Eργαζόμενη μαμά: 5 tips που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία σας
Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι εύκολο να είσαι μια γυναίκα που εργάζεται και παράλληλα να είσαι και μανούλα.
Με λίγα απλά tips όμως, μπορείς να διευκολύνεις την καθημερινότητα σου, να βρεις μια ισορροπία και να κοιμάσαι πιο ήσυχη το βράδυ.
Άλλωστε ποια γυναίκα πλέον δεν συνδυάζει την μητρότητα με την εργασία; Σχεδόν καμία. Σύμφωνα με το αμερικανικό «Center for American Progress» μάλιστα, οι γυναίκες καλύπτουν το 50% του εργασιακού χώρου στην Αμερική. Το ποσοστό αυτό είναι αποκαλυπτικό.
Δες 5 απλά tips που άμα τα εφαρμόσεις, θα βρεις την ισορροπία που τόσο ανάγκη έχεις.
Αντικατέστησε τις τύψεις με…επιβράβευση
Αντί να σκέφτεσαι συνέχεια πόσο παραμελείς το παιδάκι σου, σκέψου πως ο ρόλος σου ως εργαζόμενη γυναίκα συνεισφέρει εν τέλει στην ευημερία της οικογένειας σου. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για αυτό.
Επικεντρώσου στις προτεραιότητες σου επενδύοντας και κάποια χρήματα για το μέλλον του παιδιού σου.
Κάνε τα πρωινά σου πιο εύκολα
Οργάνωση είναι η λέξη κλειδί. Δες τι μπορείς να σημειώσεις σε ένα χαρτί από την προγηγούμενη νύχτα, ώστε να μην είσαι μες το άγχος το πρωί. Κάνε μία λίστα με τα πράγματα που πρέπει να ετοιμάσεις για παράδειγμα. Είτε αυτό είναι το τάπερ του παιδιού σου για το σχολείου, ή το να απλώσεις τα ρούχα. Έτσι θα σου μείνει και λίγος έξτρα χρόνος -που σε άλλη περίπτωση θα περιπλανιόσουν πέρα δόθε- να απολαύσεις το πρωινό σου παρέα με το παιδάκι σου.
Αν χρειάζεται, προσέλαβε νταντά. Δεν είναι ντροπή!
Σίγουρα είναι μεγάλη υπόθεση να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα περνάει ώρες στο σπίτι με το παιδί σου, ειδικά άμα δεν μπορεί να σε εξυπηρετήσει κάποιος συγγενής σου. Όμως υπάρχουν ένα σωρό γυναίκες εκεί έξω που αγαπούν πολύ τα παιδιά και το κάνουν με μεγάλη χαρά.
Δεν είναι ντροπή να προσέχει μια γυναίκα το παιδί σου τις ώρες που λείπεις και να σε ξεκουράζει. Ίσα ίσα είναι μεγάλη υπευθυνότητα εκ μέρους σου και μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις πολύ την καθημερινότητα σου.
Έχε επαφή με το παιδί σου ακόμα και αν δεν είστε μαζί.
Τηλεφώνησε του και συζήτησε μαζί του όσο χρόνο κάνεις το διάλειμμά σου στη δουλειά.Για τις μανούλες με μικρότερα παιδάκια, θα μπορούσατε να ηχογραφήσετε ένα τραγουδάκι ή ένα παραμυθάκι ώστε όταν λείπετε να μπορεί να ακούει την φωνή σας.
Μπορείτε ακόμα να κολλήσετε φωτογραφίες σας πάνω από το κρεβατάκι του ώστε να σας βλέπει και να μην γίνεται τόσο αισθητή η απουσία σας.
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου, είναι πολύτιμος
Όσο μπορείς, φρόντισε να έχεις πειθαρχία στο πότε και πόσο τσεκάρεις τα email σου. Θα μπορούσες αυτά να τα κάνεις και όσο κοιμάται το παιδί σου. Ό,τι μπορεί να αναβληθεί για τότε, ανάβαλλε το. Μείωσε την τηλεόραση και όσο είσαι στην δουλειά, φρόντισε να είναι ο χρόνος σου παραγωγικός, χωρίς να αποσπάται συνέχεια η προσοχή σου γιατί αυτό θα σε κουράσει πολύ περισσότερο αργότερα.
Βρες λίγο χρόνο για εσένα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Καμία γυναίκα-μανούλα-εργαζόμενη δεν μπορεί να είναι εντάξει στη σχέση με το παιδί της, αν δεν είναι πρώτα απέναντι στον εαυτό της.
Είναι απαραίτητο να βρίσκεις έστω μισή ώρα μέσα στην ημέρα που να μπορείς να την αφιερώνεις στον εαυτό σου.
Είτε διαβάζοντας λίγες σελίδες από ένα βιβλίο, ή κάνοντας yoga, ή απλά ακούγωντας την μουσική που σου αρέσει.
Τα πάντα έχουν να κάνουν, πρώτα με το πόσο θες να φτιάξεις την σχέση σου με το παιδί σου και να νιώσεις πιο όμορφα με τον εαυτό σου και μετά με το πόσο διατεθειμένη είσαι να το κάνεις. Ίσως σου φανεί παράξενο στην αρχή, αλλά μην ξεχνάς ότι όλα έχουν να κάνουν με τη συνήθεια.
Άπαξ και καταφέρεις να κάνεις τις παραπάνω συμβουλές συνήθεια της καθημερινότητας σου, η διάθεση σου θα ανέβει και τόσο εσύ όσο και το παιδί σου θα είστε ευχαριστημένοι.