Πειθαρχία: Λάθη που κάνουν οι γονείς και δε μπορούν να την επιβάλλουν
Η πειθαρχία είναι ένα στοίχημα, που οι γονείς θέλουν να κερδίσουν. Άλλοι τα καταφέρνουν και άλλοι, πάλι, όχι. Ακόμη και οι πιο πειθαρχημένοι στην καθημερινότητα τους γονείς, είναι φορές που νιώθουν ότι έχουν χάσει το παιγνίδι και το παιδί τους, μόνο πειθαρχημένο δεν είναι.
Και προσπαθούν να καταλάβουν, τι πήγε στραβά και δεν κατάφεραν να κατανοήσει το παιδί την έννοια της πειθαρχίας και της εφαρμογής, απλών κανόνων συμπεριφοράς. Μήπως, όμως, το λάθος κρύβεται στους ίδιους. Μήπως, οι γονείς πρώτοι δεν ήταν συνεπείς; Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς:
Υποχωρούν εύκολα
Αν για να εφαρμόσετε τη συνέπεια, καταφύγετε στη λύση της απειλής, θα πρέπει να την εφαρμόσετε. Όταν το έχετε από πριν προειδοποιήσει πως εκεί που θα πάτε, δεν σας ακούει, θα φύγετε, όταν αυτό συμβεί, θα πρέπει να φύγετε. Γιατί, αν δεν το τηρήσετε, τότε είστε πρώτοι εσείς ασυνεπείς. Επίσης, το παιδί, θα ξέρει ότι πρόκειται για απειλή, που ποτέ δεν θα εφαρμόσετε.
Ενιαίο μέτωπο μεταξύ των γονιών
Το θέμα της πειθαρχίας αφορά και τους δύο γονείς, γι αυτό και οι κανόνες που θα επιβάλλετε, θα πρέπει να είναι με την έγκριση και των δύο και, κυρίως, να τηρούνται και από τους δύο. Δεν γίνεται ο ένας να είναι ελαστικός και ο άλλος ο… μπαμπούλας της υπόθεσης. Ακόμη και αν διαφωνεί ο ένας γονιός, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την αντίθεση του, μπροστά στο παιδί.
Μην το δωροδοκείτε
Η δωροδοκία είναι μία εύκολη λύση, στην οποία καταφεύγουν οι γονείς. «Κοιμήσου το μεσημέρι και όταν ξυπνήσεις, θα φάμε παγωτό», «Διάβασε τα μαθήματα σου και μετά θα δεις 1 ώρα τηλεόραση» και πάει λέγοντας. Λάθος. Πρέπει να καταστήσετε σαφές στο παιδί, πως έχει κάποιες υποχρεώσεις – μεταξύ αυτών και η καλή συμπεριφορά – που δεν ανταλλάσσονται με κάποιο δωράκι.
Δεν έχουν υπομονή
Το να επιβάλλεις στο παιδί κάποιους κανόνες κι εκείνο να τους εφαρμόσει, είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται επιμονή και κυρίως υπομονή. Κυρίως, από τους γονείς που εργάζονται κι ελέω κούρασης, έντασης κι έλλειψης χρόνου, χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους. Το να του βάλεις τις φωνές, δεν καταφέρνεις κάτι. Η φωνή και η ένταση, φέρνουν πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι αυτό, διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Πάρτε βαθιές ανάσας, ηρεμήστε λίγο και μετά μιλήστε μαζί του.
Μην το βάζετε με το έτσι θέλω τιμωρία
Η τιμωρία μπορεί να είναι διδαχτική, μπορεί, όμως, να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα αν το παιδί αρνείται να πάει στο δωμάτιο του, ως τιμωρία για κάτι που έκανε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να το πάτε εσείς με το ζόρι, με φωνές και τραβήγματα. Αφήστε το να ηρεμήσει και μιλήστε του πάλι.
Μην του κουνάτε το δάχτυλο
Όταν μαλώνουμε το παιδί ή θέλουμε να του πούμε ότι ήταν λάθος η συμπεριφορά του, κουνάμε το δάχτυλο μας. Ενστικτωδώς ή από συνήθεια, καλό είναι να το κόψουμε. Η κίνηση με το να του κουνάμε το δάχτυλο, δεν αρέσει στο παιδί. Και δεν προάγει το διάλογο, που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.