τη μαζί. Επιλέγετε πάντα προγράμματα που μιλούν για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ευγένεια και τη συμπάθεια.
5. «Γι' αυτό που έκανες, σήμερα δεν θα δεις τηλεόραση!». Ποτέ μην τιμωρείτε το παιδί με την τηλεόραση! Βρείτε άλλους τρόπους τιμωρίας.
6. Περιορίστε όσο μπορείτε την τηλεόραση, βρίσκοντας άλλους τρόπους απασχόλησης. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, φτιάξτε παζλ, βγείτε στο πάρκο. Είναι προτιμότερο από το να ανοίξετε την τηλεόραση.
7. Παρέχετε ευκαιρίες για παιχνίδι και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αντί τα παιδιά να δουν τηλεόραση μπορούν να παίξουν με άλλα παιδιά ακόμη και αν δεν έχουν την ίδια ηλικία.
8. Η πλήξη δεν είναι ένα κακό πράγμα για τα παιδιά. Αν τα παιδιά σας παραπονιούνται ότι βαριούνται, ζητήστε τους να σκεφτούν ένα παιχνίδι που θα μπορούσαν να παίξουν ώστε να πάψουν να βαριούνται.
9. Ποτέ μην αφήνετε την τηλεόραση να παίζει ακόμη και αν δεν βλέπουν. Ανοίξτε τη μόνο αν πραγματικά θέλετε να δείτε κάτι και στη συνέχεια κλείστε τη.
10. Μην τοποθετείτε στα παιδικά υπνοδωμάτια τηλεόραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους, έχουν καλύτερη επίδοση από τα παιδιά που έχουν τηλεόραση.