Κρατήστε δυνατή τη σχέση σας μετά τον ερχομό ενός μωρού – 5 τρόποι για να το πετύχετε
Ο ερχομός ενός μωρού δεν είναι εύκολη και διαχειρίσιμη υπόθεση για όλα τα ζευγάρια. Σύμφωνα με τις στατιστικές, ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών, που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους, κυρίως τον πρώτο καιρό.
Αν προσθέσεις σε αυτό τα μηνύματα που λαμβάνεις αριστερά και δεξιά, μέσα από ταινίες, σήριαλ, διαφημίσεις, που θέλουν τα ζευγάρια να δένονται περισσότερο και να αγαπιούνται ακόμη πιο βαθιά με το που κρατάνε στην αγκαλιά το παιδί τους, σε πολλούς νέους γονείς προσθέτουν επιπλέον άγχος. Και απογοήτευση, που η δική τους περίπτωση δε μοιάζει τόσο ονειρική.
Όπως εξηγεί, η Sarah Best ψυχοθεραπεύτρια στο Seleni Institute, «Όλη αυτή η πίεση που δέχονται τα ζευγάρια, από το πρότυπο της απόλυτης ευτυχίας και ευκολίας, τα κάνει να αισθάνονται ότι οι ίδιοι έχουν αποτύχει».
Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Η Best τονίζει ότι είναι φυσιολογικό, η καθημερινότητα ζευγαριών, μετά τον ερχομό ενός παιδιού, να μοιάζει με... τον πόλεμο των Ρόουζ, με εντάσεις, γκρίνιες και θυμό. Αν, λοιπόν, ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο, τότε στη συνέχεια μαζί με το παιδί τους, θα μπορέσουν να ζήσουν μαγικές στιγμές, όπως εκείνες στις ταινίες και τις διαφημίσεις.
Η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια προτείνει 5 τρόπους στα νέα ζευγάρια για να κρατήσουν δυνατή τη σχέση τους και να ξεπεράσουν ενωμένοι τις δυσκολίες.
1. Αναγνωρίστε ότι η νέα κατάσταση είναι δύσκολη και για τους δυο σας
«Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση, να υπάρχει ο ανταγωνισμός ή αυτού του είδους παιγνίδι: ποιος νιώθει χειρότερα», λέει η Best. Αλλά τις νέες συνθήκες και τις αλλαγές τις βιώνετε και οι δύο πλευρές και το πρώτο και κυριότερο βήμα, είναι να το αναγνωρίσετε ο ένας στον άλλον. Και να μην αναλώνεστε σε μία κόντρα, για ποιον είναι πιο δύσκολη η κατάσταση
2. Αφήστε χρόνο για να επεξεργαστείτε την κατάσταση
Πάνω στην κούραση και την ένταση της ημέρας, υπάρχει έντονος εκνευρισμός και σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λύσετε τις όποιες διαφορές σας ή να κάνετε μία κουβέντα. Αποφύγετε σε στιγμές έντασης να κάνετε οποιαδήποτε νύξη. Προτιμήστε μία μέρα ή ένα βράδυ που θα είστε χαλαροί για να μιλήσετε. Και μην αγχώνεστε, υπάρχουν τέτοιες στιγμές χαλαρότητας, ακόμη και τον πρώτο καιρό
3. Όταν μιλήσετε, να είστε συγκεκριμένοι
Το πιο εύκολο σε μία συζήτηση, είναι να κριτικάρει ο ένας τον άλλον ή να ρίχνει ευθύνες. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο και σίγουρα δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και οι δύο πλευρές, λοιπόν, θα πρέπει να μιλήσετε συγκεκριμένα, να εξηγείστε τι θέλει ο ένας από τον άλλον, πώς νιώθει. Να είστε ειλικρινείς. Και μην ξεχνάτε, είστε ένα ζευγάρι που αγαπιέται, που έγιναν γονείς και όχι δυο εχθροί.
4. Βρείτε χρόνο για εσάς
Σίγουρα το παιδί, ειδικά τον πρώτο καιρό, απορροφά πολύ από τον χρόνο σας. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος και για εσάς. Ζητείστε από τους γονείς ή τα αδέλφια ή φίλους να μείνουν με το μωρό και αφιερώστε λίγο χρόνο σε εσάς. Πηγαίνετε μία βόλτα ή για φαγητό. Κάντε κάτι οι δυο σας. Θα βοηθήσει πολύ να μην ξεχάσετε ότι γίνατε γονείς, αλλά δεν πάψατε να είστε ζευγάρι
5. Δείξτε υπομονή και συμπόνια στον/στη σύντροφό σας
Οι περισσότεροι γονείς έχουμε υπομονή, επιμονή και έννοια για το παιδί μας. Όταν κλαίει για άγνωστο λόγο, ψάχνουμε να δούμε τι φταίει. Και όπως αναρωτιέται η Best, μήπως θα έπρεπε να γίνουμε «γονείς» και για τον/τη σύντροφό μας; Αν δείξουμε και για τον/τη σύντροφό μας την ίδια υπομονή, επιμονή ή ενδιαφέρον γιατί δεν είναι καλά, γιατί νιώθει έτσι, τότε θα έχουμε κάνει το πιο μεγάλο βήμα για την επιτυχία. «Αν δείξετε την ίδια συμπόνια και για το ταίρι σας, τότε η σχέση σας θα πάει πού μακριά», τονίζει με νόημα η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια.