Διατροφή και θηλασμός: Πώς επηρεάζεται η ποιότητα του γάλακτος από τη διατροφή που κάνω;
Η μητέρα που θηλάζει ζει μια φυσιολογική ζωή έχοντας κατά νου τη σημασία της καλής διατροφής τόσο της ίδιας όσο και της υπόλοιπης οικογένειας. Δεν υπάρχει λόγος προληπτικών ενεργειών αν δεν κριθεί ιατρικά απαραίτητο και απολαμβάνει την ευκολία που παρέχει ο θηλασμός στο να προσφέρει αρίστης ποιότητας τροφή στο μωρό της που προσαρμόζεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του καθώς αυτό μεγαλώνει.
Σύμφωνα με την Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International και την ιστοσελίδα γαλουχώ η μητέρα δε χρειάζεται να κάνει ιδανική διατροφή για να παράγει ιδανικό γάλα. Το γάλα δημιουργείται από το αίμα της μητέρας.
Αν μια μητέρα δεν ανησυχεί για την ποιότητα του αίματος, δε χρειάζεται να ανησυχεί και για την ποιότητα του γάλακτος. Μια καλή διατροφή χρειάζεται για να νιώθει και να είναι υγιής και δυνατή. Κάποιες βιταμίνες (Α, D, B6, B12) μπορεί να είναι χαμηλότερες αν αντίστοιχα είναι μειωμένες στη μητέρα ωστόσο βελτιώνοντας τη διατροφή της μητέρας ή με συμπληρώματα βιταμινών (υπό την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας) οι τιμές αυτές επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ενώ, σε σχέση με τα λιπαρά, παρότι το μητρικό γάλα συνολικά περιέχει σταθερή ποσότητα λιπαρών, η ποικιλία του είδους των λιπαρών μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας. Για παράδειγμα, οι μητέρες που τρώνε τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά (ψάρια, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, κ.α.) τείνουν να παράγουν γάλα υψηλότερης περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τις μητέρες που τρώνε περισσότερα ζωικά προϊόντα (Hopkinson, 2007), ενώ οι μητέρες που καταναλώνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων ( μουρουνέλαιο) παράγουν γάλα πιο πλούσιο σε λιπαρά οξέα (DHA).
Όμως αυτή η ποικιλομορφία είναι φυσιολογική.
Διαβάστε επίσης
Θηλασμός και διατροφή: Μην αποκλείσετε ομάδες τροφών εκ των προτέρων
Διατροφή θηλασμού: Βασικές αρχές